Πρωτομαγιά στο Αποπηγάδι

Εγινε σήμερα πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Αποπηγάδι, ενάντια στην εγκατάσταση ανυπολόγιστου αριθμού ανεμογεννητριών της πολεθνικής εταιρείας  EDF, σε ιδιοκτησίες ντόπιων που έχουν υφαρπαγεί με νομικά τερτίπια !!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
“Πρωτομαγιά
στο Αποπηγάδι”

Κάλεσμα για Πρωτομαγιά στο Αποπηγάδι απευθύνει η “Ανοιχτή Συνέλευση από χωριά Βορειοδυτικής Κρήτης”. Σε σχετική ανακοίνωσή της υποστηρίζει:
“Το ρεύμα όλων των αναγκών του νησιού μας είναι μεταξύ 600 – 700 MW, οι εταιρείες λοιπόν στο Αποπηγάδι έχουν αιτηθεί να υλοποιήσουν έργα που θα καλύπτουν θεωρητικά το 1/3 των ενεργειακών απαιτήσεων της Κρήτης. Στο Αποπηγάδι σχεδιάζονται Αιολικά – υβριδικά πάρκα ισχύος 200 MW, εκατοντάδων ανεμογεννητριών, ισχύος τουλάχιστον 1 MW, με 8 ανεξάρτητες δεξαμενές χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού έκαστη για υβριδικούς (που λειτουργούν συμπληρωματικά όταν δε φυσάει αέρας) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έργα αυτά προβλέπεται να υλοποιηθούν ύστερα από έγκριση στη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), 6 διαφορετικών αιτήσεων που κατέθεσαν 5 θυγατρικές της Πολυεθνικής EDF. Η EDF με τη δημιουργία πολλών διαφορετικών θυγατρικών εταιρειών ιδίων συμφερόντων, που διαφέρουν μόνο στο όνομα, κάνει έτσι κατάτμηση του συνολικού έργου των 200 MW σε μικρότερης ισχύος υποέργα, που είναι ευκολότερα στην αδειοδότηση τους όσον αφορά περιβαλλοντικούς όρους”.
Καταλήγοντας τονίζει: “Θέλουμε ΑΠΕ μικρής κλίμακας σε επίπεδο οικίας, κοινότητας ή δήμων για τοπική αυτονομία και αυτάρκεια. Ας στηριχτούν έμπρακτα από την πολιτεία οι ΑΠΕ με επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, που δε θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και θα μας καθιστούν ενεργειακά ανεξάρτητους. Έργα, που θα καλύπτουν με ανεμογεννήτριες σχεδόν όλα τα βουνά μας και τις όμορφες κορυφογραμμές των Λευκών Ορέων, εξυπηρετούν τη γιγάντωση του κέρδους των πολυεθνικών της ενέργειας και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας”.