Αποκρατικοποιήσεις – μαμούθ εξήγγειλε η τρόικα

Το “πράσινο φως” για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, επισημαίνοντας την ανάγκη “υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων” και προαναγγέλοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.  

Από το Ζάππειο όπου παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, οι κύριοι Σερβάς Ντερούζ (Κομισιόν), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) εξήγγειλαν το πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ για φέτος και το 2012 – ενώ το αρχικό Μνημόνιο προέβλεπε αποκρατικοποιήσεις 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-12 – και συνολικά 50 δισ. μέχρι το 2015. Τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς τη συγκράτηση του δημοσίου χρέους.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν ότι είναι εντυπωσιακή η μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί, ωστόσο ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της συγκράτησης των δαπανών, ούτε της συγκέντρωσης εσόδων.

“Οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 9,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα, παρατηρήθηκαν όμως ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών”, αναφέρουν.

Κοινή διαπίστωση τους είναι ότι “οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο“. “Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της υγείας, της αδειοδότησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί” αναφέρουν.

“Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών, να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου, που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις“, προσθέτουν.

“Η πτωτική πορεία του εργατικού κόστους αναμένεται να συμβάλει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας” υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν επίσης ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

Όσον αφορά τις προοπτικές, υπογραμμίζουν ότι η ύφεση μέχρι σήμερα κυμάνθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν τις προβλέψεις και ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός, παρά την αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων.”Εξακολουθούμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τα τέλη του 2011″ ανέφεραν

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η τρόικα επισημαίνει ότι “η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται”. “Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, ως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια” σημείωσαν.

Η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2011

“Πουλήστε κρατική περιουσία”

Την πώληση στοιχείων της κρατικής περιουσίας προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος πρότεινε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, μιλώντας στο συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Ζήτησε, επίσης, επανεξέταση της αναλογίας ένας προς πέντε για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Ο κ. Τράα υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος ακόμα και σε μία διαφορά της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει καταρχάς το πρόβλημα της διαφθοράς προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και στο ασφαλιστικό.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως “επίτευγμα” τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αναμόρφωση των ΔΕΚΟ.

[nooz.gr]