Πέφτουν οι πωλήσεις των κινητών

Κατά 36% έπεσαν οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων το γ’ τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GfK. Η τελευταία δεν έδωσε πιο ακριβή στοιχεία στο σχετικό δελτίο Τύπου της πέραν του ότι όλος ο τομέας των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων ήταν στα 194 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο με τη συνολική πτώση να είναι στο –9,6%. Από την άλλη στο 9μηνο οι πωλήσεις τηλεπικοινωνιακών προϊόντων ήταν στα 620 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,1%.


Όσον αφορά στον όγκο των πωληθέντων κινητών τηλεφώνων, η μείωση στο γ’ τρίμηνο ήταν στο –6,1%.


Η μόνη κατηγορία που παρουσιάζει αύξηση είναι των smartphones. Σε όγκο αυξήθηκαν κατά 190,1% το γ’ τρίμηνο, ενώ με βάση την αξία η αύξηση ήταν στο 144%. Από την άλλη πλευρά, τα smartphones αποτελούν το 16% του συνόλου της αγοράς κινητών τηλεφώνων.
Η τάση προς τα smartphones είναι μάλλον και ο λόγος που οι εταιρείες κινητής στρέφονται προς τα προσιτά smartphones. Μετά το Joy 845 της Vodafone που πωλείται έναντι 109,90 ευρώ, η Wind άρχισε να πουλά το ZTE Blade με 159 ευρώ. Και έρχεται σύντομα το Huawei Ideos, ενδεχομένως και από τις δύο εταιρείες. Όσο για την Cosmote, κάτι ετοιμάζει και αυτή.

[telecomnews.gr]