“Πρεμιέρα” στην Κρήτη για τα φωτοβολταϊκά σε σπίτια

Ξεκινά τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, η υποβολή αιτήσεων στη ΔΕΗ Χανίων, από ιδιώτες και μικρούς επιχειρηματίες, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστημάτων σε δώματα και στέγες κτηρίων.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο αλλά οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ τονίζουν ότι -σύμφωνα με τις αρχικές τουλάχιστον εκτιμήσεις- πρόκειται να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, οι οποίες θα πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Ωστόσο, για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού, έχει αποφασιστεί να υπάρξει «πλαφόν» στον αριθμό των αιτήσεων που θα γίνονται δεκτές καθημερινά.

Έτσι την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να γίνουν δεκτές 60 συνολικά αιτήσεις, ενώ ο αριθμός τους θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Να σημειώσουμε επίσης ότι η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται για τους ενδιαφερόμενους από όλο τον Νομό μόνο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά (περιοχή Λίμνη Τσόντου).

Όπως ανέφερε στα Χανιώτικα Νέα ο διευθυντής της ΔΕΗ Χανίων, Μανώλης Κουφάκης, για την υποβολή μιας αίτησης «θα πρέπει να έρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της οικοδομής ή σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον άλλο, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, για να υποβάλλει για λογαριασμό του την αίτηση».

«Σε πρώτη φάση με την κατάθεση της αιτήσεως θα γίνεται από εμάς έλεγχος της πληρότητας του φακέλου και μετά -αν υπάρχει πρόβλημα- θα το γνωστοποιούμε με επιστολή στον πελάτη», σημείωσε ο κ. Κουφάκης και πρόσθεσε ότι, όπως διαφαίνεται από τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, όλες οι αιτήσεις, που οι φάκελοί τους θα είναι πλήρεις, θα ικανοποιηθούν σε πρώτη φάση. «Οπότε δεν υπάρχει λόγος βιασύνης να έρθουν όλοι τη Δευτέρα το πρωί», συμπλήρωσε σχετικά και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που είναι σημαντικό για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος και περιμένει απ’ έξω κάθε μέρα είναι ότι θα έχουμε έναν αριθμό αιτήσεων που θα παραλαμβάνουμε. Τη Δευτέρα, επειδή είναι η πρώτη ημέρα και για να δούμε και πώς θα τρέξει η διαδικασία, θα πάρουμε 60 αιτήσεις. Θα υπάρχει μηχάνημα όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα παίρνει αριθμό προτεραιότητας, άρα ένας που θα πάρει τον αριθμό 160 δεν έχει νόημα να περιμένει. Την άλλη μέρα θα βγάλουμε έναν καινούριο αριθμό (σ.σ. παραλαβής αιτήσεων) που μάλλον θα είναι αυξημένος».

Να σημειώσουμε επίσης ότι στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις», το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως το 2019, έχουν δικαίωμα ένταξης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως σχολεία, Νηπιαγωγεία, Νοσοκομεία κ.λπ.

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

1. Πού μπορεί να εγκατασταθεί το Φ/Β σύστημα;
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ/1079/Β/4.6.2009 παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, ισχύος μέχρι 10kW, σε κτηριακές εγκαταστάσεις και κυρίως σε δώματα και στέγες κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών κτηρίων, που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει Φ/Β σύστημα;
Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα των Φ/Β συστημάτων έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες, που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα οποία έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το Φ/Β σύστημα. Για την περίπτωση Φ/Β συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτηρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνον Φ/Β συστήματος. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα στην περίπτωση αυτή έχουν μόνον οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών, που εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή ή έναν εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών, μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτηρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

3. Ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση Φ/Β συστήματος;
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργούς παροχής ρεύματος στο όνομα του κυρίου του Φ/Β συστήματος στο κτήριο όπου εγκαθίσταται. Επιπλέον, μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό της ιδιοκτησίας του κυρίου που εγκαθίστανται το Φ/Β σύστημα πρέπει να καλύπτεται από χρήση ανανεώσιμων πηγών ενεργείας στον χώρο που εγκαθίσταται το σύστημα (π.χ. ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, ηλιοθερμικών).

