Φράγμα Ποταμών: Έντονο ενδιαφέρον για τον υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας

Έντονο είναι το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών σε σχέση με τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενεργείας στην περιοχή του φράγματος που προωθεί ο ΟΑΔΥΚ. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό έργο από τα μεγαλύτερα στον τομέα του, με δυναμική 50 MW, που θα καλύπτει σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη τα 2/3 του νομού Ρεθύμνου.

Στελέχη του ΟΑΔΥΚ μάλιστα είχαν συνάντηση με τη ΔΕΗ και τον Περιφερειάρχη, τον κ. Αρναουτάκη πριν από περίπου μια εβδομάδα σχετικά με το θέμα, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό είναι μέχρι τις 30 Μαρτίου.

«Εμείς έχουμε ζητήσει μια μελέτη  προσομοίωσης σχετικά με το πώς θα λειτουργεί το ενεργειακό και οι ενδιαφερόμενοι από μεγάλες εταιρείες ζητούν συνεχώς διευκρινίσεις, τράπεζες ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν το έργο, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη», σημειώνει ο κ. Μαμαγκάκης.

Χρήσεις γης

Σε εξέλιξη είναι το ΣΧΟΟΑΠ του δήμου Αμαρίου και ο ΟΑΔΥΚ είναι σε συνεργασία με τον δήμαρχο και τους μελετητές, προκειμένου οι χρήσεις γης να καθοριστούν μέσω αυτού, αφού στο υπουργείο περιβάλλοντος είχε «κολλήσει» το θέμα εδώ και καιρό. «Τους έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, άλλωστε έχει βάλει σε προτεραιότητα και ο δήμος την περιοχή αυτή και πάει καλά. Είναι η μοναδική λύση και η πιο γρήγορη το ΣΧΟΟΑΠ. Αν όλα πάνε καλά, τότε τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμο το ΦΕΚ με τον καθορισμό των χρήσεων γης», μας είπε ο προϊστάμενος του ΟΑΔΥΚ στο Ρέθυμνο, Βαγγέλης  Μαμαγκάκης.
Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον μέσα από το πρόγραμμα Leader, όπως λέει ο ίδιος για δραστηριοποίηση στην περιοχή, αλλά ο κόσμος θέλει να ξέρει τι μπορεί να κάνει, να μην αισθάνεται αβεβαιότητα και γι’ αυτό αναμένεται το ΦΕΚ των χρήσεων γης.

Υπερχείλισε το Φράγμα

Στο μεταξύ χθες τα ξημερώματα υπερχείλισε το Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου, μετά από την έντονη βροχόπτωση της προηγούμενης Κυριακής.
H υπερχείλιση γινόταν χθες με ομαλό ρυθμό και δεν χρειάστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας. Αν χρειαστεί όμως τις επόμενες ημέρες η κυκλοφορία θα διακοπεί και η κίνηση θα διοχετεύεται πάνω από τη στέψη του φράγματος. Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., σύμφωνα και με ανακοίνωσή του, παρακολουθεί τις εισροές νερού στον ταμιευτήρα και ελέγχει τη λειτουργία του υπερχειλιστή και της λεκάνης ηρεμίας του, μέσω της οποίας διοχετεύονται τα νερά στον ρου του ποταμού.
«Εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι εκτροπής της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνται από και προς τους Αποστόλους, αυτή θα πραγματοποιηθεί πάνω από τη στέψη του φράγματος, όπως και πέρυσι.
Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των συνεργείων του Ο.Α.ΔΥ.Κ. και να ακολουθούν την σήμανση που θα τοποθετηθεί αν κριθεί απαραίτητο (έντονες καταιγίδες, μεγάλη ροή υπερχειλιστή, μπάζωμα τεχνικού διάβασης, κλπ.)», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Aξίζει να σημειώσουμε πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έγινε εισροή περίπου 2,5 εκ. κυβικών μέτρων νερού στο Φράγμα, ένα νούμερο τεράστιο για τα δεδομένα και μάλιστα για μια μόνο ημέρα βροχής, αλλά έντονης.

goodnet.gr-της Χαράς Βηλαρά