SOS εκπέμπουν τα CDS των τραπεζών! Κίνδυνος για κρίση ρευστότητας!

Δεν είναι μόνο τα spreads των ασφαλίστρων κινδύνου των Ελληνικών, των Πορτογαλικών και των Ισπανικών κρατικών ομολόγων που «χτυπούν» ιστορικά ρεκόρ, αλλά και αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία ξεπέρασαν σήμερα τα επίπεδα που είχαν αγγίξει στην κατάρρευση της Lehman Brothers ( όταν πάγωσε κυριολεκτικά η διατραπεζική αγορά).

Είναι ξεκάθαρο πλέον. Η κρίση είναι τόσο ευρεία και τόσο βαθιά πλέον που αγγίζει τα όρια μιας τεράστιας κρίσης χρηματοδότησης / ρευστότητας.

Ο μεγαλύτερος φόβος των κεντρικών τραπεζών, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα: η κρίση εξαπλώνεται και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο δείκτης Markit iTraxx Financial Index των CDS των ευρωπαϊκών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, ξεπέρασε πλεόν τις 220 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την JPMorgan, όταν στον απόηχο της Lehman είχε αγγίξει τις 212 μβ.

Ο πιστωτικός κίνδυνος αυξάνεται για έκτη μέρα σήμερα λόγω των ανησυχιών πως η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου και εξαπλώνεται, πυροδοτώντας ανησυχίες πως οι τράπεζες θα υποστούν σημαντικές ζημιές στις θέσεις που έχουν στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Οπως σχολιάζει και ο στρατηγικός αναλυτής της πιστωτικής αγοράς της Barclays Capital, κ. Aziz Sunderji, ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση αυτήν την στιγμή. Οι επενδυτές ξεπουλούν τα ομόλογα και αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους έτσι ώστε να αποτιμήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο που υπάρχει στην περιφέρεια της ΕΕ.

Η ελληνική κρίση είναι τώρα παγκόσμια, δηλώνει χαρακτηριστικότατα ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pimco. Οπως τονίζει, από την στιγμή που πήρε τη μορφή μιας περιφερειακής διαταραχής, η ελληνική κρίση γίνεται τώρα παγκόσμια. Η μετάδοση από εδώ και πέρα, θα περιλαμβάνει διαταραχές στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, στροφή προς την ποιότητα και μείωση της ρευστότητας στις αγορές, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την CMA, τα CDS στις Ισπανικές και τις Πορτογαλικές τράπεζες κινούνται σε ιστορικά υψηλά με πρωταγωνιστές αυτά της Banco Comercial Portugues και της Banco Santader. Και τα CDS των βρετανικών τραπεζών ίπτανται, με πρώτα αυτά της Royal Bank of Scotland.

Reporter.gr