Αντίστροφη μέτρηση για επιμήκυνση και νέο δάνειο!
Πολιτική «σοκ και δέους» για τη διάσωση του ευρώ από την κρίση χρέους και τις απειλητικές κινήσεις των αγορών θα προτείνει σήμερα ο Ντομινίκ Στρος Καν στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ενώ στην ατζέντα των διεθνών συζητήσεων σε κορυφαίο επίπεδο αναμένεται να βρεθεί και η στρατηγική αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, με επιμήκυνση του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ και νέα δανειακή σύμβαση, που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, αν δεν μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2012.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πληροφορίες του “S10” αναφέρουν ότι ο Στρος Καν έχει επεξεργασθεί ένα σχέδιο αποφυγής των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας το 2012, με αφορμή την όλο και πιθανότερη προοπτική αποκλεισμού της χώρας από την αγορά ομολόγων, εξαιτίας της καθιέρωσης θεσμικού μηχανισμού στην Ευρωζώνη για αναδιάρθρωση χρέους, που ήδη προκαλεί αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης –η S&P ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θέτει την Ελλάδα σε επιτήρηση με προοπτική υποβάθμισης (negative credit watch), ακριβώς εξαιτίας της πιθανότητας απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές από μια αναδιάρθρωση χρέους.
Το σχέδιο αυτό είχε περιγράψει άλλωστε σε αδρές γραμμές και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην αντιπροσωπεία της τρόικας στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δανεικά», είχε τονίσει πρόσφατα ο Τόμσεν, «αλλά αν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η παροχή συμπληρωματικών δανείων, για τις οποίες είμαστε έτοιμοι».
Το σχέδιο Στρος Καν, που θα αρχίσει να συζητείται σήμερα στις Βρυξέλλες και θα τεθεί υπόψη του Γ. Παπανδρέου αύριο, στη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα, προβλέπει δύο φάσεις ενεργειών:
n Αρχικά, αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί τον Ιανουάριο η έγκριση καταβολής της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δις. ευρώ, θα ανακοινωθεί και η συμφωνία επιμήκυνσης του χρόνου εξυπηρέτησης μέχρι το 2024.
n Εάν η Ελλάδα καταφέρει να περάσει τη δύσκολη αξιολόγηση για την τέταρτη δόση, το ΔΝΤ θα είναι έτοιμο να αρχίσει με τους υπόλοιπους συντελεστές της τρόικας και τις εθνικές κυβερνήσεις τη συζήτηση για έγκριση πρόσθετων πιστώσεων από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που μείνουν κλειστές οι αγορές για την Ελλάδα το 2012.
n Βέβαια, η πρόταση για έγκαιρη προετοιμασία των διεθνών μηχανισμών για την περίπτωση «εμπάργκο» στην Ελλάδα από την αγορά ομολόγων και το 2012 προσκρούει στις ενστάσεις της Γερμανίας, που θεωρεί ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί, πριν φανεί αν η Ελλάδα μπορεί με την εφαρμογή του μνημονίου να αυξήσει την αξιοπιστία της και να πέσουν τα spread δανεισμού.
«Πολιορκητικός κριός»
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται σήμερα, στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συμμετοχή, να λειτουργήσει σαν «πολιορκητικός κριός» για να… σπάσει το τείχος των γερμανικών ενστάσεων σε μια στρατηγική θεαματικών παρεμβάσεων, που θα προκαλέσουν αίσθηση στις αγορές και θα ανακόψουν τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας του ευρώ:
n Όπως αποκάλυψε το Reuters, ειδική έκθεση του ΔΝΤ, που θα παρουσιάσει ο Στρος Καν στο Eurogroup, χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά επικίνδυνη την εξέλιξη της κρίσης στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης και προτείνει δύο άμεσες παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, οι οποίες μπορούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, να σταματήσουν την εξάπλωση της «πυρκαγιάς», πριν φθάσει στην Ισπανία, με ολέθριες συνέπειες για το ευρώ.
n Το πρώτο μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ, παρά τις γερμανικές αντιστάσεις, είναι να αυξηθούν εντυπωσιακά τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), που σήμερα έχει «πυρομαχικά» 750 δις. ευρώ από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Οι δεσμεύσεις χρηματοδότησης του Ταμείου θα μπορούσαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το λιγότερο να διπλασιασθούν, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει ακόμη και μια επιχείρηση διάσωσης της Ισπανίας. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά το ΔΝΤ, θα εκλείψουν οι ανησυχίες των αγορών για το ενδεχόμενο εξάντλησης των κεφαλαίων διάσωσης περιφερειακών οικονομιών, οι οποίες προκαλούν τη συνεχιζόμενη έξοδο κεφαλαίων από τις περιφερειακές αγορές ομολόγων. Επιπλέον, το ΔΝΤ θα προτείνει να καθιερωθεί μια πιο «ευέλικτη» διαδικασία χρηματοδότησης από το EFSF, που θα επιτρέπει να παρέχει δάνεια όχι μόνο σε κυβερνήσεις, αλλά και σε τράπεζες με μεγάλη συστημική σημασία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
n Το δεύτερο μέτρο της στρατηγικής «σοκ και δέους», που ήδη λίγο – πολύ φαίνεται να έχει αποδεχθεί και η ΕΚΤ ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί, είναι η συνέχιση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη των περιφερειακών αγορών ομολόγων με αγορές τίτλων. Όπως άφησε να εννοηθεί ο Ζαν Κλωντ Τρισέ την Πέμπτη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτή την τακτική, υπό τον όρο ότι και οι κυβερνήσεις θα «βάλουν λεφτά στο τραπέζι», αυξάνοντας τις δεσμεύσεις για χρηματοδότηση του EFSF. Ο Στρος Καν θα προσπαθήσει να διευκολύνει τις κυβερνήσεις να κάνουν το βήμα, ανακοινώνοντας ότι όποια και αν είναι η απόφασή του για δέσμευση πρόσθετων πόρων, το ΔΝΤ θα προσθέσει τη δική του συμμετοχή, ώστε η τελική αναλογία κεφαλαίων να διατηρηθεί σταθερή σε 1/3 από το ΔΝΤ, 2/3 από την Ευρωζώνη.
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συνεδριάσουν υπό τη συνεχή πίεση της αγοράς σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι «επιθέσεις» στα ομόλογα της περιφέρειας, τις οποίες θα επιχειρήσει και πάλι να αναχαιτίσει η ΕΚΤ, με νέες αγορές ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπως συνέβη όλες τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση του ιρλανδικού «πακέτου» στήριξης.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι η Γερμανία όσο περνούν οι ημέρες απομονώνεται όλο και περισσότερο στη θέση της, ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα άμεσης αύξησης των «πυρομαχικών» του EFSF. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ράιντερς, που αισθάνθηκε και ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες την πίεση της αγοράς στα spread των ομολόγων του Βελγίου, τάχθηκε το Σαββατοκύριακο ανοικτά υπέρ της άμεσης αύξησης των δεσμεύσεων χρηματοδότησης. Τόνισε δε, ότι αφού οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να εγκρίνουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα αντικαταστήσει σε μόνιμη βάση το EFSF μετά το 2013, το καλύτερο θα είναι να «προικιστεί» από σήμερα ο προσωρινός μηχανισμός με περισσότερα κεφάλαια, για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η κρίση.
[sofokleous10.gr]