“Φωτιές” άναψε ο “Καλλικράτης” Αλλαξαν νύχτα τις έδρες των νέων δήμων! – Σκληρή επιστολή του γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ

Έσπειρε ανέμους ο Ραγκούσης και τώρα θα θερίσει θύελλες στην Κρήτη! Τον κάβο των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του χωροταξικού του “Καλλικράτη” πρέπει να περάσει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών που αρχικά είχε πρόθεση να ψηφίσει το σχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες. Η δημιουργία των 25 δήμων στην Κρήτη σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει ρουσφέτια και πολιτικά αιτήματα προκάλεσε πολλαπλάσια προβλήματα τα οποία ο κ. Ραγκούσης θα τα βρει μπροστά του τις επόμενες ημέρες! Μάλιστα σε μια προσπάθεια να προλάβουν και αντιδράσεις σε ήδη ικανοποιημένες τοπικές κοινωνίες (Αρχάνες, Χερσόνησος κα) άλλαξαν τη νύχτα τις έδρες των νέων δήμων!

Στην Αλικαρνασσό αποφασίζονται σκληρά μέτρα, στο Τυμπάκι παραδίδουν τα κλειδιά του δήμου. Στο Ζαρό, στο Αρκαλοχώρι, στο Θραψανό, στον Κόφινα, αλλά και στις Αρχάνες μιλούν για θνησιγενή σχήματα!

Την ίδια ώρα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές που άναψαν “οι παλινωδίες του υπουργείου” όπως λένε και ετοιμάζονται-όπως έγραψε χθες η ‘Π’-να προτείνουν και δέκατο δήμο, αυτόν της Αλικαρνασσού! Άλλωστε με επιστολή της η νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και τον γραμματέα του Κινήματος επισημαίνεται ότι “το προτεινόμενο σχήμα των 9 δήμων δεν είναι βιώσιμο” και δεν κινείται στη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης!

Οι αντιδράσεις από πολλούς δήμους είναι μεγάλες και οι περισσότερες δείχνουν τον υφυπουργό κ. Αρναουτάκη και τους βουλευτές οι οποίοι όμως αρνήθηκαν την εμπλοκή τους λέγοντας ότι η τελική πρόταση των 9 δήμων δεν είναι η δική τους!

“Όλοι είχαμε καταθέσει προτάσεις, όλοι είχαμε άποψη, αλλά σας διαβεβαιώ ότι αυτό που είδατε δεν ήταν πρόταση των βουλευτών”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετέφεραν το κλίμα τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου άκουγαν ότι “οι πιέσεις από τους βουλευτές ήταν τόσο μεγάλες που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς”,

Οι αντιδράσεις

“Υπάρχουν σχήματα που είναι θνησιγενή”, είπε χθες και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ.Κουράκης που σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος ενώ μετά θα συγκαλέσει και την ΤΕΔΚ.

Το υπουργείο Εσωτερικών μάλλον είχε εντελώς διαφορετική εικόνα για το τι συμβαίνει στην Κρήτη. Και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και δήθεν ευνοημένοι δήμοι αντέδρασαν! Στις Αρχάνες για παράδειγμα θέλουν την έδρα και το όνομα και άρχισαν να απειλούν ακόμη και με συνένωσή τους με το Ηράκλειο!

Τελικά κάποιος “δάκτυλος” μπήκε χθες τη νύχτα και ενώ για το δήμο αυτόν είχε ανακοινωθεί η έδρα στα Πεζά ορίστηκαν οι Αρχάνες, όπως και για την Χερσόνησο, Μάλια, Γούβες, Επισκοπή έδρα οι Γούρνες!

Ωστόσο, ακόμη και ο κ.Φραγκουλάκης αναγνώρισε ότι αυτός ο δήμος Καζαντζάκη-Αρχάνες δεν είναι βιώσιμος και λειτουργικός, όπως το ίδιο επεσήμανε και ο δήμαρχος Κόφινα κ. Χατζάκης για τη συνένωση με τα Αστερούσια.

«Κολοβός» έμεινε και ο δήμος Αρκαλοχωρίου-Θραψανού ο οποίος φαίνεται ότι χάνει το Καστέλλι(εάν τελικά φύγει) και τη Βιάννο που μένει μόνη της!

Στην Αλικαρνασσό έκαναν χθες νέο Δημοτικό Συμβούλιο όπου το κλίμα ήταν τεταμένο.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Νέας Αλικαρνασσού κ. Βαγγέλης Σισαμάκης, ανέφερε ότι για άλλη μια φορά με την ανακοίνωση τού χωροταξικού σχεδιασμού αποδείχθηκε ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και δεν εισακούστηκε καθόλου η επιθυμία της τοπικής κοινωνίας της Νέας Αλικαρνασσού.

“Στο ξεκίνημα του αγώνα μας δεν είχαμε κανένα σύμμαχο αλλά σήμερα βουλευτές του νομού Ηρακλείου δεσμεύτηκαν ότι θα βρίσκονται στο πλευρό μας στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά μας.

