Αποκατάσταση οχυρώσεων στη Δυτική Τάφρο

Την έγκριση των εργασιών αποφάσισε στις 3 Ιανουαρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.
Την έγκριση των εργασιών του 1ου υποέργου με τίτλο «Αποκατάσταση προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε και επιπρομαχώνα Σάντα Κατερίνα» του έργου «Αποκατάσταση βορειοδυτικού τμήματος ενετικών οχυρώσεων Χανίων (προμαχώνα San Salvatore και επιπρομαχώνα Santa Caterina)

και ενοποίηση δυτικής τάφρου» αποφάσισε, στις 3 Ιανουαρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό υποέργο, προϋπολογισμού 573.000 ευρώ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 25 μήνες περίπου, η υλοποίηση του οποίου θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση και ανάδειξη των οχυρώσεων της πόλης των Χανίων και, εν προκειμένω, του δυτικού τμήματος των ενετικών οχυρώσεων της παλιάς πόλης.

Για το θέμα αυτό, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μιχάλης Ανδριανάκης είχε επισημάνει, με παλιότερες δηλώσεις του στα «Χ.Ν.», ότι «το 2003, με παρέμβαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, το έργο των βενετσιάνικων και των βυζαντινών οχυρώσεων των Χανίων εντάχθηκε στα μεγάλα έργα του Υπουργείου, δηλαδή στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων και ιδρύθηκε μια ειδική Υπηρεσία (Γραφείο Τειχών) για τον σκοπό αυτό. Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τα Χανιά και πιστεύω ότι μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με διεύρυνση του αντικειμένου».

Ως γνωστόν, το Γραφείο Τειχών λειτουργεί με την ευθύνη μιας Επιστημονικής Επιτροπής, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Ανδριανάκης και μέλη «κορυφαίοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις οχυρώσεις και ειδικότερα τις οχυρώσεις σαν αυτές των Χανίων».

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η απόφαση του κ. Γερουλάνου κοινοποιήθηκε, ως εξαιρετικά επείγουσα, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μεταξύ των οποίων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο κ. Ανδριανάκης, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «τώρα αρχίζει ένας νέος κύκλος ανάδειξης των οχυρώσεων των Χανίων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων, με την αξιοποίηση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι το πρώτο υποέργο με το οποίο θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του προμαχώνα και του επιπρομαχώνα, ενώ παράλληλα περιμένουμε ακόμη το άλλο υποέργο που αφορά την πρώτη φάση ανάδειξης του προμαχώνου του Αγίου Δημητρίου, με ξεμπάζωμα της τάφρου και κατάργηση τμήματος του δρόμου Μελετίου Πηγά, όπου θα κατασκευαστεί πεζογέφυρα. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση ανάδειξης αυτού του τμήματος», σημείωσε ο κ. Ανδριανάκης.

Ο προμαχώνας Σαν Σαλβατόρε

Υπενθυμίζεται ότι ο προμαχώνας Σαν Σαλβατόρε βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία των ενετικών οχυρώσεων. Σε επαφή με το Φιρκά, σώζεται το μισό περίπου ενός κυκλικού πύργου από την αρχική οχύρωση του λιμανιού, που κατασκευάστηκε από τους Γενοβέζους στις αρχές του 13ου αιώνα. Ο πύργος ενσωματώθηκε στις μεταγενέστερες οχυρώσεις. Στη συνέχεια του πύργου υπάρχει ο ναός και η Μονή Σαν Σαλβατόρε που έδωσε και το όνομα στο τμήμα αυτό των οχυρώσεων. Επάνω από τον προμαχώνα υπάρχει ο ομώνυμος τετράπλευρος επιπρομαχώνας που κάλυπτε μαζί με το φρούριο Φιρκά την περιοχή της θάλασσας και ένα τμήμα της δυτικής πλευράς των οχυρώσεων.

[haniotika-nea.gr]