4. Πότε υπογράφεται σύμβαση συμψηφισμού για το Φ/Β σύστημα;
Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση Σύμβασης Συμψηφισμού προς τον προμηθευτή, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει Σύμβαση Προμήθειας στο όνομα του κυρίου του Φ/Β συστήματος. Η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών, από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος.

5. Πότε ενεργοποιείται η σύνδεση του Φ/Β συστήματος;
Η ενεργοποίηση της σύνδεσης του Φ/Β συστήματος πραγματοποιείται από την αρμόδια περιοχή του Δικτύου της ΔΕΗ μετά α) την παραλαβή αντιγράφου της Σύμβασης Συμψηφισμού από τον προμηθευτή, β) την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας με τα αναγκαία συνημμένα σε αυτή και γ) την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του κυρίου του Φ/Β συστήματος με την οποία θα δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε τροποποίηση στην εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος.

6. Ποια η διάρκεια της σύμβασης συμψηφισμού του Φ/Β συστήματος;
Η σύμβαση συμψηφισμού, που υπογράφεται μεταξύ του προμηθευτή και του κυρίου του Φ/Β συστήματος, έχει διάρκεια ισχύος 25 έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του Φ/Β συστήματος.

7. Πότε λύεται η σύμβαση συμψηφισμού;
Η Σύμβαση Συμψηφισμού λύεται αυτοδικαίως με την παρέλευση του διαστήματος των 25 ετών. Σε περίπτωση που ο κύριος του Φ/Β συστήματος αλλάξει προμηθευτή τότε λύεται η σύμβαση αυτοδικαίως και συνάπτεται νέα σύμβαση συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των 25 ετών διάστημα. Τυχόν λύση της Σύμβασης Προμήθειας επιφέρει αυτοδικαίως και τη λύση της Σύμβασης Συμψηφισμού. Ο Προμηθευτής δύναται να καταγγείλει τη Σύμβαση Συμψηφισμού στην περίπτωση που ο κύριος του Φ/Β συστήματος δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού, κατόπιν έγγραφης ειδοποίησής του και άπρακτης παρέλευσης προθεσμίας 15 ημερών (περίοδος αποκατάστασης). Ο κύριος του Φ/Β συστήματος μπορεί να καταγγείλει τη Σύμβαση Συμψηφισμού χωρίς την επίκληση κάποιου σπουδαίου λόγου, κατόπιν υποβολής σχετικού εγγράφου, εντός διαστήματος 15 ημερών από την επίδοση του εγγράφου.

8. Πώς γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας της παραγόμενης -πωλούμενης ενέργειας από το Φ/Β σύστημα;
Η πίστωση από την παραγόμενη ενέργεια Φ/Β συστήματος εμφανίζεται στον λογαριασμό ρεύματος του κυρίου του Φ/Β συστήματος. Ουσιαστικά ο λογαριασμός ρεύματος επέχει θέση τιμολογίου αγοράς. Το ποσό αυτό της πίστωσης συμψηφίζεται με τις χρεώσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση Προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τη ΔΕΗ. Στην περίπτωση που ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος είναι πιστωτικός, τότε το ποσό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κυρίου του Φ/Β συστήματος στην ημερομηνία λήξης του λογαριασμού ρεύματος.

9. Ποια η παραγόμενη ενέργεια από το Φ/Β σύστημα;
Ως παραγόμενη ενέργεια από το Φ/Β σύστημα θεωρείται η παραγόμενη ενέργεια, μείον της μικρής απορροφούμενης ενέργειας για ίδια κατανάλωση από το inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (πχ. κάμερα, συναγερμός). Για το λόγο αυτό ο μετρητής του Φ/Β συστήματος είναι διπλής εγγραφής (μέτρηση παραγόμενης ενέργειας από το Φ/Β σύστημα – μέτρηση απορροφούμενης ενέργειας).

10. Πότε γίνεται η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας από το Φ/Β σύστημα;
Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας από το Φ/Β σύστημα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση της παροχής ρεύματος, δηλαδή εφαρμόζεται ο ίδιος κύκλος καταμέτρησης με αυτόν της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη ένδειξης κατά την ημερομηνία της προγραμματισμένης καταμέτρησης τότε η εκκαθάριση της παραγόμενης ενέργειας από το Φ/Β σύστημα θα γίνεται στην ημερομηνία της επόμενης ημερομηνίας προγραμματισμένης καταμέτρησης.

