Το λιμάνι της Σούδας σταθμός για κρουαζιέρες
Στα προγράμματα τριών μεγάλων εταιρειών που πραγματοποιούν τακτικές κρουαζιέρες στην Μεσόγειο εντάχθηκε το λιμάνι της Σούδας με αιχμή του δόρατος – προς το παρόν – την παλιά πόλη των Χανίων. Πρόκειται για τις εταιρείες “Royal Ceribbean”, “Celebrity” και “Azamara” το κρουαζιερόπλοιο της οποίας “Journey” κατέπλευσε χθες στο λιμάνι της Σούδας προερχόμενο από την Ιταλία.
Οι επιβάτες επισκέφθηκαν την παλιά πόλη των Χανίων και στις 5 το απόγευμα αναχώρησαν για το Bodrum της Τουρκίας. Επίσης στις 12 Νοεμβρίου θα έρθει στην Σούδα από την Κροατία το κρουαζιερόπλοιο “Quest” της ίδιας εταιρείας και με επόμενο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά. Λόγω του Χειμώνα, η περίοδος των κρουαζιερών σταματά , αλλά από τον Απρίλιο και έως τον Νοέμβριο του 2011 οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας θα είναι συνεχείς με αναλογία πάνω από μια άφιξη ανά εβδομάδα.
Χθες στον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου “Journey” παρέστει ο Δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης ο οποίος τόνισε πως «μετά από προσπάθειες 16 ετών , με την επικαιροποίηση του τότε σχεδίου Τρίτση και το προγραμματικό σχέδιο της μελέτης Ρογκάν, το λιμάνι της Σούδας, αρχίζει να παίρνει την θέση που πρέπει να έχει στον τουριστικό τομέα. Βέβαια χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά έργα ακόμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή του μεγάλου πια δήμου, να αντιληφθεί ότι το λιμάνι της Σούδας είναι ο πλούτος του Νομού. Είναι η πύλη εισόδου του Νομού και πολύ περισσότερο χρειάζεται η αξιοποίησή του για τις τουριστικές δυνατότητες που έχει. Να επισημάνω ότι έχουν προγραμματιστεί από το Λιμενικό ταμείο, τα υποτυπώδη έργα που χρειάζονται για τα κρουαζιερόπλοια τα οποία έρχονται για να δουν οι επισκέπτες τον πλούτο της παλιάς πόλης των Χανίων…»
Στον κατάπλου του “Journey” παρών ήταν φυσικά και ο ναυτιλιακός πράκτορας της Σούδας Αντώνης Τσαγκαράκης ο οποίος κατάφερε να προβάλει τα προτερήματα του λιμανιού της Σούδας και όχι μόνο έτσι ώστε να ενταχθούν η Σούδα και τα Χανιά στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων. Όπως είπε ο κ.Τσαγκαράκης « το “Journey” είναι το μικρό πλοίο σε σχέση με αυτά που θα έρθουν το 2011 τα περισσότερα από τα οποία θα είναι πλοία των 311 και 317 μέτρων (τα πλοία της γραμμής είναι 175-192 μέτρα), είναι πλοία των 3.000 και πλέον επιβατών και 1.100 ατόμων πλήρωμα….Το ότι ξεκινήσαμε να έχουμε αυτά τα πλοία στην Σούδα είναι πολύ σημαντικό Οι προσπάθειες ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες, με ενημερώσεις σε διεθνείς ναυτιλιακές εκδόσεις από τότε που η Σούδα ήταν σαν ένα μικρό περιφερειακό λιμάνι και τώρα έχει διαφημιστεί το τι μπορεί να προσφέρει και το πρόκειται να γίνει. Έτσι μετά το 2009 που τελείωσαν τα έργα οι ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες. Πέρυσι με επιτόπιες επισκέψεις των αρχιπλοιάρχων των εταιρειών αποφασίστηκε ότι η Σούδα τα Χανιά μας θα είναι ένα από τα λιμάνια, όπως είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος κ.α. Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε αλλά χρειάζεται η προσπάθεια όλων και των πολιτών….»
