Δε μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στην καταγραφή των ζημιών ο ΕΛΓΑ

Ξεκρέμαστοι παραμένουν οι αγρότες – γεωργοί και κτηνοτρόφοι – της Κρήτης, που μετρούν τις πληγές τους από τη χαλαζόπτωση, τα χιόνια και τους δυνατούς ανέμους που αποτέλεσαν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις προηγούμενες μέρες,

καθώς ο ΕΛΓΑ στην Κρήτη παραμένει αποδυναμωμένος και ανίκανος να υλοποιήσει την εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, όταν την περασμένη Κυριακή από το Ρέθυμνο “ζητούσε” την έναρξη των διαδικασιών αποζημιώσεων για τους πληγέντες.
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που έδωσε στη “Ν.Κ.” χθες ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωστής Καμπιτάκης αναφέρουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την πρόσληψη 110 συμβασιούχων γεωτεχνικών, που θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΛΓΑ σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά δεν επαρκούν ούτε αυτοί – όπως ο ίδιος λέει – για να μπορέσουν να καταγράψουν όλες αυτές τις ζημιές τόσο στην ελαιοκαλλιέργεια και τα κηπευτικά όσο και στην κτηνοτροφία στο νησί μας και στις άλλες περιοχές της χώρας!
Χθες, ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, φυτική και ζωική παραγωγή από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το νομό Ηρακλείου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Στρατάκης.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, «τα έντονα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας, και συγκεκριμένα το Σάββατο 11/12/2010, είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές τόσο σε υποδομές όσο και σε φυτική και ζωική παραγωγή σε πολλές περιοχές του νομού Ηρακλείου.
Οι σφοδροί άνεμοι και οι έντονες χιονοπτώσεις οδήγησαν σε αποκλεισμό αρκετών ορεινών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα προκλήθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος καθώς και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και εναέριες μεταφορές.
Συγκεκριμένα, αρκετά θερμοκήπια “γκρεμίστηκαν” από τους δυνατούς ανέμους, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες, στις οποίες τα δέντρα είτε “ραβδίστηκαν” από τον άνεμο, είτε έσπασαν από το βάρος του χιονιού. Επίσης, σημαντικές ήταν οι ζημιές και στην αιγοπροβατοτροφία, καθώς μεγάλος αριθμός ζώων φαίνεται να έχει καταπλακωθεί από τα χιόνια, ενώ και αρκετά νεογνά δεν άντεξαν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο κ. Στρατάκης επισημαίνει ότι οι προαναφερθείσες ζημιές αποτελούν πλήγμα για το εισόδημα των παραγωγών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, ενώ για την αποκατάσταση των ζημιών υπήρξε άμεσο πρωθυπουργικό ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των παραγωγών για τις υποδομές και την παραγωγή.
Τέλος, καταλήγει ερωτώντας τον υπουργό, «αν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών σε υποδομές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του νομού Ηρακλείου, και πότε πρόκειται να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές».

Σε απόγνωση

Την ίδια ώρα πάντως, σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη την Κρήτη. Όχι μόνο επειδή δε βλέπουν “φως” στον ορίζοντα των αποζημιώσεών τους, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι και με νέα καιρικά φαινόμενα που εξακολουθούν να τους προκαλούν ζημιές. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια απόγνωσης του ελαιοπαραγωγού Φανούρη Ζαχαριουδάκη από το Ζαρό, που επικοινώνησε με την εφημερίδα μας χθες και τόνισε ότι ο ίδιος διατηρεί μεγάλες εκτάσεις ελαιοδέντρων σε ορεινή περιοχή του Ζαρού και από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών έπαθε ολοκληρωτικές ζημιές. «Έσπασαν πολλά από τα κλαδιά των δέντρων μου. Δεν είχα προλάβει να μαζέψω τον ελαιόκαρπο. Έτσι, εκτός από την καταστροφή των δέντρων, έχασα και τη σοδειά μου. Προσπαθώ όμως τρεις μέρες να επικοινωνήσω με τον ΕΛΓΑ και δε σηκώνει άνθρωπος το τηλέφωνο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Θα μας αποζημιώσουν; Πότε θα έρθουν να καταγράψουν τις ζημιές μας;».
Εξάλλου, χθες το βράδυ, έντονη ήταν η ανησυχία των παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων του Τυμπακίου, οι οποίοι εύχονται να μην αντικρίσουν σήμερα με το πρώτο φως της μέρας ζημιές στα νάιλον των μονάδων τους, από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή τους. Πάντως, οι παραγωγοί που μίλησαν στη “Ν.Κ.” αναφέρθηκαν σε μειωμένο ενδεχόμενο πρόκλησης ζημιών στα θερμοκήπια, αλλά σίγουρες ζημιές στην καλλιέργεια του ελαιοκάρπου, ο οποίος πιθανότατα “ραβδίστηκε” στις περιοχές της έντονης χαλαζόπτωσης. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί και από τα χθεσινοβραδινά ξεσπάσματα του καιρού και οι αγρότες της Βιάννου, που είδαν για άλλη μια φορά να συμβαίνουν κατολισθήσεις από τις μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις.

Για πυρκαγιές

Κι ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τις ζημιές αυτές, ο ΕΛΓΑ από την Αθήνα έδωσε στη δημοσιότητα χθες ανακοίνωση αποπληρωμής αποζημιώσεων προηγούμενων χρόνων για ζημιές από πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται από τον ΕΛΓΑ η καταβολή στους δικαιούχους αγρότες κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ, που αφορούν σε ζημιές από τις πυρκαγιές των ετών 2006 και 2007, ζημιές του α’ τριμήνου του 2008, καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα του 2006.
Οι ενισχύσεις αφορούν αγρότες πολλών νομών της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης. «Ήδη καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ στις 15 Δεκεμβρίου κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) ύψους 4.447.672 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν στην ΑΤΕ 1.499 δικαιούχοι παραγωγοί, για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του 2007. Πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, καθώς και αποκατάσταση ζημιών σε πάγιο κεφάλαιο και εξοπλισμό αγροτών των νομών. Επίσης, στις 14 Δεκεμβρίου καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ κρατικές ενισχύσεις 251.648 ευρώ σε 797 παραγωγούς για ζημιές (ξηρασία, ανεμοθύελλα κ.λπ.) που συνέβησαν το 2007, για αποκατάσταση ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο και για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, καθώς και ενισχύσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής εξαιτίας της ξηρασίας του 2007.
Αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε παραγωγό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ www.elga.gr», τονίζεται σχετικά.

«Χρειαζόμαστε προσλήψεις»

«Τη Δευτέρα λήγει η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τις προσλήψεις 110 συμβασιούχων του ΕΛΓΑ», λέει στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ Κωστής Καμπιτάκης. «Αλλά δε φτάνουν για τις ανάγκες μετά τις τελευταίες ζημιές στη χώρα μας», προσθέτει και επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του φορέα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γεωτεχνικών στον πρωτογενή τομέα. Δίνει μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση του θεσμού του γεωργικού συμβούλου, για τις εκμεταλλεύσεις των νέων αγροτών, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, που διαθέτει και τα σχετικά κονδύλια στήριξης των χωρών-μελών.

[Νέα Κρ’ήτη]