Πτώση των κρατήσεων από Γερμανία – Αγγλία

Πτώση στις κρατήσεις έως 15%, τόσο από τη γερμανική όσο και από τη βρετανική αγορά, καταγράφεται μέχρι τώρα στην τουριστική αγορά της Κρήτης, ενώ παράγοντες του τουρισμού λένε ότι αν και το 2011 επικρατήσουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής-δηλαδή τα πακέτα σε πολύ χαμηλές τιμές,-

η νέα σεζόν σε εισπρακτικό επίπεδο, θα είναι χειρότερη από πέρυσι.  

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Μανόλης Μυλωνάκης σημείωσε: “Μέχρι τώρα, τα νούμερα δεν είναι καλά, ούτε από τη Γερμανία και την Αγγλία, ούτε από την Αυστρία και την Ελβετία. Μάλιστα, από Αγγλία και Γερμανία, η πτώση των κρατήσεων είναι -15%”.

Ο ίδιος είπε ότι μια πιο καθαρή εικόνα για την κίνηση θα υπάρξει μέσα στον Φεβρουάριο και αν δεν αυξηθούν τα νούμερα των κρατήσεων, είναι ορατός ο κίνδυνος να μειώσουν οι τουρ οπερέιτορς τις αεροπορικές θέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, φέτος οι ελπίδες στρέφονται και πάλι στην ρωσική αγορά, απ’ όπου αναμένεται αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι.

Απαξιωμένη η εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία

Από τη Γερμανία έχουμε πτώση κρατήσεων έως 20% και από την Αγγλία έως 10%, σημείωσε ο τουριστικός πράκτορας Μανόλης Παπακαλιάτης, ο οποίος σχολίασε: “Για τη Γερμανία η εικόνα της Ελλάδας παραμένει απαξιωμένη.

Δυστυχώς, γενικά η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται ένα κουρασμένο προϊόν. Εισπρακτικά, υπάρχει η περίπτωση να πάμε χειρότερα από το 2010”. Ο ίδιος είπε ότι αύξηση αναμένεται από τη ρωσική αγορά.

Πέρυσι από τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων αφίχθηκαν 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Από αυτούς, οι 395.000 ήταν Γερμανοί, οι 347.000 Αγγλοι και οι 171.000 Ρώσοι.

“Από τη Ρωσία, περιμένουμε αύξηση 10%-15%, αλλά από τη Γερμανία και την Αγγλία δεν έχουμε ακόμη καθαρή εικόνα. Αυτό όμως που φοβόμαστε, είναι ότι θα μας πιέσουν πολύ για εκπτώσεις και προσφορές”, σημείωσε ο Γιάννης Κρέης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Κρέη, δεν πρέπει να υπαναχωρήσομε σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής και είναι σημαντικό φέτος, να επιδιώξουμε να έχουμε τους απόλυτα ευχαριστημένους πελάτες.

“Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πώς θα κυλήσει η χρονιά, αλλά εκείνο που από τώρα μας ανησυχεί είναι ότι οι τουρ οπερέιτορς θα αρχίσουν και πάλι τις πιέσεις για μειώσεις τιμών”, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος πρόσθεσε: “Ευτυχώς περιμένουμε αυξήσεις από 3 χώρες. Τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία. Αλλά δεν αρκούν για να καλύψουν τα κενά από τις άλλες αγορές”.

“Βαριά αρρωστημένο μαγαζί”, χαρακτήρισε τον ΕΟΤ ο Π. Γερουλάνος

“Μαγαζί βαριά αρρωστημένο” χαρακτήρισε τον ΕΟΤ ο υπουργός Πολιτισμούς και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή τα πορίσματα για τη λειτουργία του την προηγούμενη τριετία και τα οποία όλα έχουν καταλήξει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με δημοσιογράφους τόνισε ότι στον ΕΟΤ σπαταλήθηκαν χρήματα που δεν έπρεπε να σπαταληθούν.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη νέα χρονιά με στόχο την έξοδο του ελληνικού τουρισμού από την κρίση.

Συγκεκριμένα στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα ευνοεί την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις στον τουρισμό (σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος).

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρχει μάλιστα ειδική αναφορά για την ευόδωση επενδύσεων στην τουριστική κατοικία. Πρόθεση του υπουργείου είναι η υλοποίηση αυτόνομων επενδύσεων στην τουριστική κατοικία χωρίς την ύπαρξη ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι ο όρος τουριστική κατοικία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Εφέτος ο ΕΟΤ θα συμμετάσχει σε 69 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με τον προϋπολογισμό αυτό να είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με το 2009.

Σε ό,τι αφορά τέλος στη διαφημιστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό σημαντικό ρόλο και πάλι θα παίξει το διαδίκτυο, όπως επίσης και η στρατηγική προβολής ανά χώρα-στόχο.

[patris.gr]