Εθνική και Eurobank πήραν 8,7 δισ. ευρώ από τη διατραπεζική

Γραμμές χρηματοδότησης (repo) συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ σε ξένες τράπεζες διαθέτουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, εξέλιξη που σηματοδοτεί την επάνοδο των ελληνικών τραπεζών στη διεθνή διατραπεζική αγορά μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης.

Όπως ανέφεραν οι δύο τράπεζες την Τρίτη, η μεν Εθνική έχει γραμμές repo 4,7 δισ. ευρώ με ενέχυρο ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ η Eurobank γραμμές 3 δισ. ευρώ με ελληνικά ομόλογα που δεν βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιπλέον, η Eurobank διαθέτει αναξιοποίητες γραμμές 1 δισ. ευρώ.

Για πολλούς μήνες οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία «junk» και βασίζονταν ως επί το πλείστον στην EKT για τη χρηματοδότησή τους, σημειώνει το Reuters.

Eξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πρόσβασης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χαρακτήρισε την εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως έτσι το χρηματοπιστωτικό σύστημα «δυναμώνει ώστε να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε η Εθνική σε ανακοίνωσή της. Η τράπεζα συμπλήρωσε ότι η διάρκεια αυτών των repo φτάνει και τους 12 μήνες, με όρους «ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς».

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τον περασμένο μήνα έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ ενώ ο όμιλος στοχεύει στην άντληση επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την πώληση ποσοστού μέχρι 20% της θυγατρικής της Finansbank.

Από την πλευρά της, η EFG Eurobank ανέφερε ότι έχει μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσει στη διεθνή αγορά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της σε μη ελληνικό κίνδυνο, με τη σύναψη πράξεων repo ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

«Ο όμιλος διαθέτει επιπρόσθετα 1 δισ. ευρώ σε αναξιοποίητες γραμμές για χρηματοδότηση χρεογράφων και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων του» υπογράμμισε η Eurobank, συμπληρώνοντας πως οι θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό δανείζονται στην διατραπεζική αγορά κεφάλαια μικρής διάρκειας χωρίς εξασφαλίσεις.

Νωρίτερα, στα τέλη Οκτωβρίου, η Eurobank είχε ανακοινώσει ότι χρησιμοποίησε ως ενέχυρο ελληνικά κρατικά ομόλογα για την άντληση 300 εκατ. ευρώ με αντισυμβαλλόμενο διεθνή επενδυτική τράπεζα.

[ΤΑ ΝΕΑ On-line]

ΣΧΟΛΙΟ

Για να τοφοδοτησουν την αγορά άραγε και τις ταμειακές ανάγκες τα πήραν ή για να δανείσουν με επαχθείς όρους επιχειρήσεις που παραπαίουν και πνέουν τα λοίσθια, να εκδόσουν νέες πιστωτικές κάρτες με επιτόκιο 17 % και να δώσουν δάνεια σε χώρες των Βαλκανίων με 20 % ;;