Νέα σημαντική δράση στην Σπλάντζια

kdap_1.jpgΜια ακόμη σημαντική δράση που αφορά στα παιδιά της συνοικίας της Σπλάντζιας στην παλιά πόλη των Χανίων, ξεκινά να λειτουργεί. Πρόκειται για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών το οποίο είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης από τον Δήμο Χανίων με στόχο να αποτελέσει μια κυψέλη για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών της συνοικίας.

Στην τελετή του αγιασμού παρέστησαν ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης και οι αντιδήμαρχοι Άρης Παπαδογιάννης και Βαγγέλης Σαματάς καθώς επίσης και γείτονες αλλά και γονείς. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στην σημασία της παλιάς πόλης των Χανίων καθώς επίσης και στα έργα και δράσεις που έχουν γίνει , βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματίζονται για την περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών. Όπως επεσήμανε οι παρεμβάσεις του δήμου Χανίων δεν στοχεύουν απλώς και μόνο στην αποκατάσταση κάποιων κτιρίων αλλά στην λειτουργική ένταξή τους μέσα στον ιστό της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Την ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου την έχει ο Οργανισμός Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής, του οποίου,  η προϊσταμένη των κοινωνικών υπηρεσιών Κατερίνα Κουνελάκη επεσήμανε πως «στον χώρο αυτό τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα, ομιλίες, διαλέξεις καθώς επίσης και να συμμετέχουν ενεργά σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες , να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους».

Από την πλευρά της η γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του παρακείμενου 7ουΔημοτικού Σχολείου Χανίων Μαριάννα Βογιατζάκη, τόνισε πως «ύστερα από την αναβάθμιση της γύρω περιοχής από τον δήμο μας, έρχεται να προστεθεί ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι, καθώς ξεκινά η λειτουργία του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μας και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι σαν γονείς αλλά και σαν κάτοικοι αυτής της περιοχής. Πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει το μέγιστο στην αναβάθμιση του σχολείου μας που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε δυσχερή θέση η οποία δεν του αξίζει. Οι νέοι δάσκαλοι με τον διευθυντή μας είναι σίγουρο ότι θα δώσουν ώθηση στο 7ο ΔΣΧ για να πάρει την θέση που πραγματικά του αξίζει στην εκπαιδευτική κοινότητα. Θέλω να ευχαριστήσω την εκκλησία και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την παραχώρηση του κτιρίου και τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του ΟΔΗΚΟΙΠ κ.Σαματά για τον αγώνα και την ευαισθησία που έδειξε για να πάρει σάρκα και οστά ένα πολύ σημαντικό έργο για την παλιά πόλη».

Για την στέγαση του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών η ενορία Αγίων Αναργύρων παραχώρησε δωρεάν στον δήμο Χανίων τρία όμορα ακίνητα τα οποία αποκαταστάθηκαν και ενώθηκαν λειτουργικά. Το κόστος που καλύφθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης έφτασε στις 350 χιλιάδες ευρώ , ενώ χρειάστηκαν άλλα 22.000 ευρώ  από τον δήμο Χανίων για επιπλέον εργασίες και τον εξοπλισμό. Αναλυτικότερα το κέντρο περιλαμβάνει : α)  στο ισόγειο μία αίθουσα απασχόλησης παιδιών 39.00 τμ. που έχει πρόσβαση από την οδό Νικ. Επισκόπου και ένα χώρο εισόδου από την εσωτερική αυλή του Ι.Ν. που περιλαμβάνει ανελκυστήρα, κλιμακοστάσιο, 2 WC, μικρό χώρο με κρεμάστρες και ντουλαπάκια για τα παιδιά και μια μικρή αποθήκη κάτω από το κλιμακοστάσιο, β) στον α΄ όροφο, μία αίθουσα κατασκευών 38,44 τ.μ., μία αποθήκη, ένα WC, ανελκυστήρα, κλιμακοστάσιο και καθιστικό χώρο,  γ)  στον β΄ όροφο ένα γραφείο εκπαιδευτών 26,28 τ.μ., ένα WC εκπαιδευτών ένα WC ΑΜΕΑ, ανελκυστήρα και κλιμακοστάσιο, δ) στον γ΄ όροφο βοηθητικό χώρο που έχει πρόσβαση από το γραφείο εκπαιδευτών.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην οδό Νικηφόρου Επισκόπου, στην πίσω πλευρά του Ωδείου Χανίων, λειτουργεί καθημερινά από Τρίτη έως και Σάββατο υπο την ευθύνη του Οργανισμού Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων.

[Νέος Κύρηκας]