Θεσμικό ατόπημα!

H (προ)χθεσινή ορκωμοσία του νέου δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και των νεοεκλεγέντων δημοτικών και τοπικών συμβούλων έγινε, όπως αναμενόταν, σε πανηγυρικό κλίμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπου επικράτησε το αδιαχώρητο.
Hταν μία διαδικασία που είχε λίγο απ’ όλα. Και σημαντικές παρουσίες. Και υποσχέσεις για συναίνεση και συνεργασία όπου κρίνεται σκόπιμο. Και πλατιά χαμόγελα. Και γυαλιστερά κοστούμια. Και επιμελημένα χτενίσματα. Και προτζέκτορα, με τον οποίο μεταδιδόταν η τελετή στο φουαγιέ του δημαρχείου, όπου υπήρχαν δεκάδες πολίτες. Και πολλά φλας. Ακόμη και μπουφέ.
Δυστυχώς «είχε» και μία απρέπεια, ένα ατόπημα. Θεσμικά, ουσιαστικά, αλλά ακόμη και τυπικά. Εξηγούμαι: στη χθεσινή εκδήλωση πραγματοποίησαν ομιλίες αρχικά ο απερχόμενος δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης -ο συνδυασμός του όποιου, ως γνωστόν, ήρθε τρίτος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου- και, αργότερα, ο νέος δήμαρχος του νέου Δήμου Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. Δέκα λεπτά περίπου μίλησε ο κ. Βιρβιδάκης, δεκαεπτά λεπτά περίπου ο κ. Σκουλάκης.
Στο διάστημα μεταξύ των δύο ομιλιών των κυρίων Βιρβιδάκη και Σκουλάκη εκλήθησαν να απευθύνουν χαιρετισμούς οι επικεφαλής των άλλων τριών συνδυασμών: ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο κ. Τάσος Βάμβουκας και ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης.
Το θεσμικό ατόπημα ήταν τούτο: ουδείς εκάλεσε τους άλλους έξι απερχόμενους δημάρχους να πουν, έστω, δυο λόγια. Ουδείς. Κι επειδή την οργάνωση της διαδικασίας είχε προφανώς η νέα Δημοτική Αρχή, σε αυτή χρεώνεται και το ατόπημα. Εξ ολοκλήρου.
Θυμίζω, για όσους έχουν ασθενή μνήμη, ότι ο νέος Δήμος Χανίων δεν δημιουργήθηκε με την απορρόφηση των Δήμων Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κεραμειών, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας από τον παλιό Δήμο Χανίων. Ο νέος Δήμος Χανίων δημιουργήθηκε από τη συνένωση των επτά αυτών Δήμων.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο κ. Βιρβιδάκης, ως απερχόμενος δήμαρχος, είχε -ορθά- τη δυνατότητα να μιλήσει, να πει περιληπτικά τι παραδίδει, αλλά και πώς σκέφτεται την επόμενη ημέρα, γιατί δεν είχαν την ίδια ακριβώς δυνατότητα, το ίδιο ακριβώς δικαίωμα, οι άλλοι έξι απερχόμενοι δήμαρχοι, δηλαδή οι κύριοι Μιχάλης Κυνηγός, Γιάννης Περάκης, Μανώλης Κεμεσίδης, Μανώλης Στρατουδάκης, Γιώργος Τσαπάκος και Μανώλης Σταματάκης;

Θυμίζω, ακόμη, ότι ο κ. Μανώλης Σκουλάκης, ολοκληρώνοντας την κοινοβουλευτική του διαδρομή μετά από 29 συναπτά χρόνια, είχε την ευκαιρία, τη δυνατότητα, να απευθύνει μία τελευταία ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, ενώπιον των πρώην, πλέον, συναδέλφων του.

Στον κ. Γιάννη Περάκη, δήμαρχο Σούδας για 19 περίπου χρόνια, γιατί δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα; Στον κ. Μανώλη Στρατουδάκη, δήμαρχο Κεραμειών για 12 χρόνια, γιατί δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα; Στους κυρίους Μιχάλη Κυνηγό, Μανώλη Κεμεσίδη, Γιώργο Τσαπάκο και Μανώλη Σταματάκη, δημάρχους για τέσσερα χρόνια στους Δήμους Ακρωτηρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας αντίστοιχα, γιατί δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα;
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς. Διότι δεν επρόκειτο απλά για μία ακόμη εκδήλωση. Αλλά για το ουσιαστικό και τυπικό σφράγισμα του τέλους μίας εποχής (της εποχής του «Καποδίστρια») και για την αρχή μίας νέας (της εποχής του «Καλλικράτη»). Σε αυτό το τέλος εποχής, οι «πρωταγωνιστές» της προηγούμενης περιόδου -επιτυχημένοι ή μη ας το κρίνουν οι πολίτες- όφειλαν να αντιμετωπιστούν με στοιχειώδη σεβασμό. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη…
Παρουσίες
Στη χθεσινή ορκωμοσία το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων: ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, η νέα βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη, η οποία, ως πρώτη επιλαχούσα, λαμβάνει τη θέση του κ. Σκουλάκη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, ο αιρετός περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Μιχελογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Χανίων και απερχόμενος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων Γιώργος Τζανακάκης, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων Γιάννης Ντερμανάκης, ο απερχόμενος νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης, ο πρώην δήμαρχος Χανίων και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Κλωνιζάκης, ο πολιτευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Κουλιεράκης, ο πρώην πολιτευτής Χανίων της ΝΔ Μανώλης Κελαϊδής, ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αντώνης Πιταριδάκης, ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Ζαχαρένια Σημανδηράκη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης Μιχάλης Αεράκης.
Θεματικός αντιπεριφερειάρχης
Για την επιλογή του θεματικού αντιπεριφερειάρχη από τα Χανιά ρωτήσαμε χθες τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει καταλήξει στο πρόσωπο του κ. Νίκου Καλογερή.
Ως γνωστόν, ο κ. Αρναουτάκης έχει το δικαίωμα να επιλέξει έως και τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. «Ακόμα δεν έχουμε ορίσει. Πρώτα θα πάμε στην εκλογή του προεδρείου, την Κυριακή, και την επόμενη εβδομάδα, αμέσως, θα ανακοινώσω τους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες που δικαιούμαι», απάντησε.
«Εχετε καταλήξει;», ήταν η αμέσως επόμενη ερώτηση. «Ακόμα δεν έχω καταλήξει. Θα καταλήξω, την ερχόμενη εβδομάδα θα σας ανακοινώσω», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.