Εκδήλωση για την Εκπαίδευση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, μετά την παραχώρηση από την κυβέρνηση στους δανειστές μας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είχαν σαν αποτέλεσμα την ολομέτωπη επίθεση σε δημόσια αγαθά όπως την παιδεία, την υγεία, την εργασία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Βιώνοντας καθημερινά μια πρωτοφανή επίθεση από τα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν  εργαζόμενους, συνταξιούχους, μαθητές, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, η Ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει την απώλεια των κεκτημένων δικαιωμάτων της. Η Παιδεία, η Υγεία, οι μεταφορές, η Δημόσια περιουσία μπαίνουν στο στόχαστρο  εν ονόματι του Δημοσίου χρέους και των «αναδιαρθρωτικών αλλαγών».

Η μείωση των δαπανών για τη παιδεία, η προώθηση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, η παύση των διορισμών, η κατάργηση θεσμών στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας αποδομούν  το πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Υπό την αιγίδα του Καλλικράτη  και με τις πρώτες εξαγγελίες για το «νέο σχολείο»  ο κίνδυνος είναι ορατός για το άνοιγμα του σχολείου στις δυνάμεις της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Η εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, ο αποκλεισμός, η μετέωρη κατάσταση των ωρομισθίων και αναπληρωτών οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και απόγνωση. Οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους, προκειμένου να στηρίξουν τις επιλογές του “ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ”.

Ο κίνδυνος  της μετατροπής του «Δημόσιου» Πανεπιστημίου  σε  ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί και θα χρηματοδοτείται σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς είναι ορατός με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται.  Η μετατροπή των φοιτητών  σε πελάτες  που θα χάνουν οποιαδήποτε συλλογική ταυτότητα και επαγγελματικό δικαίωμα που μέχρι τώρα τους κατοχύρωνε το πτυχίο δημιουργεί την ανάγκη νέων αγώνων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προβληματισμών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση  με θέμα “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ” την οποία συνδιοργανώνουν η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ. Θεοτοκόπουλος), οι Σύλλογοι φοιτητών, η Ομοσπονδία Γονέων Ν. Ηρακλείου , η Ένωση Γονέων Δ. Ηρακλείου,  η ΑΔΕΔΥ και ο σύλλογος αδιόριστων εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21/2 στις 19.00  στη Δημοτική Αίθουσα Παλιάς Λαχαναγοράς (Παραλιακή Λεωφόρος Ηρακλείου, έναντι Μουσείου Φυσικής Ιστορίας) με στόχο να αναλυθεί η κατάσταση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να υπάρξει συντονισμός της δράσης όλων των ζωντανών κομματιών της παιδείας και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση προάσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