Τι γίνεται με τη δωρεά Μαλινάκη στο Νοσοκομείο Χανίων;

Την 1η Απριλίου 2009 τα «Χ.Ν.» δημοσίευσαν μία είδηση, την οποία σχεδόν όλοι όσοι τη διάβασαν τότε τη θεώρησαν -δικαιολογημένα, εν πολλοίς- «πρωταπριλιάτικη». Η είδηση αφορούσε τη μεγάλη δωρεά του αείμνηστου Γιώργου Μαλινάκη, ο οποίος άφησε όλη του την περιουσία, κινητή και ακίνητη, μεγάλης αξίας, στο Νοσοκομείο Χανίων για την κατασκευή και λειτουργία μιας σύγχρονης Ψυχιατρικής Κλινικής.  

Δύο, περίπου, χρόνια μετά ελάχιστοι ξέρουν τι ακριβώς έχει συμβεί με τη δωρεά Μαλινάκη, πέραν του ότι έχει συσταθεί μία Επιτροπή, με πρόεδρο, ως γνωστόν, τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, η οποία έχει αναλάβει να διαχειριστεί το ζήτημα.

Γιατί αυτή η σιωπή; Θα περίμενε κανείς να υπάρχει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις όποιες εξελίξεις. Ο Γιώργος Μαλινάκης, άλλωστε, δεν άφησε την περιουσία του σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, σε κάποιον ιδιώτη, αλλά την άφησε στο Νοσοκομείο Χανίων, την άφησε, δηλαδή, ουσιαστικά στην τοπική κοινωνία, η οποία και θα επωφεληθεί, στην πράξη, από τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στη σχετική διαθήκη υπάρχει όρος, σύμφωνα με τον οποίο αν δεν γίνουν με ακρίβεια όσα ορίζει ο Γιώργος Μαλινάκης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα χρόνια), τα περιουσιακά του στοιχεία στο σύνολό τους θα περιέλθουν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εύλογα αναρωτιέται κανείς: Τι γίνεται; Προχωρά το θέμα;

Επαναλαμβάνω: θα περίμενε κανείς να υπάρχει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις όποιες εξελίξεις. Για τα όσα ορίζει η διαθήκη, για τα περιουσιακά στοιχεία που βρέθηκαν -και αν αυτά είναι όσα καταγράφονται στη διαθήκη- καθώς και για το αν έχουν γίνει ενέργειες -και ποιες;- για να προχωρήσει το θέμα της κατασκευής της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Η αξιοποίηση της δωρεάς Μαλινάκη δεν είναι θέμα απλά και μόνο μίας Επιτροπής. Είναι θέμα που αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, καθότι μόνο κέρδος θα υπάρχει από τη δημιουργία μίας νέας, σύγχρονης Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Χανίων. Τι γίνεται, λοιπόν, με τη δωρεά Μαλινάκη;

Από τη στήλη «ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ» του Γ. Γεωργακάκη [haniotika-nea.gr]