30 μέρες, 20 νόμοι κι αποφάσεις, 15 δισεκατομμύρια ευρώ…
Μάχη με το χρόνο σε πέντε “καυτά” μέτωπα, δίνει πλέον η κυβέρνηση. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με την συμμετοχή των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων υπό τον ομόλογό τους του υπουργείου Οικονομικών, κυρίου Ηλία Πλασκοβίτη, καθορίστηκαν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα πρέπει να “τρέξουν” όλες οι αλλαγές που ζητά η Τρόικα.
Όλα αυτά όμως προοιωνίζονται μεγάλες συγκρούσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, εργασιακά, φορολογικά και Υγεία…
Την ίδια ώρα όμως, 3 ορόφους πιο κάτω, στο υπουργείο Οικονομικών, γινόταν μια άλλη παράλληλη σύσκεψη για το μέλλον των αλλαγών στα κλειστά επαγγέλματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα δρομολογείται η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ενώ εκείνο του συμβολαιογράφου φαίνεται να μπαίνει “στον πάγο”, καθώς αναζητείται μια ισορροπία ανάμεσα στο τι προβλέπει το Κοινοτικό Δίκαιο, τι ζητά το Μνημόνιο και τι θέλει η Κυβέρνηση.
Μέσα στις επόμενες 30 μέρες πάντως, που απομένουν μέχρι τέλους του χρόνου, θα πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες εξπρές -όπως κατέστησε σαφές ο κ.Πλασκοβίτης- για να προωθηθούν πάνω από 20 νόμοι και αποφάσεις που πρέπει να ψηφιστούν έως τον Μάρτιο, ώστε να διασφαλιστεί και η δόση των 15 δισ. ευρώ του Μαρτίου, αλλά και για να πεισθούν τα κράτη μέλη να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ έως το 2024.
Η μεγάλη σύγκρουση αναμένεται να ξεσπάσει στις ΔΕΚΟ, τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις των δήμων και στην Υγεία αφού, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει:
– να είναι έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών και να εφαρμόζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ,
– να ετοιμαστεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ στις ΔΕΚΟ
– και το σχέδιο για συγχωνεύσεις- καταργήσεις φορέων,
– να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις,
– να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας
– να ξεκινήσει η εφαρμογή του Καλλικράτη με όλες τις ανατροπές σε προσλήψεις και μετατάξεις.
Ταυτόχρονα θα πρέπει
– να τεθεί σε εφαρμογή το πακέτο των παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας,
– να ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες στα Ταμεία,
– να έρθει στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο.
Ειδικό κεφάλαιο αποτελούν σαφώς και οι αλλαγές στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, με νόμο που θα κατατεθεί πριν το νέο έτος για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων –παρά τις αντιδράσεις που αυτό θα προκαλέσει.
[protothema.gr]