Μείωση στους τζίρους το 9μηνο σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες

Συνεχίζεται η μείωση τόσο στους τζίρους όσο και στα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου ΤΠΕ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο τομέας της Πληροφορικής δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης που μένει να δούμε κατά πόσο έχουν βάθος και ένταση, ενώ ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να δέχεται έντονες πιέσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ενοποιημένων ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης διαμορφώθηκε στα €7,151 δις μειωμένος κατά 3,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €1,723 δις μειωμένα κατά 12,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα €67,618 εκατ., μειωμένα κατά 84,6%.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών Πληροφορικής στο ΧΑ ανήλθε στα €988,280 εκατ. έναντι €908,272 εκατ. και είχε αύξηση κατά 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €123,692 εκατ. μειωμένα κατά 7,9% και τα Κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα €23,769 εκατ. μειωμένα κατά 48,5%.

Στις Τηλεπικοινωνίες η διατήρηση της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής ως μέσο απόκτησης μεριδίου αγοράς και η φάση μετα-ωρίμανσης που διανύει ο κλάδος στις ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές, αποτελούν εξ ορισμού μη-εποικοδομητικές παραμέτρους διαμόρφωσης του κύκλου εργασιών. Συνδυαστικά με τις δυσμενείς συνθήκες ζήτησης που δημιουργεί η κάκιστη καταναλωτική ψυχολογία, αφήνουν ένα πολύ μικρό περιθώριο διεύρυνσης μίας αγοράς, το μέγεθος της οποίας παραμένει, εν πολλοίς, δεδομένο.

Η πτωτική τάση του κλαδικού κύκλου εργασιών, πάντως, αντεστράφη μετά από 6 συνεχόμενα τρίμηνα, με το προαναφερθέν μέγεθος να εμφανίζεται μειωμένο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αλλά ελαφρώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (2ο τρίμηνο 2010). Η μερική ολοκλήρωση των επενδυτικών πλάνων των Ομίλων (κατασκευή της επόμενης γενιάς ιδιόκτητων δικτύων οπτικών ινών) έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποσβέσεων. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα του κλάδου σε επίπεδο τελικής γραμμής, η οποία υποχωρεί.

Συμπερασματικά, αυτό αποτέλεσε άλλο ένα τρίμηνο κατά το οποίο οι Όμιλοι του κλάδου δεν κατάφεραν να στρέψουν τη λειτουργική τους κερδοφορία προς την κατεύθυνση παραγωγής κερδών.

Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών Τηλεπικοινωνιών στο 9μηνο του 2010 σημείωσε μείωση κατά 4,7% ποσοστό που αντιστοιχεί σε €4,599 δις από €4,823 δις το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Τα ΕΒΙΤDA σημείωσαν μείωση κατά 12,8% φτάνοντας τα €1,525 δις και Κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 83,3% φτάνοντας τα €63,873 εκατ.

Στο λιανεμπόριο και ειδικότερα στο λιανεμπόριο των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, τα ανακοινωθέντα μεγέθη των Ομίλων του κλάδου αντικατοπτρίζουν μία κατάσταση στην οποία οι αντίξοες επιχειρηματικές συνθήκες συναντούν την καταναλωτική ψυχολογία, δημιουργώντας συνολικά ένα ιδιαίτερα πεσιμιστικό μίγμα από αρνητικές και αυτοτροφοδοτούμενες παραμέτρους.

Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου Είδη και Λύσεις Πληροφορικής στο 9μηνο του 2010 μειώθηκε 8,6% ποσοστό που αντιστοιχεί σε €578,852 εκατ. από €528,843 εκατ. από το αντίστοιχο διάστημα το 2009. Τα ΕBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 15,9%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε €12,869 εκατ. και τα Κέρδη Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 67,5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε €687 χιλ.

[telecomnews]