Ηττήθηκε ο Ομπάμα..

Ο φόβος, προτιμότερα ο εφιάλτης, του Μπαράκ Ομπάμα που τον διακατείχε την τελευταία περίοδο αποδείχθηκε απόλυτα δικαιολογημένος. Το Δημοκρατικό Κόμμα, μόλις δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές υπέστη βαριά πολιτική ήττα. Οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν με άνεση την πλειοψηφία στη Βουλή και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για την κατάκτηση επιπλέον 60 εδρών από όσες διατηρούσαν στην προηγούμενη σύνθεση.

Το κόμμα του Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά η επιτυχία αυτή δεν επαρκεί για να διασφαλίσει μία πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έχασε στα σημεία, αφού δεν κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη πως, πέραν των καλών του προθέσεων, διαθέτει και…

οπλοστάσιο με ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις για την οικονομική κρίση, τις κρατικές δαπάνες, τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο κ. Ομπάμα, μία από τις ελπίδες του δυτικού κόσμου για την αλλαγή σκηνικού στον πλανήτη, εμφανίζεται ύστερα από τις ενδιάμεσες εκλογές ως «όμηρος» των υπερσυντηρητικών κραυγών από τη μία, αλλά και του «Βαθέως Οικονομικού Κατεστημένου» από την άλλη, που τρομάζει μπροστά στις προθέσεις δημιουργίας κοινωνικού κράτους στις Η.Π.Α., μείωσης των πολεμικών αναμετρήσεων, ελέγχου στις Τράπεζες. Το πολιτικό σύστημα στις Η.Π.Α. είναι προφανώς προεδροκεντρικό. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως η άσκηση εξουσίας από τον Λευκό Οίκο θα είναι πλέον μία εύκολη υπόθεση, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εισάγει νομοσχέδια αντίθετα στην πολιτική του κ. Μπαράκ Ομπάμα και να μπλοκάρει άλλα που προέρχονται από τις πρωτοβουλίες του προέδρου. Βεβαίως, η πλειοψηφία που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία θα αποτελέσει ένα από τα μετερίζια του προέδρου, αφού θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει με τη σειρά του νομοσχέδια των Ρεπουμπλικανών τα οποία αντιτίθενται στις επιδιώξεις του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν αρκετές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 218 εδρών.

Σύμφωνα με το CNN, οι Ρεπουμπλικανοί θα αυξήσουν κατά 52 τις έδρες τους στη Βουλή, ενώ το MSNBC προβλέπει πως αυτοί θα έχουν 241 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 192.

Το ABC News και το CNN προβλέπουν ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία.

Στο επίπεδο των κυβερνητών, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν 7 θέσεις από τους Δημοκρατικούς, στις 34 πολιτείες όπου αναδεικνύονταν νέοι κυβερνήτες.

Η αντιπολίτευση ανέκτησε τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έτσι, ο επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Σώματος και στη Γερουσία ο Μιτς ΜακΚόνελ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους και, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, «θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς, ώστε να υπάρξουν κοινές θέσεις, να κινηθεί η χώρα εμπρός και να γίνουν πράγματα για τον αμερικανικό λαό».

Από την πλευρά του, ο Τζον Μπένερ δεσμεύτηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες και το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού.

Ο Μπένερ είπε ακόμα ότι η νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες δόθηκε μάχη και για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν να «αλλάξει πορεία».

trello kouneli