SOS…Εγκατέλειψαν την Κνωσό, το μινωικό ανάκτορο μετράει τις πληγές του

Μπορεί ο πολιτισμός της Κνωσού, ο αρχαιότερος της Ευρώπης, να φημίζεται για το αποχετευτικό-υδραυλικό του σύστημα, κι όμως η βόρεια είσοδος, η πιο σημαντική από όλες, βρίσκεται σήμερα πλημμυρισμένη από όμβρια ύδατα!
Από την άλλη… υπάρχουν παντού παγίδες για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών, οι οποίοι τελικά δε βλέπουν και πολλά ουσιώδη για τη δόμηση του μινωικού ανακτόρου είτε γιατί το… “σύστημα” το απαιτεί, όπως στην αίθουσα του θρόνου του Μίνωα, είτε γιατί έχει μπει λουκέτο λόγω εργασιών που δεν ολοκληρώνονται ποτέ σε χώρους πολύ σημαντικούς, ώστε ο επισκέπτης να μπορέσει να μπει στο πνεύμα του αρχιτεκτονικού ιδεώδους του εν λόγω πολιτισμού! Το κερασάκι στην… τούρτα; Η εξαφάνιση πριν λίγο καιρό τεσσάρων σκυλιών, στειρωμένων, με σφραγίδα στο αφτί, που ζούσαν μόνιμα εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου και η οποία εξαφάνιση έχει κινητοποιήσει εργαζόμενους, ακόμη και τη Ζωόφιλη Δράση.
Ήδη και σε άλλες έρευνες που ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι ο φωτογραφικός φακός της “Ν.Κ.” έχει εντοπίσει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επισκέπτης. Και διερωτώμαστε αν αυτή η εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν, μιας και απομένει ένας περίπου μήνας ακόμη από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2011.

Το πρώτο σοκ

Με το που φτάνει ο επισκέπτης στην κεντρική είσοδο, δυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, αφού έχει διασχίσει το μοναδικό δρόμο που έχει πεζοδρόμιο μόνο από τη μια πλευρά του και δεν έχει κινδυνέψει να… πατηθεί από τα διερχόμενα οχήματα που περνούν ξυστά από τη στάση των λεωφορείων της γραμμής, περιμένει στην ουρά δεκάδων ατόμων προκειμένου να αγοράσει το εισιτήριο, το οποίο είναι της τάξεως των έξι ευρώ. Αν δεν έχει πέσει εντωμεταξύ θύμα κλοπής από δεκάδες αλλοδαπούς που καιροφυλαχτούν σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια και αφού αντικρύσει, μετά που έχει κόψει εισιτήριο, τα μηχανήματα αυτόματης αγοράς εισιτηρίων, τα οποία τοποθετήθηκαν πριν από δύο χρόνια αλλά ποτέ δε λειτούργησαν, όπως και τα μηχανήματα ελέγχου εισιτηρίων, προχωρεί στο χώρο, περνώντας παράλληλα από το πωλητήριο-κοντέινερ, όπου μπορεί να αγοράσει από τους δύο, δυστυχώς, διαφορετικούς “οδηγούς” για την Κνωσό, παρά τη μεγάλη ποικιλία βιβλίων που υπάρχουν για την ιστορία του εν λόγω πολιτισμού. Σημειώνεται ότι το “πωλητήριο” πρόκειται να μετακομίσει στο πρώην κατάστημα του ΟΠΕΠ, που αποτελεί γνήσιο τουριστικό, το οποίο δεν υπάρχει μέσα σε κανέναν αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδος.

Το μεγάλο κλιμακοστάσιο-κεντρική είσοδος των βασιλικών διαμερισμάτων, που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα, παραμένει κλειστό τα τελευταία 16 χρόνια λόγω εργασιών, που δεν τελειώνουν ποτέ, χάνοντας στην ουσία το σημαντικότερο κομμάτι για να καταλάβει κανείς το θαύμα της αρχιτεκτονικής δόμησης του μινωικού πολιτισμού, το πραγματικό νόημα του αρχιτεκτονικού σχεδίου του ανακτόρου, του περίφημου… λαβύρινθου! Αντί γι’ αυτό και αντί να δει κανείς την αρχαιότερη της Ευρώπης τουαλέτα της βασίλισσας και παράλληλα βασιλικά διαμερίσματα, συναντά κλειστές πόρτες και χώρους γεμάτους από οικοδομικά υλικά. Βασιλικά διαμερίσματα θα δει κανείς μόνο από τη βεράντα του μεγάλου κλιμακοστασίου, που είναι μπετά και αναστηλώσεις.
Το αποχετευτικό σύστημα σε πολλά σημεία έχει κιγκλίδωμα, με αποτέλεσμα να πέφτουν διάφορα αντικείμενα, με τραγελαφική την περίπτωση των σωληνώσεων υδραυλικού συστήματος – 3.800 ετών – που είναι εκτεθειμένες χωρίς πλαίσιο και σε καιρικά φαινόμενα. Ακόμη εκτεθειμένες είναι και οι πέτρες βασάλτη στο εργαστήριο του λιθοξόου, που δείχνουν όχι μόνο το πόσο μεγάλοι τεχνίτες ήταν οι Μινωιτες, αλλά και θαλασσοκράτορες, αφού αυτές οι πέτρες ήταν εισαγωγής, προφανώς από νότια Πελοπόνησο, όπου βρέθηκαν ανάλογες.

