Μετανάστες σε παλιά στρατόπεδα
Στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται και θα ανακαινιστούν θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής και στέγασης παράνομων μεταναστών, καθώς στα υπάρχοντα Κέντρα Φιλοξενίας ο συνωστισμός έχει δημιουργήσει απάνθρωπες συνθήκες παραμονής.
Εντείνονται οι συζητήσεις και για τον φράχτη στον Έβρο.
Σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής των ανθρώπων οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας ως μετανάστες, θα μετατραπούν εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.
Αυτό προβλέπει η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται το υπουργείο Προστασίας να μπορεί να προχωρήσει σε επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις στα στρατόπεδα, “ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής”.
Την ίδια ώρα, φωτιές έχει ανάψει ο φράχτης τον οποίον θα κατασκευάσει η χώρα μας στα σύνορα του Έβρου, με τον Χ. Παπουτσή να δηλώνει στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera: “Η Ελλάδα δεν αποτελεί λύση για όσους έχουν προβλήματα στις χώρες τους, ούτε μπορεί να γίνει πέρασμα για παράνομη είσοδο στα άλλα κράτη της Ευρώπης, γιατί κάτι τέτοιο θα έστρεφε όλη την Ευρώπη εναντίον μας”.
Μάλιστα, ο υπουργός βρήκε σύμμαχο το Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέ, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ, λέγοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.
“Αυτό είναι για την Αθήνα εξαιρετικά δύσκολο. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει” δήλωσε ο Λ.Βοκιέ σε γερμανική εφημερίδα και τόνισε ότι “όταν η Ελλάδα προτείνει ένα φράχτη… αυτό πρέπει να συζητηθεί”.
Παρόλα αυτά ήδη έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις τόσο από τις ΜΚΟ όσο και από πολιτικούς σχηματισμούς.
Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου έχουν προγραμματισθεί σιερά εκδηλώσεων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
Παράλληλα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο έχει επισημάνει ότι μέτρα, που έχουν ληφθεί στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ουδέποτε κατάφεραν να λύσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης.
Τόσο η Νέα Δημοκρατία πάντως όσο και το ΚΚΕ αντιμετώπισαν αρνητικά το χτίσιμο του φράχτη ενώ μέχρι και ο ΛΑΟΣ τήρησε αρνητική στάση.
Για απάνθρωπη και αδιέξοδη πολιτική έκανε λόγο το ΚΚΕ, το οποίο υπενθυμίζει την αναποτελεσματικότητα του αντίστοιχου φράχτη στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό, η ΝΔ έκανε λόγο για ημίμετρα ενώ ο ΛΑΟΣ προχώρησε σε ειρωνική δήλωση, πριν λίγες ημέρες.
“Εδώ δεν μπορούν να φράξουν τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Έβρο θα φράξουν”;
Σήμερα, οι Οικολόγοι Πράσινοι προχώρησαν σε ερώτηση προς την Κομισιόν.
[news247.gr]