Οι μηνιαίες απολαβές των αιρετών της Κρήτης

• Στα 5,856,08€ οι αποδοχές του περιφερειάρχη αλλά και του δημάρχου Ηρακλείου

• Μικρότερος ο μισθός των αντιπεριφερειαρχών από το μισθό των άλλων μητροπολιτικών δημάρχων

Την ώρα που οι μισθοί των υπαλλήλων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα «ψαλιδίζονται», οι αμοιβές των αιρετών μας αρχόντων, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και δήμοι) όπως προβλέπονται από τον «Καλλικράτη», χωρίς να είναι εξωπραγματικές ή προκλητικές είναι τουλάχιστον αξιοζήλευτες και επιθυμητές από τους περισσότερους πολίτες.
Φυσικά οι αυξημένες αρμοδιότητες τους συνεπάγονται και αυξημένες υποχρεώσεις, τέτοιες που εάν αφοσιωθούν σε αυτές θα τους απομένει ελάχιστος χρόνος του 24ώρου ελεύθερος.
Οι αμοιβές τους έχει προβλεφθεί να καλύπτουν τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς ενώ η υποχρεωτική αναστολή της άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας αλλά και η ανάρτηση στο διαδίκτυο των περιουσιακών τους στοιχείων, στοχεύουν στην χρηστή διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών και στον απεγκλωβισμό των δημάρχων και των περιφερειαρχών από εναγκαλισμούς τοπικών συμφερόντων.

Μπορεί να ακούγεται προκλητικός στα αυτιά των μικρομεσαίων στρωμάτων ή των ανέργων ο μισθός των 6.000 περίπου ευρώ ενός περιφερειάρχη ή των 5.000 ευρώ ενός δημάρχου ωστόσο αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι απ’ τους δημάρχους, κυρίως των μητροπολιτικών δήμων, δεν ήταν μισθωτοί αλλά ασκούσαν επαγγελματική δραστηριότητα που τους απέδιδε μηνιαίως πολλαπλάσια ποσά, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, γίνεται αντιληπτό ότι θα έχουν μεγάλη απώλεια εσόδων εφόσον πραγματικά και όχι μόνο τυπικά κλείσουν τα γραφεία τους ή τα ιατρεία τους.

Οι μισθοί των περιφερειαρχών και των δημάρχων είναι άμεσα συναρτώμενοι με τον μισθό ενός γενικού γραμματέα υπουργείου. Οι πρώτοι έχουν τις ίδιες απολαβές με γραμματέα υπουργείου ενώ για τους δεύτερους υπάρχει κλιμακωτή αντιμισθία, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Η «οροφή» είναι τα 6.000 ευρώ και το τρίτο και τελευταίο σκαλοπάτι τα 3500 περίπου ευρώ.

Στην πρώτη μισθολογική κλίμακα, από την Κρήτη υπάγεται μόνο ο δήμαρχος Ηρακλείου καθώς ο δήμος του υπερβαίνει τους 100.000 κατοίκους. Βάσει των 47.000 περίπου κατοίκων του δήμου Ρεθύμνου ο μισθός του δημάρχου Ρεθύμνου υπάγεται στη δεύτερη κλίμακα ενώ οι αμοιβές των τεσσάρων άλλων δημάρχων του νομού προβλέπονται στην τρίτη κλίμακα και θα είναι μικρότερες και πάντως ίδιες μεταξύ τους άσχετα αν κάποιου ο δήμος έχει πληθυσμό 3.000 κατοίκους ή 20.000 κατοίκους.

Σε πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται ρητώς το ανώτατο όριο αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου προκειμένου να καθοριστούν αντίστοιχα οι μισθοί των περιφερειαρχών, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων.

«Το ανώτατο όριο αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου διαμορφώθηκε, από 1-6-2010, με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Νόμου 3833/2010,στο ποσό των 5.856,08 € στο οποίο περιλαμβάνεται ο βασικός μισθός (4.415 €), το επίδομα θέσης (283,36€), τα έξοδα κίνησης (356,22 €), τα έξοδα παράστασης (356,22 €) και η πάγια αποζημίωση (445,28 €)» αναφέρεται στη διευκρινιστική εγκύκλιο.

Οι αποδοχές του περιφερειάρχη Κρήτης, όπως και των 12 άλλων συναδέλφων του θα είναι ίδιες με αυτές του γενικού γραμματέα υπουργείου ενώ ίσες θα είναι και του δημάρχου του μεγαλύτερου δήμου της Κρήτης, δηλαδή του Ηρακλείου. Η αμοιβή των τεσσάρων αντιπεριφερειαρχών και των υπόλοιπων δημάρχων καθορίζεται αντίστοιχα από τον «Καλλικράτη» σε μικρότερα ποσά. Ο μισθός πάντως των δημάρχων των τριών άλλων μητροπολιτικών δήμων (πλην Ηρακλείου) θα είναι μεγαλύτερος από αυτό των αντιπεριφερειαρχών.

