“Σήκωσε” το ταμείο του δήμου

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την εξαφάνιση 800.000 ευρώ από το δήμο Αγίου Νικολάου. Άφαντη παραμένει και η υπεύθυνη ταμίας που έπρεπε να παραδώσει το ποσό στον Καλλικρατικό δήμο. Ανοίγοντας το ταμείο, η επιτροπή απογραφής, βρήκε μόνο 2 ευρώ. Η ταμίας καλείται για απολογία

Την άκρη του νήματος στην πολύ περίεργη υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης του ταμειακού υπολοίπου, ποσού που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τις 800.000 ευρώ και έπρεπε να παραδοθεί από τον πρώην Δήμο Νεάπολης στο Δήμο Αγίου Νικολάου, αναζητά αγωνιωδώς τώρα η δημοτική Αρχή Αγ. Νικολάου στην Κρήτη.

Το ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την παράδοση του ταμείου του πρώην Δήμου Νεάπολης στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί από το Δήμο Αγίου Νικολάου είχε διαφανεί, με τη συνεχή αναβλητικότητα εκ μέρους της ειδικής ταμία που τρέναρε συνεχώς όλο το προηγούμενο διάστημα τη διαδικασία προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.

Το γεγονός προβληματίζει το Δήμο Αγίου Νικολάου, την πρώην δημοτική Αρχή Νεάπολης, την τοπική κοινωνία αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Με βάση το νόμο του Καλλικράτη στο Δήμο Αγίου Νικολάου συγκροτήθηκε επιτροπή απογραφής για την οικονομική παραλαβή, το ταμειακό υπόλοιπο, τα πάγια αναλώσιμα κ.τ.λ. από τις πρώην αυτοδιοικητικές ενότητες που συνενώθηκαν και απαρτίζουν το νέο, διευρυμένο δήμο Αγ. Νικολάου.

Η επιτροπή απευθύνθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου στην εν λόγω υπάλληλο, η οποία είναι και η ειδική ταμίας που διαχειριζόταν το ταμείο του πρώην Δήμου Νεάπολης, καθώς επίσης και τα ταμεία νομικών προσώπων του Δήμου.

Η ίδια δεν προχωρούσε όμως στην οικονομική παράδοση-παραλαβή, επικαλούμενη διάφορους λόγους, ότι είχε να τακτοποιήσει εκκρεμότητες με εντάλματα πληρωμών κ.τ.λ.

Επειδή όμως η σχετική προθεσμία εξέπνεε την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή απογραφής θέλησε να πάει να ελέγξει την κατάσταση στο ταμείο. Ενημέρωσαν λοιπόν την ταμία, η οποία τους απάντησε πως δεν μπορούσε να παραστεί και αρκέστηκε απλά να στείλει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου.

Τα μέλη της επιτροπής, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Αγίου Νικολάου Μανόλη Αικατερινάκη, μετέβησαν στη Νεάπολη, ενημέρωσαν την Αστυνομία και τον εισαγγελέα, παρουσία του οποίου ανοίχτηκε το χρηματοκιβώτιο, για να εκπλαγούν όμως όλοι, καθώς μέσα υπήρχαν μόλις 2 ευρώ.

Τα γραφεία στο παλιό Δημαρχείο της Νεάπολης σφραγίστηκαν, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να μπει κανείς και να αφαιρέσει ή να πειράξει οτιδήποτε, ενώ αμέσως στους κόλπους της δημοτικής Αρχής Αγίου Νικολάου σήμανε συναγερμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο που μεταβιβάζεται από το πρώην Δήμο Νεάπολης στο Δήμο Αγίου Νικολάου φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά ένα μεγάλο ποσό, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, είναι δεσμευμένο σε τραπεζικό λογαριασμό με προθεσμία και δεν μπορεί να πειραχτεί.

Μένει όμως ένα μεγάλο υπόλοιπο ύψους 800.000 ευρώ, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει στο ταμείο, ανάλογα βέβαια και το τι έχει γίνει με τα εντάλματα πληρωμών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρμοδίων για τη διελεύκανση της υπόθεσης.

[news247.gr]