Εκθεση ‘Χειρ Αγγέλου’ στο Μουσείο Μπενάκη

Στον ζωγράφο του 15ου αιώνα Αγγελο Ακοτάντο που έζησε στη βενετοκρατούμενη Κρήτη είναι αφιερωμένη η έκθεση ‘Χειρ Αγγέλου. Ένας ζωγράφος εικόνων στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη’.

Αναζητώντας τις απαρχές του ζωγράφου Άγγελου η έκθεση παρουσιάζει την τέχνη της Κωνσταντινούπολης γύρω στο 1400 μέσα από εικόνες και εικονογραφημένα χειρόγραφα και παρακολουθούμε τις μετακινήσεις των ζωγράφων από την πρωτεύουσα του Βυζαντίου στην Κρήτη σε αναζήτηση ασφαλέστερων συνθηκών για την καλλιτεχνική τους δημιουργία.

Η έκθεση διαιρείται σε τρεις ενότητες:

Ενότητα Α΄. Γύρω στο 1400: Κωνσταντινούπολη και Κρήτη

Ενότητα Β΄. Ο ζωγράφος Άγγελος Ακοτάντος

Ενότητα Γ΄. Μετά τον Άγγελο

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Μαρία Βασιλάκη, καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις στο κοινό. Σε καθημερινή βάση η επιμελήτρια της έκθεσης και άλλοι ειδικοί επιστήμονες θα προσφέρουν ξεναγήσεις για το κοινό. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στον Τύπο.

Έξι διαλέξεις φωτίζουν την τέχνη της περιόδου. Με το τέλος της διάλεξης το κοινό θα συμμετέχει σε ξενάγηση που θα προσφέρει ο ομιλητής της ημέρας μαζί με την επιμελήτρια της έκθεσης. Ο κύκλος των διαλέξεων ξεκινά αυτή την Παρασκευή 19/11 με τη διάλεξη «Χειρ Αγγέλου» από την επιμελήτρια της έκθεσης.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου «Η ζωγραφική του Αγγέλου μέσα από τα μάτια των σύγχρονων ζωγράφων» Μια συζήτηση της επιμελήτριας της έκθεσης με τον Αλέκο Λεβίδη και το Γιώργο Χατζημιχάλη με τη συμμετοχή και άλλων ζωγράφων.

Διεθνές Συμπόσιο «1400-1450: η καλλιτεχνική παραγωγή στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία και τη βενετοκρατούμενη Κρήτη» 15-16 Ιανουαρίου 2011, αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Μουσική εκδήλωση 16 Ιανουαρίου (τελευταία μέρα της έκθεσης). Ο Γιώργης Ξυλούρης, ο Αχιλλέας Περσίδης και ο Ζαχάρης Σπυριδάκης ερμηνεύουν αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο Κεντρικό Μουσείο Μπενάκη, 8.00 μμ

Εκπαιδευτικά προγράμματα Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη με την επιμέλεια της Μαρία Χριστίνας Γιαννουλάτου ετοίμασε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ζωγράφους στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και το ζωγράφο Άγγελο.

[Opencalendar.gr]