Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κρήτη τα δυο τελευταία έτη
Το αρχαιολογικό έργο της τελευταίας διετίας στην Κρήτη παρουσιάστηκε χθες στην β’ παγκρήτια επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο και διοργανώνεται από το τμήμα ιστορίαςκαι αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Κρητολογικών Σπουδών.
Βασικό χαρακτηριστικό και τροχοπέδη στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις ήταν η δυσμενής οικονομική συγκυρία καθώς οι πόροι και το προσωπικό ήταν μειωμένα. Με την βοήθεια ενοριών και δήμων αλλά και ιδιωτών έγιναν αποκαταστάσεις σε μνημεία και κτίσματα ενώ ελπίδες για περαιτέρω έργο αποκατάστασης μνημείων και ερευνών εναποτίθενται στην τέταρτη χρηματοδοτική περίοδο (ΕΣΠΑ).
Η Ίρις Τζαχίλη, καθηγήτρια στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης αναφερόμενη στους στόχους της επιστημονικής συνάντησης ανέφερε: «Αποφασίσαμε με μια ομάδα πρωτοβουλίας να οργανώνουμε κάθε δύο χρόνια αυτό το συνέδριο που ονομάζεται «αρχαιολογικό έργο Κρήτης» και ο στόχος μας είναι να δώσουμε ένα βήμα για να μπορέσουν να εκφραστούν οι νέες έρευνες, οι νέες προοπτικές, οι αγωνίες, η μεθοδολογία για το σύνθετο θέμα της πάλλουσας αρχαιολογίας, που διαδραματίζεται αυτή την περίοδο στο νησί μας.
Υπάρχουν πολλοί κυρίως νέοι συνάδελφοι που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μας και την ενισχύουν. Φέτος ξεκινάμε με προοπτικές κρίσης, με δυσμενή οικονομική κατάσταση όμως αυτό λες και δίδει μια νέα ώθηση, ένα πείσμα στους αρχαιολόγους που προσπαθούν να κρατήσουν το ρυθμό των παλαιότερων εποχών παρότι υπάρχουν δυσκολότερες συνθήκες και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα επέλθει ένα καλό αποτέλεσμα».
Η κυρία Μαρία Βλαζάκη προϊσταμένη της ΚΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που αναφέρθηκε στο έργο των τελευταίων δυο χρόνων στη δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, ζήτησε στη διάρκεια της εισήγησης της την κατανόηση των πολιτών που τυχόν καθυστερούν να λάβουν άδειες εξαιτίας της Αρχαιολογίας εξηγώντας πως πρέπει να γίνεται αντιληπτή η σημασία των ανασκαφών και των αρχαιολογικών ερευνών από όλους. Σε δηλώσεις της χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είπε: «Πολύ σημαντικό είναι το τελευταίο εύρημα στην καρδιά της παλιάς πόλης των Χανιών, ένα τμήμα της μινωικής ανακτορικής εγκατάστασης, ένα εύρημα που δηλώνει τελετουργίες, αλλά επειδή η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί επιφυλασσόμαστε για τις ανακοινώσεις.
Αυτό που τονίσαμε είναι το πλήθος των ανασκαφών, σωστικών και συστηματικών και την προσπάθεια της υπηρεσίας να πλησιάσει τον πολίτη και να τον κάνει να καταλάβει την σημασία που έχει το αρχαιολογικό εύρημα και τους λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξει μια καθυστέρηση σε μια έγκριση που ο ίδιος ζητάει».
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Ανδριανάκης, προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανέφερε: «Από την πλευρά της Εφορείας οι εργασίες που έγιναν με το προσωπικό έγιναν με λιγοστές πιστώσεις. Στο Ρέθυμνο ολοκληρώσαμε τις εργασίες στην Μονή Αρκαδίου, απομένει η οργάνωση του μουσείου. Με χρηματοδότηση της νομαρχίας έγινε ο ναός του Αγ. Δημητρίου στη Βιράν Επισκοπή και με χρηματοδότηση της cosmote έγινε η αποκατάσταση του ναού της Παναγίας στον Άγιο Ιωάννη Μυλοποτάμου. Στο νομό Χανιών κάναμε επεμβάσεις στον Αλυκιανό, στο ναό του Αγίου Ιωάννη με χρηματοδότηση του δήμου Χανίων που δόθηκε για την αποκατάσταση αρκετών μνημείων όπως και για την άρση επικινδυνότητας των Νεωρίων. Και βεβαίως θα ήθελα να ευχαριστήσω το επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας που συντάσσει τις μελέτες καθώς έχουμε μεγάλη ετοιμότητα μελετών προς ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ».
Αναφερόμενος στο μνημείο του Τζαμί Νερατζέ ο κ. Ανδριανάκης είπε ότι πλέον δεν εγκυμονεί κινδύνους: «Ο μιναρές έχει πλέον μια ασφαλή σκαλωσιά και δεν εγκυμονεί κινδύνους. Γίνεται απ΄ ό,τι ξέρω η μελέτη και είμαστε στο Δ’ ΚΠΣ και πιστεύουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί από εκεί το έργο».
Το συνέδριο που ξεκίνησε χθες στο Σπίτι του Πολιτισμού ολοκληρώνεται σήμερα στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου με τις εισηγήσεις Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων.
Ρεθεμνιώτικα Νέα