40 άγνωστες φωτογραφικές πλάκες με τα παλιά Χανιά !!

Χανιώτης επιχειρηματίας αγόρασε πριν απο λίγο καιρό ένα παλιό σπίτι στην παλιά πόλη των Χανίων. Καθώς ξεκίνησε να το επισκευάζει, βρήκε σε κάποιο σημείο κάποια αντικείμενα που του κίνησαν την περιέργεια. Ηταν παλιές φωτογραφικές πλάκες !!

Ηταν 40 τον αριθμό και τις πήγε σε φωτογράφο της πόλης μας ο οποίος και κατόρθωσε να τις εκτυπώσει και αυτη τη στιγμή υπάρχουν οι φωτογραφίες ψηφιακά σε άριστη κατάσταση και απεικονίζουν το λιμάνι αρκετές περιοχές τη πόλης, φυσιογνωμίες και περιστατικά όπως μία εκδήλωση, μάλλον στο χώρο του Α’ Γυμνάσιου, όπως προσδιόρισε γνωστός Χανιώτης συλλέκτης.

Ο φωτογράφος είναι άγνωστος όπως και η ιστορία του σπιτιού… Οι χρονολόγηση των φωτογραφιών είναι πιθανόν στη δεκαετία του 1910-’20.

Η πιο συγκλονιστική φωτογραφία είναι μία μακρόστενη λήψη του παλιού λιμανιού, παρμένη απο την περιοχή του Φιρκά που απεικονίζει την ανατολική όψη του λιμανιού, απο την πλατεία του Συντριβανίου έως τον προβλήτα στην ακτή Τομπάζη !! Σε αυτην τη φωτογραφία φαίνεται το κτίριο που υπήρχε πίσω ακριβώς απο το τζαμί Κιουτσούκ Χασάν, ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίριο.

Πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να εκτεθούν και δημοσιευθούν μετα απο την έγκριση του ιδιοκτήτη τους.

(Η παραπάνω φωτογραφία είναι απο το βιβλίο του Μάρκου Μαρινάκη : Κάρτες του R.Behaeddin – Κρητική Πολιτεία)