235 χρόνια και μια ισόβια ποινή σε 27 κατηγορούμενους

Εναρμονισμένη η απόφαση με την εισαγγελική πρόταση • Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε ελαφρυντικά, έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις
Σε Αλβανό, που δεν έχει συλληφθεί ποτέ, επεβλήθησαν τα ισόβια
Σάββατο, 01 Μαΐου 2010
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εναρμονισμένη με την εισαγγελική πρόταση και σε κάποιες περιπτώσεις ηπιότερη, ήταν τελικά η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για τους 41 κατηγορούμενους της υπόθεσης του φακέλου «ΖΩΝΙΑΝΑ».
Το Εφετείο, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, στις 10 χθες το βράδυ, ανακοίνωσε την απόφαση του και μοίρασε συνολικά διακόσια τριάντα πέντε χρόνια και μια ισόβια ποινή σε 27 από τους 41 κατηγορούμενους ενώ οι υπόλοιποι 13 κρίθηκαν αθώοι.
Σχεδόν σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά γεγονός που ευνόησε πολύ περισσότερο κάποιους που κινδύνευαν με ισόβια, τα οποία «έσπασαν», αλλά και τους υπόλοιπους των οποίων οι τελικές ποινές ήταν ήπιες.

Από τους 27 ενόχους μόνον οι τέσσερις οδηγήθηκαν στις φυλακές καθώς για τους υπόλοιπους η έφεση που άσκησαν είχε αναστέλλουσα δύναμη και το Εφετείο ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι αφού καταβάλλουν χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ εντός πέντε ημερών.

Η ποινή των ισοβίων επιβλήθηκε σε έναν Αλβανό κατηγορούμενο που να σημειωθεί ότι από την ημέρα έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του, τον Νοέμβριο του 2007, μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί.

Από τους 27 κατηγορούμενους, οι 13 κρίθηκαν ένοχοι για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, στους 11 απ’ αυτούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και δικάστηκαν σε έξι χρόνια κάθειρξης ο καθένας και στους δύο αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και δικάστηκαν σε πέντε χρόνια έκαστος. Δύο άτομα, όπως είχε προτείνει και ο εισαγγελέας, κρίθηκαν ένοχα για απλή συνέργεια εκ προθέσεως σε απόπειρες ανθρωποκτονίας δηλαδή εναντίον των αστυνομικών. Ο ένας για πέντε απόπειρες και ο δεύτερος για 11 απόπειρες. Η μεγαλύτερη ποινή, πλην του Αλβανού, επιβλήθηκε στον ένα εκ των κριθέντων ως ένοχος για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας, κάτοικο Ζωνιανών, που κρίθηκε ένοχος επίσης για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία καθώς και επτά ακόμα κακουργήματα και 6 πλημμελήματα, έτσι ώστε το δικαστήριο τον «φόρτωσε» με 126 χρόνια ποινή φυλάκισης (25 έτη εκτιτέα).

Σε τέσσερεις ακόμα νεαρούς επιβλήθηκαν ποινές πάνω από δέκα χρόνια: Σε έναν 30 (25 εκτιτέα), στον δεύτερο 30 (25 εκτιτέα), στον τρίτο 21 χρόνια και έξι μήνες και στον τέταρτο, αδελφός του πρώτου, 11 χρόνια. Σε σχέση με το κατηγορητήριο αλλά και με την αρχική επιβολή της ποινής, η απόφαση μετά την αναγνώριση ελαφρυντικού, κυρίως για όσους είχαν στην πλάτη κακουργήματα, έγινε δεκτή με ανακούφιση. Οι συνήγοροι τους δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους καθώς έδωσαν πολύωρη μάχη δια των αγορεύσεων τους να δοθεί στους εντολείς τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη από συγγενείς των κατηγορουμένων που κάθονταν στο ακροατήριο αναμένοντας αγωνιωδώς την ετυμηγορία ενώ από την αίθουσα απουσίαζε η οικογένεια Λαζαρίδη.  Ούτε ο πατέρας του βαριά τραυματία ειδικού φρουρού, Στάθη, που επί έναν χρόνο παρακολουθούσε τη δίκη, χθες δεν θέλησε να είναι παρών.

Ολόκληρο το άρθρο εδω