Δέν έχει… ρευστό παρά τις κληρονομιές

Ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα οποία όμως, λόγω του αναχρονιστικού νόμου που διέπει τη διαχείρισης της περιουσίας αυτής, δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν προς όφελος τους.


Μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας, πολλά ΑΕΙ, αν και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.
Η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων, απέναντι στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αποτελεί μονόδρομο για τις διοικήσεις των ΑΕΙ, στο πλαίσιο και της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους εξασφάλισης πόρων. Στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων το Δεκέμβρη, το θέμα αυτό απασχόλησε τους εκπροσώπους των διοικήσεων των ελληνικών ΑΕΙ, οι οποίοι ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το αναχρονιστικό καθεστώς που ισχύει από το 1936, δηλαδή από την περίοδο… της μεταξικής δικτατορίας.
Σήμερα, τα «πλουσιότερα» πανεπιστήμια, όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, είναι το Καποδιστριακό της Αθήνας και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, ενώ η περιουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης υπολογίζεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πλην όμως, η γραφειοκρατία και το αναχρονιστικό καθεστώς που διέπουν τη διαχείρισή τους δεν δίνουν και πολλά περιθώρια στα ΑΕΙ να διαχειριστούν τους «ίδιους πόρους τους» από ενοικιάσεις ή πωλήσεις διαμερισμάτων και οικοπέδων που έχουν στην κυριότητά τους.
Κληρονομιές
Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των πανεπιστημίων προέρχεται από δωρεές και κληροδοτήματα, πολλά από τα οποία διαθέτουν και συγκεκριμένους όρους χρήσης, όπως χορηγήσεις υποτροφιών. Με τον ίδιο τρόπο «χτίστηκε» και η περιουσία του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
–    Την πανεπιστημιούπολη της Κνωσού
–    Την πανεπιστημιούπολη των Βουτών
–    Το οικόπεδο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη που χρησιμοποιείται ως έδρα, από το ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο «Μινωική»
–    Το κτίριο της πρώην κλινικής «Ευαγγελισμός»
–    Τα ακίνητα του κληροδοτήματος «Μανασάκη», με διαμερίσματα, πολυκατοικίες και οικόπεδα στο Ηράκλειο, τις Δαφνές και την Αθήνα.

[2810.gr]