Τέλος στο όνειρο από την Μπάρτσα

το πιο κρίσιμο και σημαντικό παιχνίδι της σεζόν ο Ολυμπιακός δεν ήταν αντάξιος των προσδοκιών και ηττήθηκε στον τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκα από την Μπαρτσελόνα με 68-86. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη πλήρωσε την κακή της άμυνα, που επέτρεψε στην Μπάρτσα να βρει ρυθμό από νωρίς και να ελέγξει το ματς, ενώ ούτε στην επίθεση πήρε καλό βαθμό. Δεκατρία χρόνια μετά τον τελικό της Ρώμης οι καταλανοί δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στον Ολυμπιακό, πήραν την εκδίκησή τους και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Ο τελικός ξεκίνησε με τρίποντο του Κλέιζα που έδωσε το δικαίωμα στους ήδη ζεστούς φίλους του Ολυμπιακού να πανηγυρίσουν σαν να μπήκε γκολ σε κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους.

Τα πρώτα λεπτά του τελικού ήταν πολύ καλά σε ποιότητα με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ, αλλά την Μπαρτσελόνα να δείχνει πως βρίσκει πιο εύκολα το δρόμο προς το καλάθι. Ο MVP της Ευρωλίγκα, Μίλος Τεόντοσιτς σημείωσε ένα σπουδαίο τρίποντο μειώνοντας σε 13-14, αλλά στη συνέχεια ζήτησε αλλαγή από τον Γιαννάκη, καθώς ο οργανισμός του ήταν εξασθενημένος από τη γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπώρησε.

Σε εκείνο το σημείο ξέφυγε και ο έλεγχος του αγώνα από τον Ολυμπιακό, ο οποίος προδόθηκε από την κακή του άμυνα. Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα… αλώνιζαν, έκαναν σερί 10-0 (24-13) και τελικά πρόλαβαν να σημειώσουν 28 πόντους μέσα σε 10 λεπτά και να προηγηθούν με 28-19.

Οι ανάσες που έπαιρνε ο Ολυμπιακός από τις καλές του επιθέσεις δεν μπορούσαν να είναι αρκετές, καθώς στην άμυνα… έμπαζε. Η άμυνα ζώνης που δοκίμασε ο Γιαννάκης στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου δεν απέδωσε καρπούς και η διαφορά έφτασε στους 11 (35-24).

Βούισιτς και Μπουρούσης κράτησαν ζωντανό τον Ολυμπιακό σε αυτό το κρίσιμο σημείο και με μία καλή άμυνα που κατέληξε σε κάρφωμα του Παπαλουκά στον αιφνιδιασμό η διαφορά έπεσε στους επτά (35-28).

Ο Πασκουάλ κάλεσε άμεσα τάιμ άουτ και η Μπαρτσελόνα απάντησε με ζώνη. Ο Ναβάρο ανέλαβε δράση στην επίθεση κάνοντας το 46-32 για να φτάσουμε στο 47-36 του ημιχρόνου, χάρη σε καλάθια του Παπαλουκά και του Μπουρούση. Εκτός από τη διαφορά των 11 πόντων ο Ολυμπιακός είχε και τον Τεόντοσιτς με 3 φάουλ, ενώ γενικά δεν ήταν ικανοποιημένος από τα σφυρίγματα των διαιτητών.

Με Πεν και Μπέβερλι στην πεντάδα του ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ο Ολυμπιακός την τρίτη περίοδο, με προφανή στόχο να πιέσει στην περιφέρεια. Οι δύο γρήγοροι γκαρντ δημιούργησαν πράγματι πρόβλημα στον Ρούμπιο και οι ερυθρόλευκοι έκλεψαν μπάλες, για να τρέξουν πολύ γρήγορα ένα σερί 4-0 (40-47). Η διαφορά, όμως, δεν έλεγε να πέσει κάτω από τους επτά και όταν αυτό έγινε (47-52), δέχθηκε αμέσως καλάθι και φάουλ από τον ΕνΝτονγκ (54-47).

Αυτό το καλάθι του σέντερ της Μπάρτσα ήταν η αρχή ενός σερί 8-0 που έφερε τη διαφορά και πάλι στους 13 πόντους (60-47). Ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να μπει για τα καλά στο ματς και έπρεπε πλέον να καλύψει διαφορά 14 πόντων στην τελευταία περίοδο (50-64, 30`).

Ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλη λύση πια, έπρεπε να τα παίξει όλα για όλα στα πρώτα λεπτά της τέταρτης περίοδου για να μπορεί να ελπίζει στην ανατροπή. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε και η διαφορά αντί να μειωθεί, αυξήθηκε (68-52, 34`).

Τρία λεπτά πριν από το τέλος και ο Ολυμπιακός δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανατροπής. Τα σφυρίγματα των διαιτητών είχαν δημιουργήσει εκνευρισμό στους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά αυτό σίγουρα δεν αποτελεί άλλοθι, καθώς η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Γι` αυτό το λόγο και ο τελικός του Final 4 του Παρισιού δεν είχε δραματικό φινάλε. Οι καταλανοί διατήρησαν μέχρι τέλους το προβάδισμά τους και επικράτησαν με 86-68, φτάνοντας έτσι στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.