“Οχι” στην κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου, απο τον Δήμο Ενεργών πολιτών

Υπέρ της μη κατεδάφισης του Λιμενικού Περιπτέρου τάσσεται η δημοτική παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών», με επικεφαλής τον κ. Τάσο Βάμβουκα.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, μετά από αίτημα της Αντιπολίτευσης. Το αίτημα κατατέθηκε κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Σώματος από τους κυρίους Τάσο Βάμβουκα και Γρηγόρη Αρχοντάκη.


Ο κ. Βάμβουκας και η παράταξή του τονίζουν ότι «επιβάλλεται η επανεξέταση από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή του θέματος με νηφαλιότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα από έναν τεκμηριωμένο διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους φορείς και ειδικούς επιστήμονες».
Ειδικότερα, προτείνουν «να παγώσει άμεσα κάθε διαδικασία και πράξη που οδηγεί στην κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου, να οργανωθεί από τη Δημοτική Αρχή ημερίδα με επιστήμονες υψηλού επιπέδου, σε συνεργασία με το ΚΑΜ, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και την Αρχιτεκτονική Σχολή, όπου θα εξαχθούν συμπεράσματα πολύτιμα για την απόφαση που θα παρθεί για την τύχη του νεώτερου αυτού μνημείου».
Ο κ. Βάμβουκας και η παράταξή του επισημαίνουν, επίσης, ότι «οι τεκμηριωμένες απόψεις που εξέφρασε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της πόλης μας, ο πλέον αρμόδιος τοπικός φορέας για να εκφέρει άποψη πάνω στο ζήτημα, από μόνες τους δείχνουν ότι το θέμα δεν είναι άσπρο – μαύρο και ότι χρειάζεται σωστός χειρισμός, διότι μπορεί να οδηγηθούμε σε ολέθριο λάθος και να χάσουμε ένα νεότερο μνημείο με συνοπτικές διαδικασίες, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν με ανάλογα μνημεία, όπως στην περίπτωση της ΑΒΕΑ».
Ταυτόχρονα, διευκρινίζουν ότι «η σημερινή εγκατάλειψη σίγουρα δεν είναι η λύση, αλλά η επαναξιολόγηση της αρχιτεκτονικής του αξίας που φέρει την υπογραφή σπουδαίου αρχιτέκτονα, η αποκατάστασή του και η απόδοσή του στην κοινωνία των Χανίων για τις όποιες ενδεδειγμένες χρήσεις, που ενδεχομένως θα έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τους επισκέπτες της πόλης, πιθανόν να είναι πολύ καλύτερη λύση από την εγκατάλειψη, την κατεδάφιση και την ενδεχόμενη εύκολη λύση της πλήρωσης του χώρου από τραπεζοκαθίσματα και τέντες, είδη που αφθονούν σε αυτήν την πόλη».
Τέλος, ο κ. Βάμβουκας και η παράταξή του αναφέρουν ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων αναμένεται να παραθέσουν «επιπλέον στοιχεία», «από παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 1996, όπου το σύνολο των κτηρίων της εντός των τειχών πόλεως των Χανίων, δεν μπορούν να κατεδαφιστούν εφόσον υπήρχαν την 16η Αυγούστου 1965, κάτι που όπως φαίνεται καθιστά παράνομη την πράξη κατεδάφισής του Λιμενικού Περιπτέρου».

[Χανιώτικα Νέα]