Ανυποχώρητος ο Μουμπάρακ

Δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα ο Χόσνι Μουμπάρακ όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Eπιμένουν οι διαδηλωτές για άμεση αποχώρησή του.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του, μετά το τέλος της θητείας του το Σεπτέμβριο, αλλά αψήφησε το αίτημα ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, μονάχα σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, που απαίτησαν την άμεση παραίτησή του.

«Δεν προτίθεμαι να θέσω υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές» δήλωσε ο Μουμπάρακ ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο διάστημα της θητείας του, στην προσπάθεια να διασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας και να εξομαλύνει το δρόμο για τον επόμενο πρόεδρο.

Ο 82χρονος ηγέτης που διατήρησε τα σκήπτρα της διακυβέρνησης για περίπου 30 χρόνια, στο λόγο του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν αναζήτησε την ισχύ ή την επιρροή.

Το διάγγελμά του έγινε μετά την γιγαντιαία κινητοποίηση άνω του ενός εκατομμυρίου συμπατριωτών του σε όλη τη χώρα, που απαίτησαν να αποποιηθεί άμεσα της εξουσίας του και να ανοίξει το δρόμο για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο αντίπαλός του, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, απέρριψε την Τρίτη την «προσφορά» του Αιγύπτιου προέδρου, να αποχωρήσει σε 7 μήνες, ζητώντας άμεσες αλλαγές. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο δίκτυο, αλ-Αραμπίγια, ο λαός θέλει να αποχωρήσει ο Μουμπάρακ, ο οποίος έχει πλέον απωλέσει την νομιμοποίησή του.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.

Τέλος οι πιο πολλοί από τους διαδηλωτές απέρριψαν με δηλώσεις τους, απερίφραστα τον «οδικό χάρτη παράδοσης της εξουσίας» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας αποκαλώντας το σχέδιο ασαφές. «Ότι είπε ο Μουμπάρακ δεν είναι αρκετό, πρέπει να φύγει τώρα», είπε χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής, ο Σαλμά Σαίντ μετα το τέλος της πορείας.

Το κοινοβούλιο διέκοψε τις συνεδριάσεις του

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο διέκοψε τις συνεδριάσεις του μέχρι την επανεξέταση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, που χαρακτηρίσθηκαν από κατηγορίες για νοθεία και βία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

«Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Φάτι Σορούρ επιφόρτισε τον γενικό γραμματέα του κοινοβουλίου Σάμι Μαχράν να έλθει σε επαφή με την ανώτατη εκλογική επιτροπή για να λάβει τα ονόματα των βουλευτών εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις». Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη έχει ακυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε μία σειρά εκλογικών περιφερειών, μετά τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου και 5ης Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε ότι η αιγυπτιακή εθνοσυνέλευση θα κηρύξει άκυρη την εκλογή των βουλευτών για τους οποίους υπάρχει δικαστική απόφαση και ότι θα ανακοινώσει τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας στις εν λόγω εκλογικές περιφέρειες, μετέδωσε το Mena.

Χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου μετέδωσαν τη χαλάρωση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από σήμερα. Συγκεκριμένα, η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας ορίζεται για τις 17.00 (τοπική ώρα) αντί 15.00 που ίσχυε μέχρι σήμερα και το τέλος ισχύος των μέτρων ορίζεται για τις 07.00, αντί των 08.00 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το πρακτορείο Mena διευκρινίζει ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πρόσβαση στο Ίντερνετ αποκαταστάθηκε τουλάχιστον μερικώς σήμερα στο Κάιρο, έπειτα από διακοπή πέντε ημερών, σύμφωνα με δημοσιογράφους και χρήστες του Δικτύου. Δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθεί η έκταση της αποκατάστασης της πρόσβασης στο Ίντερνετ.

Ο στρατός καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής, σε μία σαφή έκκληση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Οι ένοπλες δυνάμεις σας καλούν… Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής», δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, προσθέτοντας ότι το μήνυμα και τα αιτήματα ακούστηκαν.

Ο ΕλΜπαραντέι ζητά άμεση αποχώρηση Μουμπάρακ

Ο επί μακρό χρονικό διάστημα Αιγύπτιος διπλωμάτης Μοχάμεντ ΈλΜπαραντέι, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προχώρησε αρκετά ώστε να συναντήσει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών στην Αίγυπτο. Παράλληλα χαρακτήρισε τις σημερινές εξαγγελίες, ως τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN.

