Αλλάζει ο “Καλλικράτης” στο Ηράκλειο. Μειώνονται οι Δήμοι !!

Σε ανατροπή του χωροταξικού που παρουσίασε η κυβέρνηση για τις συνενώσεις στο Νομό Ηρακλείου συμφώνησαν χθες βουλευτές και υπουργός, ωστόσο δεν κατάφεραν για άλλη μια φορά να ομονοήσουν ως προς τον αριθμό των νέων δήμων και πολύ περισσότερο για τα όρια των «καλλικράτειων» ενοτήτων.

Οι βουλευτές συμφώνησαν ότι οι εννέα δήμοι στο Ηράκλειο που προτείνει η κυβέρνηση είναι πολλοί και θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός αυτός με περισσότερες συγχωνεύσεις δήμων. Ομως, δεν υπήρχε προ-επεξεργασμένο σχέδιο πρότασης, ώστε να εισηγηθούν αν θέλουν οκτώ ή επτά ή έξι δήμους.

Κατά τις πληροφορίες, την άποψη αυτή εξέφρασε και ο ίδιος ο υπουργός, που δεσμεύθηκε ότι θα επανεξετάσει το χωροταξικό του Νομού Ηρακλείου, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξουν στο τέλος ριζικές αλλαγές.

Υστερα και από τη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει εκ νέου ραντεβού βουλευτών-υπουργού και αφού εν τω μεταξύ θα έχουν αποσταλεί οι αποφάσεις της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ηρακλείου και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου.

Η ΤΕΔΚ Ηρακλείου έχει αποφασίσει να ζητήσει τη δημιουργία πέντε ή έξι δήμων στο νομό και την άποψη αυτή στηρίζει και η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, που ούτως ή άλλως είχε εισηγηθεί προς τον κ. Ραγκούση διά του γραμματέως της Μιχάλη Παπαδάκη τη δημιουργία έξι δήμων στο νομό. Μετά και τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, που έγινε υπό μεγάλη πίεση και βιαστικά λόγω των δραματικών γεγονότων, θα πρέπει να θεωρεί κάποιος ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Συνεπώς το ζήτημα του χωροταξικού για το Νομό Ηρακλείου βρίσκεται και πάλι υπό διαπραγμάτευση, αφού πλέον οι συζητήσεις γίνονται για όχι λιγότερους από έξι δήμους και όχι περισσότερους από οκτώ αφού τους εννέα οι βουλευτές τους βρίσκουν πολλούς! Η συνάντηση με τον κ. Ραγκούση πραγματοποιήθηκε μετά τις 7 το απόγευμα, αφού είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση και δεν διήρκεσε πολύ, καθώς ο υπουργός κλήθηκε από τον πρωθυπουργό να μεταβεί επειγόντως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 3 μετά το μεσημέρι, όμως αναβλήθηκε λόγω των επεισοδίων. Ετσι, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα, όμως λόγω του τεταμένου κλίματος υπήρχε και ένταση και φυσικά καθόλου υπομονή για να συγκροτηθεί από κοινού με τον υπουργό μια πλήρης νέα πρόταση.

Ολα αυτά θα γίνουν σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, αν όχι σήμερα, τότε αύριο. Στο μεταξύ η πρόταση της ΤΕΔΚ Ηρακλείου και της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ θα έχουν φτάσει και θα βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού!

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι βουλευτές όταν μπήκαν στην ουσία της συζήτησης δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν, αφού άλλοι έλεγαν οκτώ, άλλοι πέντε και άλλοι με τα όσα εισηγούνταν κατέβαιναν στους επτά ή και οκτώ δήμους. Το θέμα της αυτονομίας της Βιάννου τέθηκε εκ νέου από κάποιους βουλευτές, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν την παραμονή της ως αυτόνομο δήμο. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν προτάσεις ακόμη και μεγαλύτερου κατακερματισμού, δηλαδή να μείνει ο Ζαρός με το Ρούβα και η Αγία Βαρβάρα να πάει στην Κάτω Μεσαρά.

Entercity