Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για τη «βούλα» στο πακέτο στήριξης

Σήμερα, Παρασκευή, συναντώνται οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για την επίσημη έγκριση του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα. Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Στα 110 δισ. ευρώ «κλείδωσε» το πακέτο στήριξης για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι τις 19 Μαΐου το πρώτο σκέλος της βοήθειας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ελλάδα θα λάβει το πρώτο σκέλος της βοήθειας έως τις 19 Μαΐου, οπότε πρέπει να εξοφληθούν παλαιότερα ομόλογα των οποίων λήγει η προθεσμία ενώ φέτος θα διατεθούν από την ΕΕ τα 30 από το συνολικό ποσό των 80 δισ. ευρώ με τα οποία θα συνδράμει τη χώρα.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συνυπογράψαμε όλοι» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup κάνοντας λόγο για ένα μεγαλεπήβολο, δύσκολο και οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο πρόγραμμα λιτότητας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα προβλεφθεί και ένα αποθεματικό στην περίπτωση που υπάρξουν εξαιρέσεις ή περισσότερα προβλήματα με την ελληνική οικονομία από αυτά που έχουν προβλεφθεί.

Το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης του ελληνικού χρέους συζητείται από τους υπουργούς Οικονομίας της G7, την Παρασκευή.

Την Κυριακή η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.