Όπως επεσήμανε και ο δήμαρχος Σούδας σε αυτό το πρώτο στάδιο το λιμάνι της Σούδας θα αποτελεί σταθμό των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να επισκεφθούν την παλιά πόλη των Χανίων που είναι και ο βασικός πόλος έλξης και ενδιαφέροντος, γεγονός που θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην τοπική οικονομία. Όμως στόχος και του ναυτιλιακού πράκτορα Αντώνη Τσαγκαράκη , είναι η σταδιακή επέκταση των επισκέψεων χρονικά κάτι που σημαίνει και διανυκτέρευση των κρουαζιερόπλοιων και επιπλέον, λόγω της κοντινής ύπαρξης του αεροδρομίου, το λιμάνι της Σούδας να γίνει σταθμός αλλαγής των επιβατών στα κρουαζιερόπλοια..
« Σαν αρχή είναι καλό ότι μένουν έστω μέχρι τις 5 – 6 το απόγευμα. Αργότερα θα γίνει παράταση για να μπορούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές του παλιού λιμανιού των Χανίων και στο ηλιοβασίλεμα και γιατί όχι και διανυκτερεύσεις» είπε ο κ.Τσαγκαράκης τονίζοντας πως σκοπός είναι «αργότερα να γίνει η Σούδα ένα από τα τέσσερα λιμάνια της Ελλάδος όπου θα γίνεται αλλαγή της κρουαζιέρας. Το αεροδρόμιο είναι κοντά , η εθνική οδός είναι κοντά. Δηλαδή θα έρχονται οι επιβάτες οι καινούργιοι και θα φεύγουν οι παλιοί. Αυτό σημαίνει διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο, μετακινήσεις χιλιάδων ατόμων.
Βέβαια για να γίνουν αυτά είναι αναγκαία και κάποια επιπλέον έργα τα οποία σύμφωνα με τον κ.Περάκη είναι «ο πολυχρηστικός σταθμός επιβατών που πρέπει να γίνει στο επιβατηγό λιμάνι, η προέκταση κατά 150 μέτρα της προβλήτας Αδρίας για να υπάρχουν τα απαιτούμενα βάθη για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τα οποία του χρόνου θα δένουν στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού και να γίνουν και τα έργα υποδομής που επιβάλλει η συνθήκη Σένγκεν για την άφιξη επιβατών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Βέβαια για να γίνουν αυτά είναι αναγκαία και κάποια επιπλέον έργα τα οποία σύμφωνα με τον κ.Περάκη είναι «ο πολυχρηστικός σταθμός επιβατών που πρέπει να γίνει στο επιβατηγό λιμάνι, η προέκταση κατά 150 μέτρα της προβλήτας Αδρίας για να υπάρχουν τα απαιτούμενα βάθη για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τα οποία του χρόνου θα δένουν στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού και να γίνουν και τα έργα υποδομής που επιβάλλει η συνθήκη Σένγκεν για την άφιξη επιβατών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Προς το παρόν για την τουριστική περίοδο του 2011 έχουν προγραμματιστεί 56 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας οι περισσότερες με το πλοίο “Navigator” της “Royal Ceribbean”, αλλά και με άλλα κρουαζιερόπλοια.
Η παλιά πόλη των Χανίων
« Η παλιά πόλη αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο, ένα στολίδι και πρέπει όλοι να φροντίσουμε ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να αναδεικνύεται. Σε μελέτη που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο σε ότι αφορά στην επισκεψιμότητα των τουριστών, η παλιά πόλη των Χανίων, για το σύνολο των επισκεπτών της Κρήτης, αναδείχθηκε ως πρώτος προορισμός, με δεύτερη την πόλη του Ηρακλείου και Τρίτη την Κνωσό» δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης αναφορικά με το ότι η παλιά πόλη θα αποτελεί και τον τόπο της επίσκεψης των επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε όλα τα έργα και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος Χανίων τα τελευταία οκτώ χρόνια για την αναπαλαίωση, διατήρηση και ανάδειξη της παλιάς πόλης των Χανίων με στόχο την ένταξή της στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
του Ναπολέοντα Σαραντίδη απο το Νέο Κύρηκα (26.10.10)