Τίτλοι τέλους για τον Μουμπάρακ

Τέλος εποχής στην Αίγυπτο. Μετά 30 χρόνια παντοδυναμίας και 18 ημέρες διαδηλώσεων, ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία της χώρας, λίγες μόνο ώρες μετά το διάγγελμά του με το οποίο επέμενε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.  

Την παραίτηση Μουμπάρακ ανακοίνωσε o αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν σε σύντομο μήνυμά του στην κρατική ραδιοτηλεόραση λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει την προεδρία», ανέφερε στο διάγγελμα του διευκρινίζοντας ότι εξουσιοδότησε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβει τις υποθέσεις του κράτους.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, για ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις» αναφέρει το ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις μερικές ώρες αργότερα.

Νωρίτερα ο 85χρονος, πρώην πλέον, πρόεδρος είχε αποχωρήσει από το Κάιρο, μαζί με την οικογένειά του και σύμφωνα με πληροφορίες μετέβη στην εξοχική του κατοικία στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σείχ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε να «παγώσει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ και της οικογένειάς του.

Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η παραίτηση Μουμπάρακ, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ και τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας αναμένοντας επί ημέρες την είδηση της αποχώρησής του, ξέσπασαν σε ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς Κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ, ζητωκραύγαζαν “Ο λαός έριξε το καθεστώς”, “Νικήσαμε”, “Είμαστε ελεύθεροι” σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.
[youtube width=”550″ height=”350″]http://www.youtube.com/watch?v=cqGLgjTc8UQ[/youtube]