Για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» παραπέμπουν τον Καντάφι
Αυστηρές κυρώσεις στη Λιβύη επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παραπέμποντας, παράλληλα, τον Μουαμάρ Καντάφι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τις δολοφονίες αμάχων, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Με ομόφωνο ψήφισμά τους, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου επιβάλλουν αυστηρό εμπάργκο όπλων, «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Λίβυο ηγέτη.
Οι απαγορεύσεις αυτές, αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις, επιβάλλονται -εκτός από τον Καντάφι- και σε μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένου του γιου του, Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, καθώς επίσης και σε στελέχη του στενού του περιβάλλοντος και της κυβέρνησής του.
Το ψήφισμα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα (15-0) υπέρ της απόφασης, η οποία επικαλείται το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του Ο.Η.Ε., που επιτρέπει την χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων.
Έχει, δε, χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και την χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία.
Η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις «εκτεταμένες και συστηματικές» επιθέσεις εναντίον αμάχων, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκαλεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προκάλεσε διενέξεις κατά την συνεδρίαση, με την Κίνα και άλλες χώρες-μέλη να εκφράζουν επιφυλάξεις, γεγονός που καθυστέρησε την διαδικασία.
Τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός και στο κείμενο συμπεριελήφθη η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά παραλείφθηκε η φράση ότι «η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα».
Τα θύματα
Ο Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι πάνω από 1.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ διπλωμάτες κάνουν λόγο για 2.000 νεκρούς.
Ωστόσο, εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων ακόμα και στις 10.000, χωρίς πάντως να επί του παρόντος δυνατή η επαλήθευση των στοιχείων.
Παράλληλα, σχεδόν 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Λιβύη την περασμένη εβδομάδα, με προορισμό την Τυνησία και την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR), προειδοποιώντας για μια «αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση».
Μεταξύ των ανθρώπων αυτών συγκαταλέγονται Τυνήσιοι, Αιγύπτιοι, Λίβυοι, Κινέζοι και άλλοι Ασιάτες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.
«Καλούμε την διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί γρήγορα και γενναιόδωρα ώστε να μπορέσουν οι εν λόγω κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτή την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. απαιτεί τον «άμεσο τερματισμό της βίας» και ζητεί «να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού» στη Λιβύη.
Επιπλέον, καλεί τις αρχές της Λιβύης να ενεργήσουν «με αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στη χώρα.
Ζητεί, ακόμη, να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί «σε όλων των ειδών τα μέσα ενημέρωσης», να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων και διευκολύνσεις όσον αφορά στην αναχώρησή τους.
Ο Ο.Η.Ε. δεσμεύεται ότι θα αναλάβει άμεσα και αναγκαία μέτρα για να «αποτρέψει την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη όπλων και σχετικού υλικού όλων των τύπων, περιλαμβανομένων πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων κι εξοπλισμού».
Επιπλέον, θα απαγορευθεί η εισαγωγή στην χώρα οποιασδήποτε μορφής οπλισμού, ενώ οι χώρες-μέλη του Ο.Η.Ε. θα κληθούν να εμποδίσουν τους υπηκόους τους να εξαγάγουν οπλισμό στη Λιβύη.
Η πρεσβευτής των Η.Π.Α. στον Ο.Η.Ε., Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας συνιστούν «σκληρές κυρώσεις» και σημείωσε ότι όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη.
«Εκείνοι που σφαγιάζουν αμάχους θα αντιμετωπίσουν προσωπικά τις ευθύνες τους», τόνισε, ενώ εξήρε την «ενότητα» του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Εγκαταλείπουν την κυβέρνηση
Στελέχη του κρατικού μηχανισμού εγκαταλείπουν την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν απομένει στον Καντάφι πολύς χρόνος στην εξουσία.
Ταυτόχρονα, οι πρεσβευτές της Λιβύης στον Ο.Η.Ε. έχουν δηλώσει ότι δεν εκπροσωπούν το καθεστώς.
Η υιοθέτηση κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέχει «ηθική υποστήριξη» σε εκείνους που αντιστέκονται στον Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Λιβύης στον Ο.Η.Ε., Ιμπραχίμ Νταμπάσι.
Ο Νταμπάσι, ένας από τους πρώτους Λίβυους διπλωμάτες που αποκήρυξαν τον Καντάφι, πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι οι κυρώσεις «θα βοηθήσουν να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το φασιστικό καθεστώς που εξακολουθεί να υπάρχει στην Τρίπολη».
Κυβέρνηση επαναστατών
Την ώρα που ο έλεγχος της χώρας χάνεται σταδιακά από το καθεστώς Καντάφι –ήδη το ανατολικό τμήμα είναι στα χέρια των εξεγερμένων πολιτών– σημειώνονται οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση της διάδοχης κατάστασης.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την υποστήριξη της κυβέρνησης των επαναστατών.
Η εφημερίδα Quryna έγραψε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζλέιλ, ηγείται του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη.
Ο πρώην υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι ο Καντάφι και μόνο φέρει ευθύνη «για τα εγκλήματα που συνέβησαν» στη Λιβύη και πως η φυλή του, η Καντάντφα, έχει συγχωρεθεί.
Διακόπτουν τους διπλωματικούς δεσμούς
Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η διεθνής πίεση κατά της Λιβύης. Η καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη θα έχει «συνέπειες» για τον Καντάφι και τους ανθρώπους του, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζητώντας εκ νέου να σταματήσουν «άμεσα» οι βιαιότητες.
«Ο Καντάφι και οι λιβυκές αρχές ξέρουν ότι οι απαράδεκτες και σκανδαλώδεις ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στο λιβυκό καθεστώς. «Η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί την ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράττονται», κατέληξε.
Βρετανία: Ανακάλεσε την διπλωματική ασυλία του Καντάφι
Ταυτόχρονα, η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε την διπλωματική ασυλία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας
Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος προέτρεψε τον Καντάφι να παραιτηθεί.
«Φυσικά και έχει έρθει η ώρα να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι. Αυτή είναι η καλύτερη ελπίδα για την Λιβύη. Χθες το βράδυ υπέγραψα ένα διάταγμα με το οποίο ανακαλείται η διπλωματική του ασυλία (του Καντάφι) στην Βρετανία, αλλά και η διπλωματική ασυλία των γιων του, της οικογένειάς του, των οικείων του, οπότε είναι απολύτως ξεκάθαρη η θέση μας όσον αφορά την κατάστασή του ως αρχηγός κράτους», δήλωσε ο κ. Χέιγκ σε συνέντευξή του στο BBC.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε την άμεση παραίτηση του Καντάφι και την απομάκρυνσή του από τη χώρα.
Ο κ. Ομπάμα υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο «παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, συγγενών του, συνεργατών του, αλλά και στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανέστειλε τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Τρίπολη έπειτα από την απομάκρυνση ολόκληρου του προσωπικού της με στρατιωτικό αεροσκάφος.
Η προστασία των γαλλικών συμφερόντων στη Λιβύη ανατέθηκε στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη έχουν αποφασίσει ακόμη η Βρετανία και ο Καναδάς, ενώ η Αυστραλία επέβαλε κυρώσεις στον Καντάφι και σε 21 μέλη του στενού του κύκλου, στους οποίους απαγορεύθηκε η είσοδος στην χώρα και οι οικονομικές συναλλαγές.
[tanea.gr]