Το Αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, το οποίο είχε πάρει νωρίτερα συνέντευξη από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου των Εξοπλισμών του ΟΗΕ, αλλά δεν την μετέδωσε αμέσως, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΕλΜπαραντέι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο μέλημά του.

Το CNN ανέφερε ακόμα ότι στην συνέντευξη, που του παραχώρησε ο ΕλΜπαραντέι, είπε ότι θα προτιμούσε, ο Μουμπάρακ να εγκατέλειπε άμεσα την προεδρία, παραδίδοντας την εξουσία σε μία προσωρινή κυβέρνηση, μέχρι να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ

Διαδηλωτές συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας για ένατη ημέρα την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, ενώ ομάδα πεντακοσίων υποστηρικτών του πραγματοποιεί επίσης συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Δεν θα φύγουμε εμείς, αυτός θα φύγει», είναι το σύνθημα που ακούγεται από τα μεγάφωνα και σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ, όπου έχουμε συγκεντρωθεί περί τα 1.500 άτομα, την επομένη του διαγγέλματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για έκτη προεδρική θητεία.

Διαδήλωση υπέρ του Χόσνι Μουμπάρακ στο κέντρο του Καΐρου

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πλατεία Ταχρίρ, κοντά στο κτίριο της ραδιοτηλεόρασης, οι υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ κρατούν πανό με συνθήματα: «Ναι στον Μουμπάρακ, για τη προστασία της σταθερότητας», «Ναι στον πρόεδρο της ειρήνης και της σταθερότητας», «Όσοι αγαπούν την Αίγυπτο, δεν θα την ωθήσουν στην κατάρρευση».

Ορισμένοι από τους φιλοκαθεστωτικούς διαδηλωτές εξέφρασαν την πρόθεση να βαδίσουν προς την πλατεία Ταχρίρ. «Οι σωστοί άνθρωποι έφυγαν από την πλατεία μετά την ομιλία του κ. Μουμπάρακ χθες. Όσοι μένουν, είναι προδότες», δήλωσε ο δημοσιογράφος Γκαμάλ Ιμπραχίμ, που συμμετέχει στην διαδήλωση υπέρ του Μουμπάρακ.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου σκέφτεται να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μουμπάρακ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στο CNN ότι θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του στο Αμερικανικό δίκτυο έγιναν μετά την ανακοίνωση Μουμπάρακ περί αποχώρησης του, μετά το τέλος της θητείας του και πως, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα το αξιοποιήσει ασχολούμενος, με τα αιτήματα των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα βάζει όριο στις προεδρικές θητείες.

Σύμφωνα με το Μούσα ο Μουμπάρακ, προσέφερε κάτι νέο την Τρίτη, στο λόγο του, που θα κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται, αν πήγε αρκετά μακριά και αυτό θα είναι και το διακύβευμα των συζητήσεων τις επόμενες μέρες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, τον ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τάσεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου, που θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις του Μουμπάρακ δεν είναι ικανοποιητικές και ότι χρειάζονταν πολλά περισσότερα.

Εκτιμά δε ότι πλέον η αντιπαράθεση θα διεξάγεται σε αυτό το επίπεδο, αλλά επισημαίνει ότι κατά την άποψή του ο Μουμπάρακ έκανε το μεγάλο βήμα με τη δέσμευση ότι δεν θα συνεχιστεί η προεδρία του.

Πυροβολισμοί και κινήσεις αρμάτων στους δρόμους της Αλεξάνδρειας

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν, αργά τη νύχτα της Τρίτης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, αμέσως μετά το διάγγελμα του προέδρου Μπουμπάρακ, στο οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία, μετά το πέρας της τωρινής, το Σεπτέμβριο.

Αραβικά δορυφορικά δίκτυα, μετέδωσαν πληροφορίες για ριπές πυροβολισμών στην πόλη, αλλά και κινήσεις τεθωρακισμένων αρμάτων στους δρόμους της. Οι διαδηλωτές σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανταπάντησαν με πετροπόλεμο.

Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τους δρόμους των μεγάλων πόλεων εδώ και μία εβδομάδα, δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες Μουμπάρακ.

Υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης

Μετά τον οίκο Moody’s τη Δευτέρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors υποβάθμισε κατά ένα βαθμό την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου. Όμως, το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει την Αίγυπτο. Η Unesco απηύθυνε έκκληση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας μέτρα για την προστασία «των θησαυρών» της χώρας.

Φοβούμενος από την πλευρά του μια πιθανή μελλοντική εξουσία εχθρική προς τη χώρα του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απαιτήσει» τον σεβασμό της συνθήκης ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και Ισραήλ.

[kathimerini.gr]