Πετρελαίο θέρμανσης από 73 μέχρι 76 λεπτά στα Χανιά

Ξεκίνησε χθες και στο Ν. Χανίων η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή πώλησης του προϊόντος να κυμαίνεται στα 73-76 λεπτά το λίτρο και να είναι ακριβότερη κατά 26% σε σύγκριση με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου πέρυσι, που πωλούνταν γύρω στα 56 λεπτά το λίτρο.

Παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον των καταναλωτών να γεμίσουν τις δεξαμενές στα σπίτια τους είναι περιορισμένη, τόσο λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, όσο και επειδή οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι καλές.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Χανίων και Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Βαγγέλης Κώτσοςεπεσήμανε στο «ν.Κ.» ότι «η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε κανονικά σήμερα και στο Ν. Χανίων.

Βεβαίως τα περισσότερα πρατήρια στην πόλη μας (60%-70%) δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα πετρέλαιο θέρμανσης και σ’ αυτό συντελούν  οι εξής λόγοι: Πρώτον το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται αρκετά ακριβά και ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον η τιμή του θα είναι πτωτική, κατά δεύτερον οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν την προμήθεια του από τους καταναλωτές στο μέλλον και τρίτος λόγος είναι η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των πρατηριούχων, για να ρισκάρουν ν’ αποθηκεύσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν πάρει ανοδική πορεία τις τελευταίες 15 ημέρες και αυτή πωλείται κατά 5 λεπτά ακριβότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες 10 ημέρες. Η αύξηση αυτή των τιμών ξεκίνησε από τα διυλιστήρια και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να την δικαιολογήσει. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοιες αυξήσεις, σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές παραμένει σταθερή στα 83-84 δολάρια και το ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου. Γι’ αυτό κάνω ξανά την πρόταση ότι οι τιμές δεν θα πρέπει ν’ αλλάζουν σε καθημερινή βάση, αλλά μία φορά σε 15 ημέρες και αυτό να βγαίνει απ’ τον μέσο όρο όλων των παραγόντων, που επηρεάζουν τις τιμές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «προχθές στη συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά συμφωνήσαμε ότι το σύστημα «Ήφαιστος» θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Πάντως ο ίδιος δεσμεύθηκε γραπτώς πως οι επιστροφές του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους βενζινοπώλες θα γίνονται μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της εκκαθάρισης και το σημαντικότερο ήταν ότι δέχθηκε το άδικο να επιδοτούμε εμείς το πετρέλαιο και να κάνουμε κοινωνική πολιτική αντί για το κράτος και υποστήριξε ότι το υπουργεί από τις 1-1-2011 θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης.

Ετσι λοιπόν η προμήθεια του προϊόντος από τις 1-1-2010 θα γίνεται στην ίδια τιμή που πωλείται, ενώ μέχρι τότε θα συνεχίσει το υπάρχον σύστημα. Το σύστημα «Ήφαιστος» εξάλλου θα παραμείνει ως ένα σύστημα ελέγχου της αγοράς».

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών εφαρμόζουν κάποιες μικρές εκπτωτικές πολιτικές σε ορισμένες περιπτώσεις, της τάξεως των 2-3 λεπτών στο πετρέλαιο θέρμανσης που διαθέτουν, αλλά έχουν αλλάξει και τον τρόπο πληρωμής τους και ζητάνε  μετρητά τα χρήματα απ’ τους βενζινοπώλες ή την καταβολή τους μέσα σε πολύ λίγες  ημέρες.

Για την ανταπόκριση του κόσμου ο κ. Κώτσος υπογράμμισε ότι «οι Χανιώτες παίρνουν αρκετά τηλέφωνα στα πρατήρια για να ενημερωθούν κυρίως για την τιμή διάθεσης του προϊόντος. Υπάρχει και ένα ποσοστό Χανιωτών που αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης, όμως αυτό είναι πάρα πολύ μικρό. Φταίει βέβαια σ’ αυτό και το ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά, αλλά και το ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά πολύ». Τέλος για τα φαινόμενα ελλειμματικών παραδόσεων πετρελαίου θέρμανσης από επιτήδειους πρατηριούχους ο κ. Κώτσος ισχυρίσθηκε πως «αυτό το θέμα πάντα αναδεικνύεται. Στην πόλη μας αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει ή αν συμβαίνει υπάρχει σε πάρα πολύ μικρή κλίμακα. Οι πρατηριούχοι του νομού μας είναι σωστοί σχεδόν στο 100% γιατί έχουν να κάνουν με πελάτες τους οποίους θέλουν να διατηρήσουν».

[Νέος Κύρηκας]