«Νυστέρι» στο απόστημα του χρηματισμού

Αποφασισμένη να φτάσει το …νυστέρι μέχρι το κόκαλο για να “ξεριζώσει” τα αποστήματα , φέρεται η διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων αναφορικά με καταγγελίες περί χρηματισμού γιατρών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Η έρευνα που διενήργησε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Γιώργος Αρχοντάκης, ολοκληρώθηκε και το πόρισμα που παραδόθηκε στον διοικητή του ιδρύματος διαπιστώνει πρόβλημα αλλά σε πολύ μικρό βαθμό.

Παράλληλα στο πόρισμα γίνεται αναφορά και στο θέμα της κάλυψης – από φαρμακευτικές εταιρείες – των εξόδων γιατρών προκειμένου  να συμμετάσχουν σε σχετικά συνέδρια ή ακόμη και για ταξίδια …αναψυχής !

Υπενθυμίζεται πως η διευθύντρια του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Εύα Μπαλωμενάκη σε επιστολή της προς την πρώην υπουργό Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου , εκτός των άλλων – γενικότερων – προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζει το ίδρυμα , είχε αναφερθεί και στα περιβόητα “φακελάκια” καταγγέλλοντας ουσιαστικά πως η συγκεκριμένη διαφθορά αφορά και συναδέλφους της στο νοσοκομείο Χανίων. Άμεσα ο διοικητής του νοσοκομείου Χαράλαμπος Δουλγεράκης ανέθεσε στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας , νευροχειρούργο Γιώργο Αρχοντάκη την διενέργεια έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε και το πόρισμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του διοικητή του ιδρύματος.

Όπως δήλωσε ο κ.Αρχοντάκης «εξετάστηκαν 85 άτομα από το νοσοκομείο. Όλοι οι διευθυντές των κλινικών καθώς επίσης και οι αναπληρωτές διευθυντές, ο σύλλογος εργαζομένων, ο σύλλογος ιατρών ΕΣΥ , εργαζόμενοι στα χειρουργεία και από άλλα τμήματα. Νομίζω ότι η διαδικασία ήταν άψογη, απάντησαν σε ερωτήσεις και το πόρισμα κατατέθηκε στον διοικητή».

Όπως είπε ο κ.Αρχοντάκης διαπιστώθηκε πως στις σχετικές καταγγελίες υπάρχει μια αλήθεια αλλά η έκταση του φαινομένου του χρηματισμού είναι πολύ μικρή και επειδή το πρόβλημα εστιάζεται πρωτίστως στα τακτικά χειρουργεία ήδη αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

« Φαίνεται ότι κάτι υπάρχει αλλά είναι πολύ μικρό. Μπορώ να σας πως ότι η όλη ιστορία, το όλο κακό εντοπίζεται σε δύο – τρία άτομα» είπε ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών τονίζοντας πως « η διοίκηση και εγώ είμαστε αποφασισμένοι αυτά τα άτομα να τα απομονώσουμε. ΄’Ηδη παίρνονται μέτρα. Έχω συζητήσει με τον διοικητή να υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος των εισιτηρίων ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βλέπει σε τι σειρά είναι στην λίστα για χειρουργείο, για να μπει σε μιαν οποιαδήποτε κλινική και να μην παρακάμπτεται η σειρά του. Αυτό θα ελέγχεται και από μένα και από την διοίκηση και από το επιστημονικό συμβούλιο και από την κλινική, οπότε δεν θα μπορούν να γίνονται ιστορίες, είτε γνωστός μου, είτε φίλος μου, είτε ο υπουργός ή ο βουλευτής μου. Θα ακολουθηθεί μια σειρά όπως γίνεται στα νοσοκομεία έξω, που δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει. Δηλαδή ο ασθενής θα έχει έναν αριθμό σειράς που θα μπορεί να βλέπει και στο διαδίκτυο σε ποια σειρά είναι , εάν τον έχουν παρακάμψει ή οτιδήποτε. Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρχει ένας έλεγχος. Αυτό το δέχθηκε ο διοικητής και νομίζω ότι θα το προχωρήσουμε άμεσα».

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Αρχοντάκης καλεί τον οποιοδήποτε πολίτη να προβεί σε καταγγελία είτε στον ίδιον είτε στον διοικητή του Νοσοκομείου έστω και ανώνυμη προκειμένου να κοπούν με χειρουργικό νυστέρι οι έστω και λίγες αυτές περιπτώσεις.

Φαρμακευτικά…ταξίδια

Επίσης από την έρευνα διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών με ιατρούς που καλούνται σε σχετικά συνέδρια.

Όπως είπε ο κ.Αρχοντάκης, «δυστυχώς ο Νόμος επιτρέπει τα ταξίδια. Επειδή η πολιτεία δεν έχει χρήματα να καλύπτει τα έξοδα για συνέδρια ή για μετεκπαιδεύσεις αναγκάζονται οι γιατροί να έχουν ένα αλισβερίσι με τις (φαρμακευτικές) εταιρείες. Στον ΕΟΦ (Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου) είναι καταγεγραμμένοι ποιοι πάνε σε ταξίδια γιατί οι εταιρείες καταθέτουν τις λίστες στον ΕΟΦ για να έχουν μια έκπτωση 10%….Και μπορεί οποιοσδήποτε να μπει στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και να δει ποιοι πήγαν τον τελευταίο μήνα σε ταξίδια. Όπως υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες μπορούν, χαριστικά, να δώσουν χρήματα για ταξίδια αναψυχής. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εάν δεν κοπεί η σχέση μεταξύ φαρμακευτικών αντιπροσώπων , φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών, μην περιμένετε ότι θα ελαττωθούν τα έξοδα των νοσοκομείων».

Όμως το πρόβλημα αυτό δεν αφορά στο Νοσοκομείο Χανίων αλλά στο σύνολο της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε κεντρικό επίπεδο τόνισε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Χανίων.

του Ναπολέοντα Σαραντίδη απο το “Νέο Κύρηκα”

ΣΧΟΛΙΟ

Αμα ακούσει κανεις ότι τιμωρήθηκε κάποιος… και του πήρανε την άδεια έστω και για 1 μήνα… να στείλει μέϊλ…
Το μπλα-μπλα είναι τζάμπα… και κοιμίζει συνειδήσεις … οι λιγδιάρηδες της υγείας όμως χτίζουν πολυκατοικίες…