Στέψη νικητών από την ελιά των Βουβών
Μεγάλη επιτυχία χαρακτηρίζει για την Κρήτη τη στέψη των νικητών του μεγάλου μαραθωνίου με κότινο από το πανάρχαιο δέντρο ελιάς των Βουβών ο Δήμος Κολυμπαρίου.
Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: ‘Μετά την επιτυχία της στέψης του Γερμανού υπερμαραθωνοδρόμου, απόστασης 2.200 χιλιομέτρων, Γιούργκεν Μένελ, στο Καλλιμάρμαρο, το πρωί της 21ης Οκτωβρίου, με κότινο από την πανάρχαια ελιά των Βουβών, σημειώθηκε άλλη μια το πρωί της Κυριακής 31 Οκτωβρίου, αφού έγινε στέψη με κότινο από το παραπάνω πανάρχαιο δέντρο του πρώτου νικητή στον κλασικό μαραθώνιο κ. Ράιμον Μπετ από την Κένυα καθώς και της πρώτης νικήτριας στον παραπάνω μαραθώνιο κας Ράσα Ντραζνταουκάιτε από τη Λιθουανία με κότινο από το παραπάνω δέντρο.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έδωσε στους νικητές τα έπαθλα (το μετάλλιο και το κύπελλο), ενώ από τον δήμαρχο Κολυμπαρίου έγινε η στέψη με κότινο από το παραπάνω ελαιόδεντρο.
Τον κότινο συνόδευσαν στο Καλλιμάρμαρο εκτός από τον δήμαρχο, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Δήμου.
Η στέψη με τον κότινο των παραπάνω πρωταθλητών έδωσε ιδιαίτερη λαμπρότητα στην όλη τελετή και έτυχε πολύ μεγάλης επιδοκιμασίας από τους θεατές.
Το σχετικό αίτημα του Δήμου Κολυμπαρίου έγινε ευπρόσδεκτο μετά από έγγραφο του δημάρχου προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλειο Σεβαστή.
Στον παραπάνω κλασικό μαραθώνιο (των 42 χιλ.) συμμετείχαν αθλητές από 90 χώρες και μεταδόθηκε σε μεγάλη έκταση σε όλο τον πλανήτη, λόγω της μεγάλης σημασίας της μάχης αυτής και της κομβικής επετειακής χρονολογίας, της συμπλήρωσης των 2.500 χρόνων από τη νικηφόρα πραγματοποίησή της, με τον κατά πολύ ισχυρότερο αντίπαλο τον περσικό στρατό με την τεράστια στρατιά των Ασιατών.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ράιντερ Βίλαρ «χωρίς τη μάχη του Μαραθώνα δεν θα βιώναμε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία».
Η πραγματοποίηση της παραπάνω στέψης με κότινο από το πανάρχαιο και θρυλικό πλέον δέντρο της ελιάς των Βουβών ξαναθυμίζει στην ανθρωπότητα ότι για πρώτη φορά στον πλανήτη έγιναν οργανωμένοι αθλητικοί αγώνες, 7.000 χρόνια π.Χ., από του Ιδαίους δακτύλους, με στέψη των αθλητών με κότινο αγριελιάς και ότι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία τους οργάνωσε πρώτος ο Ιδαίος Ηρακλής, ο οποίος μετέφερε από την Κρήτη και εφύτεψε στην αρχαία Ολυμπία την αγριελιά για να κόβουν τον κότινο απ’ αυτή, γι’ αυτό και του έστησαν βωμό στον Κρόνιο λόφο.
Το παραπάνω πανάρχαιο και ιερό δέντρο, ηλικίας 3.000 ετών μας συνδέει ζωντανά με την εποχή αυτή, γι’ αυτό και είχε αποφασιστεί η στέψη των νικητών μαραθωνοδρόμων στους Ολυμπιακούς «Αθήνα 2004» με κότινο από το παραπάνω δέντρο.
Πιστεύομε ότι η παραπάνω στέψη υπήρξε μια αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του πολιτισμού της Κρήτης στην ανθρωπότητα και τα μεγάλα ιδανικά της’.
[Χανιώτικα Νέα]