Οι δήμαρχοι Βουκολιών και Καντάνου για τα επενδυτικά σχέδια της “ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ Α.Ε.”

Ο δήμαρχος Βουκολιών Νίκος Μπομπολάκης έστειλε προς τον Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, τον Πρόεδρο ΤΕΕ-ΤΔΚ και την Διευθύντρια Δ/νσης ΠΕΧΩ έγγραφο, που υπογράφουν ο ίδιος και ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, το οποίο αναφέρει :

Με το υπ’ αριθμό οικ. 7539/12-11-10 έγγραφό της Δ/νσης Πε.ΧΩ. της Περιφέρειας Κρήτης μας διαβιβάστηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικό – Αντλητικό – Υδροηλεκτρικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Εγκατεστημένης Ισχύος 5,1 MW και 5 MW Υδροηλεκτρικό – Αντλητικό στη Θέση Στρογγυλή Κορυφή Ν.Χανίων» της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» και ζητήθηκε εντός 40 ημερών να εκφράσουν οι Δήμοι μας τις απόψεις τους.

Επειδή το επιστημονικό προσωπικό των δήμων μας καθώς και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση για να γνωμοδοτήσουν, ζητούμε από το Τεχνικό Επιμελητήριο – τμήμα Δυτικής Κρήτης να μας γνωρίσει τις δικές του απόψεις επί του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερομηνία επίδοσης των εν λόγω εγγράφων (15-11-2010) που συμπίπτει με την επόμενη των Δημοτικών Εκλογών και μας βρίσκε εν μέσω της υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης του Νόμου 3852/2010 μας ωθεί να κάνουμε υποθέσεις περί σκοπιμότητας. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη και όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 93 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3643/2006) που ορίζει ότι «Έναν (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» εγείρεται σοβαρό θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και μας προκαλεί εύλογες απορίες το γεγονός ότι το έγγραφο που μας ζητάει τη γνωμοδότηση προέρχεται από υπηρεσία της Γενικής Δ/νσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Επίσης σας υπογραμμίζουμε ότι τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» προκαλούν ιδιαίτερες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ενώ εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος της εταιρείας απόφαση αναστολής εργασιών για το έργο εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Αποπηγάδι Δήμων Βουκολιών και Καντάνου.

Ο Δήμος Βουκολιών έχει καλέσει σε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 22-11-2010 και ανάλογα θα πράξει και ο Δήμος Καντάνου. Καλούμε μέχρι τότε το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης να ανταποκριθεί στο αίτημά μας να λάβει άμεσα θέση για το φλέγον αυτό ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και είναι γνώστης της ακριβούς κατάστασης που έχει προκύψει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα κλείσει η θητεία μας στιγματίζοντας με το χειρότερο τρόπο την συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που είχαμε αναπτύξει κατά το παρελθόν με τον κ. Αθ. Καρούντζο, με την ευθύνη να βαρύνει τον ίδιο σε ένα θέμα πού ευαίσθητο για την περιοχή μας.

Αγώνας της Κρήτης