Η Κρήτη αποχαιρέτισε χθες το μεγάλο λυράρη, Λεωνίδα Κλάδο

Με τις αγαπημένες του κοντυλιές αποχαιρέτισαν σήμερα εκατοντάδες λαού τον μεγάλο δάσκαλο της κρητικής μουσικής Λεωνίδα Κλάδο. Η νεκρώσιμος ακολουθία ετελέσθη στον Αγιο Γεώργιο των Μοιρών και παρά τον άσχημο καιρό και τη βροχή πλήθος λαού συνόδευσε τον εκλιπόντα στην τελευταία του κατοικία.

Στην κηδεία του Κλάδου το παρών έδωσαν και τοπικοί παράγοντες όπως οι βουλευτές κ.Αυγενάκης, Παρασύρης, Στρατάκης, η νομάρχης κ.Σχοιναράκη, δήμαρχοι της περιοχής, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου συμβουλίου κρητών Γ.Αεράκης και φυσικά πολλοί κρητικοί καλλιτέχνες.

Ο Λεωνίδας Κλάδος γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1925 στα Πλατάνια Αμαρίου. Ζούσε στις Μοίρες και είχε δημιουργήσει “σχολή” στο παίξιμο της κρητικής λύρας.

Τα πρώτα ακουστικά ερεθίσματα ήταν οι μαντιναδολόγοι και οι βοσκοί της περιοχής. Ηταν αυτοδίδακτος λυράρης και δημιουργός. Το 1951 ήρθε στις Μοίρες. Στα Σκούρβουλα γνωρίστηκε με τον Καστελλολευτέρη (Λευτέρη Καμπουράκη), μια γνωριμία σταθμός γι’ αυτόν και απαρχή για τη μουσική του σταδιοδρομία. Στις Μοίρες γνωρίστηκε με τη γυναίκα του Κλειώ Τζωρτζάκη, παντρεύτηκε κι από τότε μέχρι το θάνατο του, διέμενε εκει. Εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης θεωρείται κι επιτυχημένος επαγγελματίας.

Αφού συνεργάστηκε αρκετό διάστημα με τον Καστελλολευτέρη, γνώρισε και συνεργάστηκε επίσης μέ άλλους σπουδαίους μουσικούς όπως ο Νίκος Μανιάς, ο Μανώλης Κακλής, ο Παντελής Κρασσαδάκης, ο Στρατής Μαμαλάκης, ο Μιχάλης Τζουγανάκης κ.α. Επίσης η Μαριάννα Χατζοπούλου και η Αννα Καραμπεσίνη απο το χώρο του δημοτικού τραγουδιού, ήταν δύο πρόσωπα που συνεργάστηκε στο παρελθόν αρμονικά μαζί τους. Εργάστηκε σε πολλά κέντρα των Αθηνών και της Κρήτης, έπαιξε σε πάρα πολλά γλέντια και γιορτές και έχει κάνει αρκετές περιοδείες στο εξωτερικό, δημιουργώντας μία σπουδαία καλλιτεχνική σταδιοδρομία και μιά εξίσου σπουδαία οικογένεια.
Δισκογραφικά έχει να επιδείξει ένα χρυσό δίσκο “Όταν κοιμάται ο δυστυχής” και συνολικά 35 μεγάλους δίσκους (12 τραγουδιών) 15 μικρούς (45 στροφών) και δεκάδες κασσέτες. Ελεγε ο Λ.Κλάδος :   “¨Ευχαριστώ το Θεό που μου’δωσε αυτό το χάρισμα, ότι πιο πολύτιμο για μένα. Η λύρα με δίδαξε και με γνώρισε μ’ όλα τα στρώματα των ανθρώπων”.

Ο Λεωνίδας Κλάδος στον πρώτο του δίσκο γραμμοφώνου το 1958, συνεργάστηκε με το Νίκο Χαχαριδάκη στο τραγούδι και το Γιάννη Μαρκογιαννάκη στο λαούτο και οι δύο βρίσκονται εν ζωή σήμερα. Απο το 1961 μέχρι το ’68 ο Λ.Κλάδος σταμάτησε να παίζει και ασχολήθηκε με την επιχείρηση του στις Μοίρες. Κάποια προβλήματα υγείας τον ταλαιπώρησαν επίσης εκείνο το διάστημα, όπου εν πολλοίς έφταιξαν και οι γιατροί. Το 1968 πολλοι φίλοι του και λάτρεις της κρητικής μουσικής, όπως ο Θ.Σκορδαλός, οι Μαμαλάκηδες κ.α. επέμεναν να ξαναρχίσει. Ο ίδιος ο Θανάσης ο Σκορδαλός του είπε να μάθει στο Βαγγέλη Τσαφαντάκη λαούτο ο οποίος λίγο καιρό αργότερα έμελε να τον συνοδεύει. Πήγαν στο Ηράκλειο και παίξανε για μήνες στο τουριστικό περίπτερο όπου γνώρισαν τρομερή επιτυχία. Κατόπιν ο Κλάδος έπεισε το Ζαχάρη το Μελεσσανάκη να αφήσει το μπουζούκι που έπαιζε επαγγελματικά και να μάθει λύρα, πράγμα που κατάφερε γρήγορα και έτσι μπόρεσε να αντικαταστήσει τον Κλάδο στη δουλειά αυτη, όπου δεν μπορούσε να παραμείνει άλλο.
Στη συνέχεια μπήκε στη δισκογραφία και συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Παντελή Κρασσαδάκη. Οι επιτυχίες κατόπιν ερχόταν η μία μετα την άλλη, όμως το 1977 οι “Φορεσιές” που τραγούδησε ο Παντελής Κρασσαδάκης έγινε μιά διαχρονική επιτυχία. Συν τω χρόνω ο Λ.Κλάδος συνεργάστηκε με πολλους και αξιόλογους καλλιτέχνες, γνώρισε παγκρήτια επιτυχία και αναγνώριση και μπήκε στη χορεία των μεγάλων της κρητικής μουσικής.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μεσσαράς που τον σκεπάζει και παντοτεινή η θύμηση του !!!

απο Cretalive, Sofoscrete,
απο τη συνέντευξη του στον Πατακοστελήτο 2009, που μεταδόθηκε στο ΧΑΝΙΑ TV και απο πληροφορέις δικές μας