Νέα υπόθεση υπερσυνταγογράφησης από γιατρούς στο Ηράκλειο
Υπόθεση κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος από γιατρούς του ΕΣΥ στο Ηράκλειο που επί χρόνια συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα ακριβά φάρμακα σε χρόνιους ασθενείς (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.λπ.) με αμφίβολη ή και καθόλου ευεργετική επίδραση στην υγεία τους ερευνά το ΙΚΑ.
Το ίδρυμα φαίνεται ότι και με αυτή την υπόθεση έχει ζημιωθεί κατά 2-3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενώ ο έλεγχος που γίνεται αφορά καταρχήν την τελευταία τριετία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρωταθλητής στις συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις είναι γιατρός του Βενιζελείου ενώ την ίδια τακτική σε μικρότερη κλίμακα ακολουθούσε και άλλος συνάδελφός του.
Η έρευνα δείχνει ότι συνταγογραφούσε ένα μεγάλο αριθμό σκευασμάτων με μηναίο κόστος (που πλήρωνε το ΙΚΑ) για κάθε ασθενή από 250 μέχρι και 1400 ευρώ.
Τα σκευάσματα αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έπρεπε να χορηγούνται αφού δεν προσέφεραν τίποτα στην βελτίωση της υγείας των αρρώστων.
Η υπερσυνταγογράφηση αφορά από συμπληρώματα διατροφής, αμινοξέα και πρωτεΐνες έως οφθαλμολογικά σκευάσματα και αντιβηχικά. Τα τελευταία μπορεί να έχουν μικρό κόστος αλλά δεν τηρούνται οι συνιστώμενες δοσολογίες των σκευασμάτων και σε πολλές περιπτώσεις συνταγογραφούνταν 2-4 σκευάσματα αντί του ενός που ήταν η συνιστόμενη δοσολογία του φαρμάκου.
Το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα και τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν προσπάθεια για την περιστολή του φαινομένου που τα επιβαρύνει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Σε μια προσπάθεια να μπει μια τάξη στο απόλυτο χάος εκτός από τα 253 φάρμακα που τέθηκαν εκτός λίστας τον προηγούμενο Μάιο, ανάμεσά τους και αρκετά γνωστά και ευρέως διαδεδομένα φάρμακα που συνταγογραφούνταν με το παραμικρό, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται (γιατροί που συνταγογραφούν, ελεγκτές ιατροί, ασφαλιζόμενοι) για το κόστος τους, ετοιμάζεται και νέα λίστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα λίστα συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που είναι προς επεξεργασία θέτει εκτός λίστας ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό φαρμάκων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις φαρμακευτικές εταιρείες δόθηκε από το υπουργείο προσχέδιο με 80 σελίδες σκευασμάτων από τις οποίες τα εκτός λίστας συνταγογράφησης φάρμακα ξεπερνούν τις 47 σελίδες!
Η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ευελπιστούν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων ότι θα περιοριστεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ήδη έχει ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ και αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως έως τα μέσα Μαΐου στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία αλλά και τις αυστηρές κυρώσεις σε γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν.
[patris.gr]