Να συνενωθούν τα ΔΗΠΕΘΕ, υπό την αιγίδα του κράτους
Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τη συνέχιση του θεσμού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η απόφαση για την διακοπή της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Σημειώνεται ότι η σκέψη του υπουργείου γα το ΔΗΠΕΘΕ είναι ν’ αποσύρει αυτό την οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον για τα 2/3 απ’ αυτά και ν’ αποτελεί επιλογή των δήμων εάν θα θελήσουν να βοηθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί εξ ημισείας με τον αντίστοιχο δήμο κάθε ΔΗΠΕΘΕ.
Ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Μιχάλης Αεράκης, σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, επεσήμανε στο «ν.Κ.» τα εξής: «Πρότασή μου είναι τα Περιφερειακά Θέατρα να συνενωθούν, όπως γίνεται με τον «Καλλικράτη». Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξή τους, διότι τα οικονομικά των νέων δήμων, που θα τα χρηματοδοτούν, θα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερα.
Από τα 16 ΔΗΠΕΘΕ, που λειτουργούν σήμερα σ’ όλη την Ελλάδα να μείνουν μόνο 6 «δυνατά» Ημικρατικά Θέατρα, τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτούνται απ’ το Κράτος, από την Περιφέρεια, που θα είναι πια αιρετή και βεβαίως από τους δήμους, που θα προκύψουν απ’ τον «Καλλικράτη», που θα είναι εύρωστοι, πάντα όμως υπό τη μορφή της Ανωνύμου Εταιρείας. Τώρα εάν ο δήμος θέλει να κρατήσει τη δική του αυτονομία, σαφώς και μπορεί να το κάνει, αλλά μ’ έσοδα του εκάστοτε Δήμου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο θεσμός αυτός των ΔΗΠΕΘΕ θα πρέπει να γίνει δυνατός, και αξιόπιστος και επίσης να γίνεται αυστηρή επιλογή των Καλλιτεχνικών Διευθυντών. Μιλώ δηλαδή για συνένωση και όχι για κλείσιμο των θεάτρων. Αυτό θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό εάν συνέβαινε. Αυτή την πρότασή μου την έχω καταθέσει κατά καιρούς στο υπουργείο Πολιτισμού. Εύχομαι και ελπίζω, από κάποιες πληροφορίες που έχω, ότι η πρόταση αυτή, ‘που έχω καταθέσει, ουσιαστικά θα περάσει και θ’ αντιγραφεί απ’ το υπουργείο, ώστε να προχωρήσει ο νέος τρόπος λειτουργίας των νέων ΔΗΠΕΘΕ και των νέων Ημικρατικών Θεάτρων, κατά το μοντέλο του Δημοτικού Θεάτρου Κρήτης».
Ο κ. Αεράκης ανέφερε ότι «το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης λειτουργεί πολύ καλύτερα, λόγω του ότι είναι Ανώνυμη Εταιρεία, που συμμετέχουν μόνο φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό κάνει το θέατρο πιο αξιόπιστο, όσον αφορά κατ’ αρχήν την επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ο οποίος δεν πρέπει να είναι επιλογή ανάλογα με τι χρώμα έχει ο κάθε Δήμος. Όταν το ΔΗΠΕΘΕ είναι Α.Ε. είναι πιο ευέλικτο ως σχήμα, ενώ αποφορτίζονται τα οικονομικά και δεν είναι υποχρεωμένος ένας δήμος να συμμετέχει με ισόποση δόση με το υπουργείο Πολιτισμού. Διαφορετικά δηλαδή θα ήταν εάν το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα ήταν μόνο στο Δήμο Χανίων, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκταμιεύει ο Δήμος Χανίων απ’ το ταμείο του 200.000 ευρώ και διαφορετικά είναι τώρα, που ως μεγαλομέτοχος εκταμιεύει ένα ποσό, που δεν έχει καμία σχέση με το ποσό που θα έδινε, αν ήταν καθ’ ολοκληρία δικό του και με όλες τις ενδεχόμενες βλαβερές συνέπειες των παραπάνω που ανέφερα. Έτσι γίνεται μία ουσιαστική θεατρική αποκέντρωση και η ομπρέλα του θεάτρου μεγαλώνει, για να μπορεί να προσφέρει περισσότερα στο χώρο στον οποίο βρίσκεται». Τέλος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης υποστήριξε:»Σαφώς και χρειάζεται ένα «φρεσκάρισμα» ο θεσμός των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Λειτουργούν ήδη από το 1984, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα».
Νέος Κύρηκας – 24.4.2010