Πρόγραμμα προφορικής Ιστορίας – Τριήμερες εκδηλώσεις

Με ένα τριήμερο εκδηλώσεων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ‘κλείνει’ τη 2η φάση του Προγράμματος Προφορικής Ιστορίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση ενός Μουσείου Προφορικής Ιστορίας στο Ν. Χανίων.


Το έργο προέκυψε από τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει 3 διακριτές φάσεις. Η 1η αναπτύχθηκε από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 με την επιμόρφωση ομάδας 18 ερευνητών Προφορικής Ιστορίας. Η 2η φάση αναπτύχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2010 με το ερευνητικό πρόγραμμα συγκέντρωσης προφορικών μαρτυριών στο Νομό Χανίων για 5 θεματικές ενότητες: Δεκαετία του 1940, Εργασία-Επαγγέλματα, Οικογένεια-Έμφυλες Σχέσεις, Εκπαίδευση και Μετανάστευση-Μετακινήσεις. Η γ’ φάση προβλέπει τη διαμόρφωση ενός Μουσείου Προφορικής Ιστορίας στο Νομό Χανίων που θα λειτουργεί ταυτόχρονα και ως Κέντρο Μελέτης προφορικών μαρτυριών.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με δύο παράλληλες δράσεις:
1) Με έκθεση υλικού προφορικής ιστορίας, από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010, στην αίθουσα εκθέσεων του ΚΑΜ, όπου θα παρουσιασθεί υλικό από τις συνεντεύξεις των εθελοντών-συνεντευκτών και από τα αρχεία του Μουσείου Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων. Παράλληλα θα παρουσιασθεί και υλικό από Eρευνες Προφορικής Ιστορίας που εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποίησης Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Δ/νσης Β/βάθμιας Εκπ/σης Χανίων, και τα οποία πραγματοποίησαν Γυμνάσια του Νομού μας.
Η έκθεση θα λειτουργεί το τριήμερο και για τις ώρες από 10π.μ. – 2μ.μ. και 6μ.μ. – 9μ.μ. ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 10π.μ..
2) Με Ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΜ, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου από τις 4:30μ.μ. έως τις 9:30μ.μ.

[Χανιώτικα Νέα]

Σημειωτέον ότι  η πληροφόρηση απο τα site Δήμου και Νομαρχιακής αυτοδ/σης είναι ελλιπής… και όσο πλησιάζουμε στς εκλογές, χειροτερεύει το πράγμα…