Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την περίοδο Οκτωβρίου 2010 – Σεπτεμβρίου 2011, …

που αποφάσισε την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010, η Συνέλευση των μελών, με εισήγηση των ειδικών Επιτροπών δράσης.

Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το μήνα Οκτώβριο είναι οι ακόλουθες:

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, η Θεατρική Επιτροπή οργανώνει Αποσπερίδα κρητικού παραμυθιού με παραδοσιακούς αφηγητές, στο χώρο του Ιδρύματος (πρώην Εκπαιδευτήρια Κυδωνίας), στον Πύργο Αλικιανού. Η εκδήλωση αρχίζει στις 7 το βράδυ και είναι ανοιχτή για τα παιδιά και για το κοινό.

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010, η Επιτροπή περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Επιτροπή πολιτιστικής δράσης, οργανώνει διάλεξη με τον κ. Κώστα Οικονομάκη, γεωπόνο και ειδικό ερευνητή της κρητικής χλωρίδας, που θα μιλήσει με θέμα: «…με τα βότανα της γης γιατρεύουνται τα πάθη». Μια περιήγηση στον κόσμο των κρητικών βοτάνων.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα συνεδρίων της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού, ώρα 7 το βράδυ, και θα συνοδεύεται με προβολή διαφανειών και video. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Από τις άλλες εκδηλώσεις σημειώνομε:

* τη Σειρά διαλέξεων «Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», που θα αρχίσει την Άνοιξη, με πρώτο ομιλητή τον πατέρα Γεώργιο Μεταληνό
* τη Συνάντηση ερασιτεχνικών Θεατρικών σχημάτων, τον Ιούλιο του 2011
* το αφιέρωμα στο Γιώργο Παπαδάκη και τη συμβολή του στη μελέτη της κρητικής μουσικής παράδοσης
* τη Συναυλία έντεχνου τραγουδιού, το Μάιο 2011, με τη συνεργασία του Βενιζέλιου Ωδείου Χανίων, που θα παρουσιάσει τα έργα του μουσουργού Δημήτρη Καψωμένου, «Ρωμέικος Καημός»
* το Αφιέρωμα στον ελληνικό Καραγκιόζη, με το συμπατριώτη μας καλλιτέχνη Νίκο Μπλαζάκη
* τη Σειρά Ελληνικό ντοκιμαντέρ, με την οποία θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της η Κινηματογραφική Λέσχη του Ιδρύματος
* τη Σειρά Ποίηση και Πεζογραφία της Κρήτης, που θα περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου κρητικών συγγραφέων και απαγγελία αντιπροσωπευτικών κειμένων τους
* το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο λαϊκός προφορικός πολιτισμός στην Κύπρο και στην Κρήτη» (7-10 Ιουλίου 2011), που είναι το δεύτερο μέρος του Αφιερώματος στην Κύπρο (το πρώτο ήταν «Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο», που έγινε 5-8 Αυγούστου 2010)
* το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Άγγελος Σικελιανός – Οδυσσέας Ελύτης. Σπουδή πολιτισμικής αυτογνωσίας», που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2011.

[Αγώνας της Κρήτης]

www.eks-ik.eu