11. Ποια η τιμή της παραγόμενης ενέργειας από το Φ/Β σύστημα;
Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας από το Φ/Β σύστημα ορίζεται σε 0,55 ευρώ/kWh για τις συμβάσεις συμψηφισμού που συνάπτονται τα έτη 2009, 2010 και 2011. Η τιμή μειώνεται κατά 5% ετησίως για τις συμβάσεις συμψηφισμού που συνάπτονται το διάστημα 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2019. Στην περίπτωση που η ενεργοποίηση της σύνδεσης του Φ/Β συστήματος γίνει μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη σύναψη συμψηφισμού, τότε ως τιμή αναφοράς θα λαμβάνεται η τιμή που αντιστοιχεί στο έτος που πραγματοποιείται η ενεργοποίηση της σύνδεσης του συστήματος.

Πολλαπλά τα οφέλη

Περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά είναι τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων. Μιλώντας στα «Χ.Ν.» ο μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, κ. Ηλίας Παπαλάιος, τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και Μικρές – Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) να εγκαταστήσουν έως και 10kW φωτοβολταϊκές γεννήτριες στις στέγες τους, για την παραγωγή και πώληση καθαρού ρεύματος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανέφερε: «Το παραγόμενο ρεύμα πωλείται στη ΔΕΗ κατά 0,55€ευρώ/kWh για 25 χρόνια και τα έσοδα είναι αφορολόγητα. Για παράδειγμα, σε μια ηλιόλουστη περιοχή της Κρήτης και για φωτοβολταϊκό σύστημα 10kW, το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι 8.500 ευρώ».

Σχετικά με το κόστος της επένδυσης ο κ. Παπαλάιος διευκρίνισε: «Ενδεικτικά το μέσο κόστος για μια πλήρη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση, είναι 3.750€ευρώ/kWp, δηλαδή για 10kWp η μέση τιμή αγοράς ενός αξιόπιστου συστήματος είναι 37.500€ευρώ. Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρεται ότι για κάθε εγκατεστημένο kW χρειάζονται 7 – 9 m2 σκεπής υπό κλίση ή 12 – 15 m2 ταράτσας, υπό προϋποθέσεις».

Ιδιαίτερη, όμως, σημασία έχουν οι τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος. «Οι ιδανικές συνθήκες εγκατάστασης του συστήματος στην Κρήτη είναι 27ο – 28ο κλίση πλαισίου, με νότιο προσανατολισμό και τα πλαίσια να μένουν ασκίαστα για όλες τις ώρες της μέρας. Αυτές οι συνθήκες καλό είναι να εξετάζονται κατά περίπτωση από τον μηχανικό. Αυτό που ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ζητάει είναι μια πρόχειρη μελέτη απόδοσης της εγκατάστασης, για τις διάφορες περιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν. Τα πολλά ονομαστικά kW το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεβάζουν το κόστος, δεν ανεβάζουν πάντα και την απόδοση. Επίσης, ο ενδιαφερόμενος είναι καλό να γνωρίζει τα χρόνια εγγύησης κάθε μέρους του βασικού εξοπλισμού του Φ/Β  και τις μέγιστες αποδόσεις του», επεσήμανε ο κ. Παπαλάιος και καταλήγοντας αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη από την εφαρμογή της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας:

«Εκτός του οικονομικού υπάρχει και σημαντικό περιβαλλοντικό και εθνικό όφελος. Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή, ανεξάντλητη και ανανεώσιμη. Ένα εγκατεστημένο kW φωτοβολταϊκού αποτρέπει όση έκλυση διοξειδίου του άνθρακα θα απέτρεπαν 2 στρέμματα δάσους. Ετσι βοηθάμε τη χώρα μας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για 20% κατανάλωση ενέργειας προερχόμενη από ΑΠΕ μέχρι το 2020, δημιουργούμε περίπου 15 θέσεις πλήρους εργασίας ανά 1ΜW φωτοβολταϊκών και αντικαθιστούμε σε σημαντικό βαθμό την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, που προμηθευόμαστε».

Αναλυτικές πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους παρέχονται από το γραφείο της ΔΕΗ ή από την ιστοσελίδα της Επιχείρησης, www.dei.gr

[goodnet.gr]