Πλημμυρίζει…

Η βόρεια είσοδος, η πιο σημαντική από όλες, διότι είχε δρόμο που κατέληγε στο λιμάνι, όταν βρέξει πλημμυρίζει από όμβρια ύδατα και δίπλα υπάρχει εργοτάξιο μόνιμα εγκατεστημένο, που κανείς από όσους ρωτήσαμε κατά την επίσκεψή μας δεν ξέρει τι ακριβώς κάνουν οι εργάτες και από τι κονδύλια πληρώνονται.
Παντού υπάρχουν διάσπαρτα τμήματα αγγείων σε ένα χώρο που δεν υπάρχουν κάμερες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από το 2004 φτιάχτηκε η είσοδος για ασθενοφόρο από το πάρκινγκ, δεξιά από την κεντρική είσοδο και η εικόνα που αντικρίζουμε μόνο αυτό δε δείχνει! Δεν υπάρχει επίσης ένα «μπέιμπι ρουμ» και οι επισκέπτες που έχουν μικρά παιδιά αλλάζουν πάνες πάνω στα παγκάκια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν κλειδώνονται οι μη επαρκείς για το μεγάλο αριθμό επισκεπτών τουαλέτες επειδή κόβεται το νερό.

Άγρα πελατών

Την ίδια ώρα συναντά κανείς ξεναγούς που εντός του αρχαιολογικού χώρου κάνουν άγρα πελατών με άσχημη συμπεριφορά και υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση απέναντι στους… πελάτες, δίδοντας προσφορές, ζητιανεύοντας ακόμη και χρήματα, προκειμένου να πάρουν επιπλέον ξεναγήσεις, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία περιήγησης με άλλο γκρουπ!
Περιμετρικά του ανακτόρου υπάρχουν σημαντικές ανασκαφές και ποτέ δεν ήταν προσβάσιμες στους επισκέπτες, όπως νότια του ανακτόρου το Καραβάν Σεράι (πανδοχείο), το μικρό ανάκτορο (βίλα «Αριάδνη») που βρίσκεται δυτικά και ο μεγάλος βασιλικός τάφος μετά το Καραβάν Σεράι, όπου έχει βρεθεί το δακτυλίδι του Μίνωα.

Χάθηκαν τα σκυλιά

Ενώ μπορείς να συναντήσεις μέσα στον αρχαιολογικό χώρο παγώνια, τον περασμένο Δεκέμβρη (22 του μηνός) εξαφανίστηκαν τέσσερα σκυλιά με σφραγίδα στο αφτί και στειρωμένα, που βρισκόντουσαν μέσα στο χώρο μόνιμα και τα προστάτευαν ξεναγοί, εργαζόμενοι του χώρου, αλλά και περίοικοι. Αν και είχαν κατάλυμα περιθωριακά στο χώρο και δεν ενοχλούσαν, ως δια μαγείας χάθηκαν, ενώ ερωτηθέντες οι φύλακες μασούσαν τα λόγια τους. Η εξαφάνισή τους θορύβησε και τη Ζωόφιλη Δράση, καθώς όλα τα σκυλιά που βρίσκονται στα ανάκτορα της Κνωσού είναι καταγεγραμμένα στο “χάρτη αδέσποτων” και απολάμβαναν τη φροντίδα των εθελοντών της. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα πήρε μια… “κλούβα”, δίχως όμως ποτέ να βρεθούν στο δημοτικό κυνοκομείο, από εργαζόμενους και της Κνωσού, που τα έψαχναν, ενώ στα ανάκτορα πλέον βρίσκονται δύο σκυλιά που φαίνεται… “επιλέχτηκαν” να παραμείνουν. «Σε έγγραφο της Ζωόφιλης Δράσης Ηρακλείου προς το Δήμο, στην υπηρεσία αδέσποτων, αμέσως μετά την εξαφάνιση λάβαμε την επίσημη απάντηση ότι δεν περισυλλέγησαν τα σκυλιά από το Δήμο Ηρακλείου, καθώς βάσει νόμου μόνο η εν λόγω υπηρεσία του Δήμου νομιμοποιείται για περισυλλογή», ανέφερε μιλώντας στη “Ν.Κ.” η πρόεδρος της Ζωόφιλης Δράσης Γιωργία Στεφανάκη, η οποία τόνισε ότι η εξαφάνιση των σκυλιών είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, καλώντας οποιονδήποτε γνωρίζει σχετικά με το περιστατικό να επικοινωνήσει με τη Ζωόφιλη Δράση.

[neakriti.gr]