Οι δημότες της Νέας Αλικαρνασσού με τίμησαν με την ψήφο τους δύο τετραετίες και δεν έχω σκοπό να προδώσω την εμπιστοσύνη τους και πρόκειται με κάθε τρόπο να διεκδικήσω το αίτημά τους”, σημείωσε ο κ. Σισαμάκης.

Αναλυτικά, η Επιτροπή Αγώνα έχει καλέσει τους κατοίκους της περιοχής σε λαϊκή συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Ως μορφές διαμαρτυρίας αποφασίστηκαν παράλληλα:

• Θα αναρτηθούν πανό και θα ακουστούν συνθήματα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ηρόδοτος – Χανιά την ερχόμενη Κυριακή.

• Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης θα σταματήσει η διέλευση των οχημάτων στην οδό Ικάρου

• Ταυτόχρονα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης Ικάρου και Ηροδότου, θα ακούγονται συνθήματα από μεγάφωνα που θα ενημερώνουν όλους όσοι διέρχονται από τη Νέα Αλικαρνασσό για τις κινητοποιήσεις

Ως έσχατη μορφή των κινητοποιήσεων και εφόσον οι αρμόδιες Αρχές – υπουργείο Εσωτερικών και βουλευτές – αδιαφορήσουν, αναφέρθηκε το κλείσιμο του αεροδιαδρόμου του αερολιμένα “Νίκος Καζαντζάκης”.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε όμως το νέο σχέδιο στους κατοίκους και τη δημοτική Αρχή Τυμπακίου που κάνουν λόγο για την άδικη μη εξαίρεση του Δήμου από τις συνενώσεις θέτοντας ως επιχειρήματα:

την πλήρωση όλων των κριτηρίων (πληθυσμιακών, κοινωνικών, οικονομικών, γεωγραφικών, αναπτυξιακών, λειτουργικών και βιωσιμότητας, πολιτιστικών- ιστορικών, χωροταξικών) για την παραμονή του ως αυτοτελούς και αυτόνομου.

Την ιστορική διάσταση του Δήμου. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Τυμπακίου έχει χαρακτηριστεί ως μαρτυρικός, συμμετέχοντας στο Εθνικό Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών μαζί με άλλους 16 Δήμους και τέσσερις κοινότητες σε όλη την επικράτεια: το Τυμπάκι –πρωτεύουσα του Δήμου, οι Καμάρες και το Μαγαρικάρι καταστράφηκαν ολοσχερώς στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η δημοτική αρχή. Ο Δημάρχος κος Αντώνης Χαραλαμπάκης σε δηλώσεις του καλεί τους πολίτες σε λαϊκή συνέλευση σήμερα.

Η ΕΝΑΕ

Επικρίσεις κατά του σχεδίου διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ σημειώνοντας: «Τόσο καιρό περιμέναμε να δούμε τον ”Καλλικράτη” να παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα είδαμε μόνο τα οστά. Η σάρκα έλειπε…».

Ο κ. Δημήτρης Δράκος επεσήμανε ότι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τουλάχιστον του Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, ο «Καλλικράτης» δε δίνει τη λύση. Υποστήριξε μάλιστα ότι «θα φέρει παράλυση, καθώς η οικονομική προίκα του νέου θεσμού των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και αβέβαιη ως προς την είσπραξή της. Διότι δεν υπάρχει καμιά δέσμευση, καμία εγγύηση, για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων. Eίναι δε σε κάθε περίπτωση οι πόροι που αναφέρονται στο κείμενο, κατά πολύ κατώτεροι, αυτών που με τις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων μας είχαμε προσδιορίσει».

Εκτίμησε ακόμη ότι «η κατάργηση του διοικητικού κέντρου στα περιφερειακά διαμερίσματα, ο μη σαφής σε πολλές περιπτώσεις προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων και η μετάθεση στο μέλλον εφαρμογής και υλοποίησης πολλών εξ’αυτών θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Κατά τον κ. Δράκο, η μη ενσωμάτωση των θέσεων της ΕΝΑΕ «για τα ζητήματα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α’ και Β’ Βαθμού, οι ασάφειες και οι γενικότητες του “Καλλικράτη”, στο θέμα αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, καλλιεργούν ανασφάλεια στο προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα επιπτώσεις στη λειτουργία, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, με κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων».

Τόνισε ακόμη ότι το προτεινόμενο σχέδιο «Καλλικράτης» «είναι αποτέλεσμα επιτροπών και διαβουλεύσεων, που έχουν λάβει ελάχιστα υπόψιν τις εισηγήσεις και τις παρατηρήσεις των συλλογικών μας οργάνων».

Ωστόσο, όπως είπε, «όλοι οι συνάδελφοι της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας θα μελετήσουμε περαιτέρω το σύνολο του νομοσχεδίου και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά στο έκτακτο συνέδριό μας την ερχόμενη εβδομάδα για το ‘σκιώδη Καλλικράτη’ που μας παρουσίασε η κυβέρνηση».

Πατρίς Ηρακλείου