Γαλλία : 4 Μαΐου η ψηφοφορία για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Η συμβολή της Γαλλίας στο σχέδιο της δημοσιονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα υποβληθεί στις 4 Μαΐου σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Μπερνάρ Ακογιέ, πρόεδρος της Κάτω Βουλής του γαλλικού Κοινοβουλίου.

Η συνεισφορά αυτή ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ σε δανειακές δεσμεύσεις από τα οποία τα 3,3 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις πληρωμών, είπε ο Ακογιέ.

Η συνολική ενίσχυση που έχουν υποσχεθεί οι χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας ανέρχεται σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαροέν δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι “η Γερμανία, με τις πρόσφατες θέσεις της καγκελαρίου της (Άνγκελα Μέρκελ) έχει επιτρέψει να αρθούν, κατά κάποιον τρόπο, και τα τελευταία ερωτηματικά” για την αποδέσμευση της διεθνούς βοήθειας.

“Η εμπιστοσύνη δεν αποκλείει τον έλεγχο, θα έχουμε τον ίδιο βαθμό απαιτήσεων όπως και οι εταίροι μας, οι φίλοι και γείτονες Γερμανοί για την παρακολούθηση της εξέλιξης” των δανείων αυτών, υπογράμμισε ο Μπαροέν.

“Εμείς θα επιστρέφουμε τακτικά στη Συνέλευση για να εξετάζουμε την πρόοδο κατά τα τρία αυτά χρόνια σχετικά με τους τρόπους της υποστήριξης από τη Γαλλία και την Ένωση για να βοηθήσουμε τους Έλληνες”, υποσχέθηκε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η βοήθεια “δεν αποτελεί δαπάνη του προϋπολογισμού για τον γάλλο φορολογούμενο, αλλά ένα δάνειο στην λογική της εταιρικής σχέσης” με “απόδοση της επένδυσης”.

[ΣΚΑΪ]