Κινητοποιήσεις ενάντια στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Σε σειρά κινητοποιήσεων προχωρούν φαρμακοποιοί, μηχανικοί και δικηγόροι, αντιδρώντας στο προωθούμενο άνοιγμα των επαγγελμάτων τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαμηνύει «πως είναι σαφέστατη η ρητή απόφασή της για τα κλειστά επαγγέλματα».

Οι ρυθμίσεις για τον κλάδο των φαρμακοποιών, κάτω από τις πιέσεις της τρόικας, έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη.

«Το Φαρμακείο βρίσκεται υπό διωγμό», καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που ανακοίνωσε εχθές πανελλαδικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και τις 28 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 19, 20 και 21 Ιανουαρίου και τις ίδιες ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα (26, 27 και 28 Ιανουαρίου). Σημειώνεται ότι κλειστά είναι από χθες τα φαρμακεία στον Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι «αιτία πολέμου» για τους φαρμακοποιούς είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια που τίθενται για να ανοίξει ένα φαρμακείο, καθώς και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε σήμεα να διευκρινίσει ότι ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως γεννούν ανασφάλεια στον κλάδο των φαρμακοποιών, όπως η χορήγηση άδειας σε μη φαρμακοποιούς και η λειτουργεία πολυκαταστημάτων-φαρμακείων, έχουν κλείσει οριστικά.

«Για μας, αυτά είναι κόκκινη γραμμή και δεν πρόκειται να γίνουν», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας παράλληλα σχετικά με τη στάση των επαγγελματιών του κλάδου ότι «η άρνηση δεν είναι επιλογή».

Αποχή μηχανικών από τις δημοπρασίες δημόσιων έργων

Την ίδια στιγμή, τη συμβολική αποχή από τις δημοπρατήσεις έργων σε όλη τη χώρα αποφάσισε για σήμερα Τρίτη το διασυντονιστικό όργανο όλων των επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων μηχανικών, σημειώνοντας πως «ο τεχνικός κόσμος θα αντισταθεί στην απαξίωση των μηχανικών και των επιστημόνων».

Επιπλέον προγραμματίζει το κλείσιμο του TΣΜΕΔΕ σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί και μια σειρά δράσεων ενημέρωσης των πολιτών.

Τριήμερη αποχή των δικηγόρων

Εξάλλου, σε τριήμερη αποχή προχωρούν την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή οι δικηγόροι όλης της χώρας, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες ρυθμίσεις που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο ν/σχ για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Τον κίνδυνο να κλονιστεί και να ζημιωθεί «σοβαρά το κύρος δικηγόρων και συμβολαιογράφων και συνακόλουθα η ίδια η απονομή της Δικαιοσύνης» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή το θέμα.

Πριν έρθει η τρόικα θα «ανοίξουν» τα επαγγέλματα

Πάντως, το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, λίγο πριν την έλευση της τρόικας για την επόμενη αξιολόγηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα την εισήγηση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια τη δημοσιοποίησή του που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης με τους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους αφορούν οι αλλαγές.

[naftemporiki.gr]