Ευρωομόλογο με χαμηλό επιτόκιο προτείνει η Eurobank

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται η Eurobank. To ευρωομόλογο θα είναι χαμηλού επιτοκίου και θα εγγυάται την αναχρηματοδότηση δημοσίου χρέους ίσο με το 60% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση οικονομικών μελετών της Eurobank, της οποίας προϊσταται ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου, Καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κορυφώθηκε κατά το πρώτο ήμισυ του 2010, με την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή και το διεθνές εμπόριο να σημειώνουν ραγδαία ανάπτυξη από τον Ιούνιο του 2009.

Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους, σημειώνοντας ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης του μεταποιητικού κλάδου, βρίσκονται πάνω από το όριο που σηματοδοτεί την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς η αυξημένη ζήτησή τους για εισαγωγές στηρίζει την ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Αναμένουμε ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης θα υποχωρήσει ελαφρά το 2011 (στο 3,5% από 4% το 2010), καθώς η θετική επίδραση από τα μέτρα στήριξης των οικονομιών και την αύξηση των αποθεμάτων έχει ήδη αρχίσει να εξανεμίζεται. Επιπλέον, τα δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης οδήγησαν σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών στις αγορές ομολόγων για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης. Ως αποτέλεσμα, τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς του 2011 αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης.

ολόκληρο το άρθρο εδω