Αναλυτικά

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ

Οι αποδοχές των αιρετών σε Περιφέρεια και δήμους

• Στα 5.856,08€ οι αποδοχές του περιφερειάρχη αλλά και του δημάρχου Ηρακλείου • Μικρότερος ο μισθός των αντιπεριφερειαρχών από τον μισθό των μητροπολιτικών δημάρχων • Στις 4.684 ευρώ ανέρχεται η αντιμισθία του Γ. Μαρινάκη και στις 3.513 των τεσσάρων άλλων δημάρχων του νομού

Επέλεξαν να κλείσουν τα γραφεία τους, να αναστείλουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και να «συμβιβαστούν με το ασυμβίβαστο» που προβλέπει ο «Καλλικράτης» για τους αιρετούς και να υιοθετήσουν την λαϊκή ρήση «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». Οι απολαβές πολλών απ’ αυτούς θα είναι λιγότερες από κείνες που είχαν ασκώντας το επάγγελμα τους πριν εκλεγούν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες ή δήμαρχοι ωστόσο η εξουσία τους θα είναι σαφώς μεγαλύτερη αρκεί να τη διαχειριστούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η αναστολή της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των αιρετών αλλά και η ανάρτηση στο διαδίκτυο των περιουσιακών τους στοιχείων, στοχεύει στην χρηστή διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών και στον απεγκλωβισμό των δημάρχων και των περιφερειαρχών από εναγκαλισμούς τοπικών συμφερόντων. Οι μισθοί τους είναι άμεσα συναρτώμενοι με τον μισθό ενός γενικού γραμματέα υπουργείου. Οι περιφερειάρχες θα έχουν τις ίδιες απολαβές με γραμματέα υπουργείου ενώ για τους δημάρχους υπάρχει κλιμακωτή αντιμισθία, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Η «οροφή» είναι τα 6.000 ευρώ περίπου και το τρίτο και τελευταίο σκαλοπάτι τα 3500 περίπου ευρώ.

Με σχετικές εγκυκλίους του, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει πρώτον το ανώτατο όριο απολαβών ενός γενικού γραμματέα υπουργείου και δεύτερον κάθε περίπτωση αντιμισθίας των αιρετών. «Το ανώτατο όριο αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου διαμορφώθηκε, από 1-6-2010, με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Νόμου 3833/2010,στο ποσό των 5.856,08€ στο οποίο περιλαμβάνεται ο βασικός μισθός (4.415€), το επίδομα θέσης (283,36€), τα έξοδα κίνησης (356,22€), τα έξοδα παράστασης (356,22€) και η πάγια αποζημίωση (445,28€)» αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο ενώ βάσει αυτής προβλέπονται οι απολαβές τόσο για τις Περιφέρειες όσο και για τους δήμους.

Απολαβές για τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης

*Για τον περιφερειάρχη, όπως προβλέπεται από το υπουργείο Εσωτερικών, η αντιμισθία είναι ισόποση με τις κάθε είδους αποδοχές, τα έξοδα παράστασης και τα επιδόματα ή προσαυξήσεις του γενικού γραμματέα υπουργείου.

*Για τον αντιπεριφερειάρχη και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ισούται με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της αντιμισθίας του περιφερειάρχη.

Βάσει των παραπάνω, οι απολαβές του αιρετού περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, είναι 5.856,08€ ενώ για τους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες (και τους τρεις ακόμα που θα ορίσει ο ίδιος όπως δικαιούται), Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, Μαίρη Λιονή, Αποστόλη Βουλγαράκη και Νίκο Καστρινάκη, θα είναι 4.392€ μηνιαίως, όπως επίσης και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη.

Να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπεται, οι 51 περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης δικαιούνται αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, της οικονομικής επιτροπής και των λοιπών διοικητικών επιτροπών. Η αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση και μέχρι τέσσερις (4) το πολύ συνεδριάσεις το μήνα είναι ίση με ποσοστό 2% επί της μηνιαίας αποζημίωσης του περιφερειάρχη.

Υποβολή ετήσιας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης

Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των δήμων (όπου είναι υποχρεωτικές οι Επιτροπές) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.

«Πρόκειται για ένα θεσμό που ενισχύει τη διαφάνεια και αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο ελέγχου των αιρετών εκείνων, που κατά τεκμήριο αποφασίζουν για τα σπουδαιότερα θέματα της περιοχής τους, δεδομένου ότι κάθε δημότης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην προσωπική οικονομική διαδρομή των αρχόντων του τόπου του» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην υποχρέωση υποβολής ετήσιας δήλωσης της περιουσιακής τους κατάστασης, εμπίπτουν και οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και των συνδέσμων δήμων.

Την ίδια όμως υποχρέωση έχουν και οι αιρετοί της Περιφέρειας, των οποίων η περιουσιακή κατάσταση θα δημοσιοποιείται μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

[2810.gr]