Xαμηλές τιμές ελαιολάδου για την περίοδο 2010-2011

Η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου την περίοδο 2010-2011.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αρ. Πρωτ. 7636/10-12-2010

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας και ιδιαίτερα του Ν. Ηρακλείου, που βλέπουν το προϊόν τους να απαξιώνεται και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, που τόσο πέρσι όσο και φέτος είναι απογοητευτικές και δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές αγοράζουν το λάδι τρείς και τέσσερις φορές παραπάνω, από την τιμή πώλησης.

Για να καταλάβετε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, οι τιμές του λαδιού κυμαίνονται στα 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ σε άλλες χώρες, οι τιμές κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1.) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε, προκειμένου να πωλείται το ελαιόλαδο σε λογικές τιμές, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ελαιοπαραγωγοί να καλύψουν το κόστος παραγωγής, και να ζήσουν αξιοπρεπώς;

2.) Ποια μέτρα συγκεκριμένα θα λάβετε, ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν το ελαιόλαδο φθηνότερα, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα;

[2810.gr]