Ηλεκτρονικές δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων είναι πλέον γεγονός καθώς θυγατρική εταιρεία τραπεζικού ιδρύματος, που ειδικεύεται στην πώληση αυτοκινήτων, ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις οχημάτων όπου όμως μπορούν να συμμετέχουν μόνο έμποροι αυτοκινήτων.

Αυτό όμως προς το παρόν, αφού στελέχη του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν πως εντός του 2011 θα ανοίξουν επιτέλους οι πόρτες για τις δημοπρασίες και σε ιδιώτες καταναλωτές.

Βασική προϋπόθεση θα είναι τα κατασχεμένα Ι.Χ. να διατίθενται πρώτα προς πώληση στους εμπόρους για δύο συνεχείς δημοπρασίες και αν δεν βρεθεί αγοραστής τότε στην τρίτη δημοπρασία θα εκποιούνται σε ιδιώτες καταναλωτές.

Η ηλεκτρονική δημοπρασία αποτελεί για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μια καλή λύση για να προωθηθούν στο καταναλωτικό κοινό κατασχεμένες λιμουζίνες που παραμένουν μήνες τώρα στα «ράφια» προς πώληση. «Υπάρχουν στην κατοχή μας τέσσερα Porsche Cayenne που μένουν απούλητα εδώ και επτά μήνες και έχουμε φθάσει στο σημείο να τα πωλούμε πλέον σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά κανένας έμπορος δεν τα πλησιάζει» τονίζει στην «Espresso» τραπεζικό στέλεχος και αποκαλύπτει: «Ετσι, κοινοποιήσαμε προς όλους τους υπαλλήλους μας ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να αποκτήσει όποιο κατασχεμένο αυτοκίνητο επιθυμεί και έχουμε στην κατοχή μας με έκπτωση 30% από τις αναγραφόμενες τιμές εκκίνησης, δηλαδή σε δελεαστική τιμή».

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 60.000 κατασχεμένα αυτοκίνητα εκποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2010 με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να δημοπρατούν από 4.000 έως 6.000 Ι.Χ. κάθε μήνα. Ωστόσο, χιλιάδες κατασχέσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και το 2011 και θα κυμανθούν σε εξίσου υψηλά επίπεδα εξαιτίας και της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς αλλά και της τεράστιας μείωσης της ζήτησης.

Οι τράπεζες για να μειώσουν τον αριθμό των κατασχέσεων κατά τη διάρκεια του 2010 ενέκριναν μόλις μία στις δέκα αιτήσεις που κατέφθαναν στα υποκαταστήματά τους, ενώ θεωρούν «επικίνδυνους πελάτες» εκείνους που επιλέγουν να αγοράσουν Ι.Χ. με 0% προκαταβολή.

[Espressonews.gr]